Το φαινόμενο του εντεινόμενου πληθωρισμού συνεχίζεται, καθώς πάρα την μείωση των συνεπειών της πανδημίας η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τετελεσμένα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα τον αυτοτροφοδοτούμενο πληθωρισμό.

Τα υψηλά λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που δημιουργεί συνθήκες απώλειας των διαθέσιμων εισοδημάτων, έχει επίπτωση και στους ονομαστικούς μισθούς, καθώς προκαλεί αυξήσεις για την αντιστάθμιση της απώλειας του πραγματικού εισοδήματος.

Σε πτώση ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Στην ουσία όμως προκαλείται το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς οι επιχειρήσεις πιεζόμενες να φέρουν κερδοφορία προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού, με στόχο την αύξηση των περιθωρίων κέρδους και την αναμονή για ομαλοποίηση της ζήτησης και προσφοράς στην αγορά.

Οι απολύσεις με την σειρά τους, είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας της ύφεσης, καθώς όσο η ζήτηση εργασίας από τους εργαζόμενους υπερβαίνει την προσφορά, τόσο οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και μειώνονται ακόμη περισσότερο σε πραγματικούς όρους αν συνδυαστούν με τον πληθωρισμό.

Αυτή η διαδικασία που ισχύει σήμερα στην αγορά εργασίας, έχει ένα διττό χαρακτηριστικό ως εξέλιξη.

Αποτελεί μία αντίδραση στην ενεργειακή κρίση, καθώς και στην διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ είναι ταυτόχρονα μία προσπάθεια μετάβασης σε μια περισσότερο πράσινη οικονομία, η οποία απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, που όμως είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες και δεν μπορούν να υποστηριχθούν στην παρούσα φάση από το υφιστάμενο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει και τα κόστη μισθοδοσίας.

Με απλά λόγια, ο συνδυασμός του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, ταυτόχρονα με την επιβάρυνση του ισοζυγίου πληρωμών, δημιουργεί τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, συνθήκες ανισορροπίας στην αγορά εργασίας, με μειώσεις προσωπικού και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να προσαρμοστούν τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στις νέες συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, υψηλού ενεργειακού κόστους και χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους.

Εν κατακλείδι, οι χώρες και οι οικονομίες που θα δείξουν την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, όσον αφορά τις αναγκαίες άμεσες ξένες επενδύσεις, με βάση και την απαραίτητη εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, θα καταφέρουν συντομότερα από τους ανταγωνιστές τους, να περάσουν σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης, αποκαθιστώντας την χαμένη απασχόληση και δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts