Το Τρίγωνο της Γνώσης κατά Στουρνάρα

Διαβάσαμε τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στον Σκάι και η αλήθεια είναι ότι είπε εξαιρετικά σημαντικά πράγματα. Για παράδειγμα τοποθετήθηκε σχετικά με τις θέσεις εργασίας που μένουν άδειες παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας και για τη σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε:

«Πρέπει να δούμε το εκπαιδευτικό σύστημα να βγάζει σωστά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Η Ελλάδα σήμερα έχει ένα άριστο εργατικό δυναμικό. Άριστο. Από τα πιο εκπαιδευμένα. Δεν είναι όμως εκπαιδευμένο εκεί που πρέπει. Εκεί δηλαδή που η ζήτηση σήμερα πηγαίνει. Στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, για παράδειγμα, στην Πράσινη Ενέργεια. Άρα λοιπόν εκεί χρειάζεται να κινηθούμε.

Θέλω να τονίσω όμως, το λέω χρόνια τώρα, το Τρίγωνο της Γνώσης, είναι στην Ελλάδα πάρα πολύ βασικό. Ο μεγαλύτερος πλούτος του κάθε παιδιού σήμερα είναι η εκπαίδευση που θα πάρει. Άρα λοιπόν εκπαίδευση, καινοτομία, έρευνα. Το Τρίγωνο. Είναι τρεις κορυφές που αναπαράγει η μία την άλλη. Εκεί πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση.

Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα

Η Novartis και η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε όμως και λίγο πιο… πολιτικά όταν ρωτήθηκε για τη Novartis. Και ίσως η απάντησή του να είναι… έκπληξη για όσους δεν τον γνωρίζουν. Τόνισε λοιπόν: «βγήκαμε νικητές και εγώ και η σύζυγός μου η Λίνα, η οποία ταλαιπωρήθηκε πολύ πιο πολύ από εμένα. Δώσαμε και ένα μάθημα όμως, πώς πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος κεντρικός τραπεζίτης. Αυτό έδωσε πολύ μεγάλο κύρος στην Τράπεζα της Ελλάδος να ξέρετε…. Οφείλω όμως να πω και κάτι άλλο για να είμαι ειλικρινής. Τα στελέχη που ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει στην Τράπεζα της Ελλάδος, συμπεριφέρονται με άψογο τρόπο. Και ψήφισαν και τη νέα μου θητεία μάλιστα. Αυτό λοιπόν οφείλω να το πω. Άρα ίσως είμαστε σε μια περίοδο εξομάλυνσης.

 Το market pass και τα τρία Τ

Όμως, ο διοικητής της ΤτΕ, είχε να πει αρκετά και για το market pass, την καταβολή δηλαδή του 10% των αγορών τροφίμων, από το κράτος. 650 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα δοθεί κι έρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η ΤτΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το μέτρο, εφόσον χρηματοδοτείται από έκτακτη φορολόγηση, είναι δηλαδή «ουρανοκατέβατα» χρήματα. Θα… φώναζε αν το μέτρο επιβάρυνε τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, ο διοικητής αφήνει κάποιες… ευγενικές αιχμές για το ποιοι παίρνουν τα επιδόματα. «Επαναλαμβάνω ότι τα μέτρα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν στοχευμένα και παροδικά. Όσο κρατάει ο πληθωρισμός βοηθάει. Για παράδειγμα, όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός, εάν δεν θέλουμε να περάσει στους μισθούς πρέπει να υπάρχει μια στήριξη, μια παροδική στήριξη για να μην είναι μόνιμο το σπιράλ μισθών – τιμών…. Επειδή ο πληθωρισμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει εκτιναχθεί, θα πρέπει οι πλέον ευάλωτοι να στηριχθούν. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουμε ένα moto. Λέμε ότι αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει η δημοσιονομική πολιτική να αναλάβει ένα κόστος στήριξης των ευάλωτων τάξεων, αλλά θα πρέπει να ικανοποιεί τα λεγόμενα 3Τ. Θα το πω αγγλικά πρώτα και μετά ελληνικά.

Αυτή η στήριξη πρέπει να είναι Temporary, δηλαδή παροδική, targeted δηλαδή στοχευμένη στους ευάλωτους και tailored δηλαδή να είναι κομμένη ραμμένη με ένα τρόπο …..

Πρέπει και η δική μας πολιτική να ικανοποιεί αυτά τα τρία Τ. Να είναι παροδική, διότι εάν δεν είναι παροδική τότε θα ξαναμπούμε σε δημοσιονομικά προβλήματα, να είναι στοχευμένη, να μην είναι δηλαδή σε όλο τον πληθυσμό, αλλά να είναι στους πιο ευάλωτους για να έχει ουσία. Και να μην αντίκειται σε κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Η ασφάλεια των πολιτών στα γκάλοπ

Μπορεί η ακρίβεια να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες, και με βάση αυτό να κρίνουν και το κυβερνητικό έργο, όμως, υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να προσεχθεί από το Μαξίμου.

Είναι τα θέματα ασφάλειας, πώς δηλαδή βιώνει την καθημερινότητά του ο πολίτης. Ειδικά μετά τη διπλή δολοφονία στη Νέα Σμύρνη και σειρά άλλων εγκλημάτων, τα γκάλοπ που γίνονται δείχνουν «αναβάθμιση» του ενδιαφέροντος.

Οι πολίτες κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο στον τομέα αυτό, κάτι που «χρεώνεται» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτης, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Διότι μπορεί ο υπουργός να κάνει συγκεντρώσεις στο Νότιο Τομέα, στον οποίο θα εκτεθεί, να μαζεύει κόσμο και να κλείνει συνεργασίες, αλλά σε άλλες περιοχές το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Για παράδειγμα, η ΝΔ έχει πρόβλημα στην Α’ Αθήνας, και η όποια πτώση στα ποσοστά συνδέεται με το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές του κέντρου έχουν παραδοθεί στα χέρια των παρανόμων.

Πρόβλημα αντίστοιχο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και Α’ Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και ζητούνται λύσεις, όχι λόγια. Και απ’ ότι μαθαίνουμε, στο Μαξίμου που μετράνε κουκί – κουκί τις ψήφους στις εκλογές, ετοιμάζονται να τρίξουν τα δόντια. Γιατί αν η «μαύρη τρύπα» της ασφάλειας ανοίξει κι άλλο, πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να παρασύρει πολλούς μέσα. Ισως και όλο το κόμμα.

Και αυτό το θέμα σίγουρα δεν… στερείται σοβαρότητας, όπως θα έλεγε και ο υπουργός της Αστυνομίας (κι όχι της προστασίας του πολίτη).

Τα προβλήματα στην ανεργία

Μπορεί η ανεργία να μη βρίσκεται στα τρομακτικά ποσοστά των μνημονίων, όμως, τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank «7 ημέρες οικονομία», το ποσοστό ανεργίας παρά τη μεγάλη μείωση των τελευταίων ετών παραμένει κατά πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με την Ευρωζώνη (11,6% vs 6,6% στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο 2022).

Συνεπώς η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να σπαταλά πόρους υπό τη μορφή υποχρησιμοποίησης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας. Η προαναφερθείσα απόκλιση αντικατοπτρίζει κυρίως δομικούς και λιγότερο κυκλικούς παράγοντες.

Την ίδια περίοδο που πολλές δεκάδες χιλιάδες άτομα αναζητούν εργασία και επιθυμούν να δουλέψουν (προσφορά εργασίας) πολλές επιχειρήσεις και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας (π.χ. κατασκευές και τουρισμός) αναζητούν δεκάδες χιλιάδες άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικό προσωπικό (ζήτηση εργασίας).

Η εν λόγω αναντιστοιχία πηγάζει από τις επιδράσεις της πανδημίας, της κρίσης χρέους (μετανάστευση πολλών νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και αλλαγές στα μερίδια πολλών κλάδων της οικονομίας) και από πιθανά ελλείμματα στα πεδία της διαρκούς επιμόρφωσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.

Επίσης, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό δύναται να επιφέρει και αυτή οφέλη. Ο λόγος του εργατικού δυναμικού προς τον πληθυσμό, μετά την απότομη μείωση που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns, ανέκαμψε στο 52,6% το τρίτο τρίμηνο 2022. Ωστόσο, παραμένει μικρότερος κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τα προ κρίσης χρέους επίπεδα και κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την Ευρωζώνη (57,8%). Βάσει των τρεχουσών μεγεθών του πληθυσμού, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής κατά μια ποσοστιαία μονάδα ισοδυναμεί με ενίσχυση του εργατικού δυναμικού κατά 90,5 χιλ. άτομα και με δυνητική αύξηση της απασχόλησης κατά 2,2%. Μακροχρόνια, αφού εξαντληθούν τα οφέλη από τη μείωση του ποσοστού ανεργίας και από την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, καθοριστικός παράγοντας.

Η εν λόγω μεταβλητή συναρτάται θετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ποιότητα των θεσμών, τη δυνατότητα υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και τις επενδύσεις.

Ασφαλιστική κατηγορία online

Σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα ανάμεσα στις έξι την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι – Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023). Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023. Για την αναπροσαρμογή των εισφορών θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού 9,9% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνουν διορθώσεις όταν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ το φθινόπωρο του 2023.

Υψηλός τζίρος για τα καταλύματα

Αύξηση κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που προσφέρουν καταλύματα, φέτος τον Οκτώβριο, και ανήλθε σε 637.614.417 ευρώ, έναντι 487.914.972 ευρώ τον Οκτώβριο 2021. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2022 ανήλθε σε 184.507.183 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 19,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 154.083.579 ευρώ.

Μια μεγάλη επένδυση

Σημαντικό είναι το έργο που χθες πήρε το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Εννοούμε την επένδυση 102,5 εκατ. ευρώ με τίτλο «Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας Sunlight Group – Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας βιομηχανική και εμπορική μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία – σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης» της εταιρείας Sunlight Group.

Και είναι σημαντική γιατί γίνεται σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο μέρος, στην Ξάνθη, αλλά και γιατί θα υπάρξουν πολλές θέσεις εργασίας.

Η παραγωγική δυναμικότητα των στοιχείων συσσώρευσης ενέργειας βιομηχανικού τύπου στοιχείων μολύβδου – οξέος προβλέπεται να αυξηθεί από 3.600.000 ετησίως σε 6.300.000 στοιχεία, η οποία αντιστοιχεί σε 7,5GWhr ενέργειας/έτος, ενώ παράλληλα θα αυτοματοποιηθούν οι γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου και θα αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα σε 270.000 συστοιχιών modules/έτος, η οποία αντιστοιχεί συνολικά σε 1,7GWh ενέργειας. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέου κέντρου Logistics 17.000 τ.μ. που θα ικανοποιεί τις πρόσθετες ανάγκες σε αποθήκευση, και η ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών Industry 4.0.

Αυτή είναι επένδυση που μπορεί να γίνει χωρίς καθυστερήσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories