Οι Κυριακές των εκλογών

Ολο και πιο πολύ παίζει το σενάριο των εκλογών στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαϊων με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται 21 Μαίου. Αυτό σημαίνει ότι η προκήρυξη μπορεί να γίνει στις αρχές του Μάρτη, αρκεί βεβαίως να μην υπάρχουν έκτακτα γεγονότα που αλλάζουν τους σχεδιασμούς.

Για δείτε στις ΗΠΑ τι γίνεται. Ιστορικός χιονιάς είναι αυτός. Σκεφτείτε να πέσουν κρύα τον Φεβρουάριο και να ανάψουν φουλ τα καλοριφέρ. Ε, το κόστος δεν θα δημιουργήσει και την καλύτερη εντύπωση για την κυβέρνηση.

Ή για δείτε στην Κίνα με την έξαρση του κοροναϊού. Κι αν έρθει και προς τα εδώ το νέο κύμα;

Σε κάθε περίπτωση η 2η Απριλίου, και πιθανότατα η 9η Απριλίου φαντάζουν ως ιδανικές ημερομηνίες. Γίνονται οι διερευνητικές επαφές, κρατά 15-20 ημέρες, ξανά προσωρινή κυβέρνηση, προκήρυξη εκλογών και σε ένα μήνα, δηλαδή στις 21 Μαίου νέες κάλπες. Ούτε θα ταραχθούν και οι εξετάσεις των παιδιών, ειδικά στις Πανελλαδικές, ούτε θα υπάρξει πρόβλημα με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

Το πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ, η εκτίμηση της ΝΔ

Πάντως, οι πρώτες μετρήσεις μετά το σκάνδαλο Καϊλή δείχνουν το προφανές. Πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ και επιστροφή σε ποσοστά… οριακά πάνω από 10%. Ισως εκεί να βάλουν πλέον τον πήχη στη Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή διψήφιο ποσοστό και βλέπουμε.

Το θέμα είναι ποιος θα κερδίσει από την πτώση του ΠΑΣΟΚ αλλά και πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στην προοπτική συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο κόμμα.

Στο Μαξίμου λένε ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά στο χώρο που κινείται η Νέα Δημοκρατία και να αυξήσει τα ποσοστά της. Ειδικά την πρώτη Κυριακή που λειτουργεί πιο χαλαρά η ψήφος.

Πρόβλημα με τους ηθοποιούς

H υπόθεση με το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων Δραματικών Σχολών με τα απολυτήρια Λυκείου, «πληγώνει» την κυβέρνηση.

Και παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι δεν αλλάζει τίποτε από το παλαιό καθεστώς, οι αντιδράσεις είναι έντονες.

Καταλήψεις, κινητοποιήσεις, έντονες αντιδράσεις ηθοποιών και ανθρώπων του θεάτρου, ραγίζουν για άλλη μια φορά τον καθρέφτη του υπουργείου Πολιτισμού.

Και κάτι δικαιολογίες του τύπου «είναι αριστεροί αυτοί που διαμαρτύρονται, το κάνουν επίτηδες, είναι υποκινούμενοι κ.λπ.», μπορεί να είναι βολικές δικαιολογίες.

Αλλά δε λύνουν το πρόβλημα. Κάτι μου λέει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις… αλλαγές που ήρθαν. Γιατί με τις κάλπες να πλησιάζουν κανείς δεν θα θελήσει να έρθει σε ρήξη με την πολυπληθή και συμπαθή ομάδα των ηθοποιών.

Μόνο μια ματιά στα social media να ρίξει κανείς βλέπει ότι η κυβέρνηση το έχει χάσει το παιχνίδι…

Όλα τα είχε η ΑΔΑΕ τα μαθήματα της έλειπαν

Μαθήματα για το ξέπλυμα χρήματος και γενικά για την τεχνολογία blockchain κάνουν στην ΑΔΑΕ. Ο επικεφαλής, Γιώργος Πιτσιλής βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του IRS, της σκληρής δηλαδή αμερικανικής εφορίας για να μάθει την τεχνογνωσία και να τη μεταφέρει και στην Ελλάδα.

Οι απάτες με ψηφιακά έργα τέχνης, με κρυπτονομίσματα και με άλλα επενδυτικά «κόλπα» θα αυξάνονται και στην Ελλάδα και η ΑΔΑΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει.

Ομάδα εφοριακών θα πάει να πάρει μαθήματα από τους ειδικούς του IRS για το blockchain ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να στήσουν και στην Ελλάδα μια ασπίδα προστασίας.

Η στήλη πάντως έχει μια απορία. Πάνω από 110 δις ευρώ είναι οι οφειλές στην εφορία και δεν μπορούν να εισπραχθούν για διάφορους λόγους. Μήπως να μαθαίναμε από τον IRS πώς να εισπράξουμε κάποια από αυτά από τους συστηματικούς «μπαταχτσήδες»; Γιατί δεν μπορεί τα κορόιδα να πληρώνουν κανονικά τους φόρους και κάποιοι να καλοπερνάνε στη Μύκονο και την Αράχοβα, χρωστώντας μερικά εκατομμύρια ευρώ στην εφορία.

Δεν χρειάζεται δα και blockchain για να εισπράξει η ΑΔΑΕ. Θέληση χρειάζεται. Την έχουν άραγε ή κάνουν τα στραβά μάτια;

Κι αν έχουμε κερδοσκοπία πριν από το market pass;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή του market pass που κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί για να καλυφθεί το 10% των αγορών τροφίμων από το κράτος. 650 εκατ. ευρώ δεν τα λες και ψίχουλα.

Όμως, να ρωτήσει κάτι η στήλη; Αν μέχρι να ισχύσει η επιδότηση έχουμε αυξήσεις στις τιμές πάνω από 10% τι νόημα θα έχει αυτό το pass; Αν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει λόγος, δεν θα γίνει μια ακόμη τρύπα στο νερό;

Ή δεν θα έχουμε επί της ουσίας επιδότηση της αισχροκέρδειας;

Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση ήρθε σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ να μην κάνουν ανατιμήσεις και να βάλουν πλάτη ώστε να μην υπάρξουν κερδοσκοπικές κινήσεις μέχρι την εφαρμογή του μέτρου.

Κι αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις τότε τι θα γίνει; Ακριβώς. Μια τρύπα στο νερό. Ενώ μια μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα με αυστηρούς, καθημερινούς ελέγχους ίσως να έφερνε καλύτερα αποτελέσματα.

Πολλοί διαγωνισμοί, πολύ και το χρήμα

Το ερχόμενο τρίμηνο αναμένονται 300 – 400 διαγωνισμοί, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα αφορούν τις αστικές αναπλάσεις, την οδική ασφάλεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το «Εξοικονομώ»

Οι διαγωνισμοί αυτοί θα είναι συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ κι εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν γρήγορα. Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι δεν φαίνεται να επιδεικνύουν ζήλο για προσφυγές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Η προσφορά έργων είναι τόσο μεγάλη που ξεπερνά τις περιορισμένες δυνατότητές τους. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος.

Επιπλέον, θα προκηρυχθούν έργα ΣΔΙΤ στον αγροτικό τομέα, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Ταχύτατα προκειμένου να παίξουν δυνατά και μέσα στις εκλογές…

 «Show me the money» στην Attica Bank

Ότι κάτι τρέχει με την Attica Bank το αντιλαμβάνονται όλοι. Ειδικά με το γεγονός της συμμετοχής ή όχι του αμερικανικού fund Ellington στην αύξηση κεφαλαίου. Η επιστολή των Αμερικανών ανάφερε ότι θα συμμετάσχουν αλλά με πολλούς όρους που θέτουν εν αμφιβόλω την όλη η διαδικασία.

Όπως λέγεται, η Τράπεζα της Ελλάδας θα ανοίξει, στο παρασκήνιο, το παιχνίδι για τη συμμετοχή άλλων ιδιωτών στην προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Κι αυτό θα γίνει αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington. Ήδη η προειδοποίηση έγινε με όσο πιο κατηγορηματικό τρόπο μπορούσε να γίνει…

Όπως λένε κάποιοι που γνωρίζουν, οι Αμερικανοί πρέπει να κάνουν κινήσεις καλής θέλησης. «Show me the money», που λένε και οι ίδιοι. Δηλαδή ας δείξουν και ας ρίξουν και λίγο χρήμα για να καταλάβουμε ότι ενδιαφέρονται πραγματικά.

Το Thrivest Holding, δηλαδή οι Μπάκος – Καϋμενάκης, πάντως, αποχώρησαν. Πηγές τους δηλώνουν ότι δεν θα ασχοληθούν περαιτέρω με την περίπτωση.

 Τεράστιο κόστος από την ακυβερνησία

Πόσο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία μια ενδεχόμενη τρίμηνη καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης; Περί το 1,5 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τρεις μήνες σημαίνει να μην σχηματιστεί κυβέρνηση ούτε τη μία ούτε την άλλη Κυριακή και να οδηγηθούμε σε τρίτες κάλπες. Ένα σενάριο άκρως επικίνδυνο για την οικονομία και τη χώρα.

Δεν είμαστε… Βέλγιο να αντέξουμε την ακυβερνησία ή υπηρεσιακές κυβερνήσεις δικαστών.

Κι εδώ επανέρχεται το σενάριο μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Αλλά ποιος θα πάρει τον «μουντζούρη»; Ποιος δηλαδή θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός «πιόνι» κομμάτων που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους;

Και πώς να αποδεχθεί ο κόσμος κυβερνήσεις που επί της ουσίας θα είναι αποφασισμένες σε πολιτικά γραφεία και διαδρόμους και όχι στις κάλπες;

Γι’ αυτό και ήδη η πίεση στα κόμματα είναι μεγάλη να βρουν λύσεις την πρώτη ή στη χειρότερη περίπτωση τη δεύτερη Κυριακή.

Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα ελληνοτουρκικά σε επικίνδυνη φάση. Κάποιος πρέπει να σκεφτεί το εθνικό συμφέρον…

Η αντικαπνιστική ντροπή

Δουλειά δεν είχε ο διάβολος… λέει ο λαός. Κι εκεί που ένα μέτωπο κλείνει για την κυβέρνηση, ένα άλλο ανοίγει. Ήσσονος σημασίας για ορισμένους, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Ο λόγος για το κάπνισμα στα νυκτερινά κέντρα που ήρθε ξανά στο φως μετά την ανάρτηση του υπουργού Θάνου Πλεύρη για πρόστιμο στον… ερωτευμένο Βασίλη Μπισμπίκη που κάπνιζε αποθεώνοντας την αγαπημένη του Δέσποινα Βανδή.

Δηλαδή τώρα κατάλαβε ο υπουργός ότι καπνίζουν στα κέντρα; Ή απλά πουλάει καλά ένα πρόστιμο σε ένα προβεβλημένο πρόστιμο;

Ας έκαναν καλά τη δουλειά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες για να μην έχουμε κάπνισμα όπου του… καπνίσει του καθενός.

Εχουμε νόμο εδώ και χρόνια που δεν τηρείται πουθενά. Ακόμη και στα νοσοκομεία, στο προαύλιο καπνίζουν.

Καλά δεν συζητάμε για μπαρ, μικρά και μεγάλα. Η ασυδοσία δεν έχει τέλος. Και τι έκαναν οι υπουργοί που πέρασαν από το Υγείας; Τα στραβά μάτια.

Για να μην τρελαθούμε κιόλας. Ο Μπισμπίκης είναι το πρόβλημα; Ή μήπως είναι ευκαιρία για προβολή; Δύσκολη η Α’ Αθήνας υπουργέ μας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories