Η ανοιξιάτικη μαργαρίτα των εκλογών

Μαδώντας την… ανοιξιάτικη μαργαρίτα για τις εκλογές. Κάπως έτσι είναι το θρίλερ με την ημερομηνία των εκλογών και με τους περισσότερους αναλυτές να παίζουν… στοίχημα για την πρώτη Κυριακή.

Άλλος ερμηνεύει τον Γεραπετρίτη που είπε ότι θα φάμε ήσυχοι το αρνάκι του Πάσχα, λέγοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν μετά το Πάσχα. Άλλος λέει ότι θα γίνουν πριν και το Πάσχα θα βρίσκεται μέσα στο διάστημα που θα μεσολαβήσει για τις δεύτερες εκλογές.

Άλλος λέει ότι θα ψηφίσουμε 26 Μαρτίου ή 2 Απριλίου ενώ υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για 9 Απριλίου με τα… Βάγια, επομένως δεν θα χρειαστεί να πάνε δύο φορές οι ετεροδημότες στις πατρίδες τους.

Και η δεύτερη Κυριακή των εκλογών μπορεί να πάει αρχές Μαίου ή προς το τέλος, αλλά σίγουρα προτού ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Να θυμίσουμε ότι ο Μάκης Βορίδης στο Mega άφησε να εννοηθεί ότι οι πρώτες κάλπες θα είναι πριν από το Πάσχα.

Όπως και να έχει, άνοιξη θα ψηφίσουμε και με τα νέα στοιχεία για τον πληθυσμό που προέκυψαν από την απογραφή θα πάμε.

Τα δώρα που περιμένουν οι αρχηγοί

H χρονιά τελειώνει, πάντως, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ελπίζουν ότι ο… Αγιος Βασίλης θα τους φέρει τα δώρα που επιθυμούν. Ο καθένας και διαφορετικό βέβαια, αλλά μάλλον ο… γέρος με τα πυκνά μούσια μπορεί να μην κάνει σε κανέναν το χατίρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε ως δώρο μια καθαρή νίκη στις εκλογές και αυτοδυναμία ώστε να μη μπει σε παζάρια με κανέναν. Και να μπορέσει χωρίς εμπόδια να κάνει «κάθαρση» ή… «εκκαθάριση» σε κόμμα και κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει το δώρο να είναι η πολιτική ανατροπή, η πρωτιά στις πρώτες εκλογές ή ακόμη και ένα τόσο ισχυρό ποσοστό που θα βοηθήσει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με άλλα κόμματα, είτε να πάει με αέρα νικητή στις δεύτερες κάλπες.

Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης, αλλιώς τις περίμενε αυτές τις γιορτές, αλλιώς του ήρθαν. Το σκάνδαλο Καϊλή έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος είναι αμίλητος, στα στελέχη και την κομματική βάση επικρατεί παγωμάρα. Και πλέον καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση με την ελπίδα να πιάσει ποσοστά πάνω από 11%-12%, γιατί κάτω από αυτό το όριο θα έρθουν πολύ δυσκολότερες ημέρες.

Η γαλοπούλα θα… πετάξει

Γαλοπούλα ή αρνάκι; Είναι το ερώτημα της ημέρας με τον κόσμο να σπεύδει να κάνει τα ψώνια τους για τα γιορτινά τραπέζια. Σκεπτόμενος βεβαίως και πόσο ψηλά έχουν πάει οι τιμές.

Όταν η… παραδοσιακή γαλοπούλα κυμαίνεται από τα 10 έως τα 13 ευρώ το κιλό, σκεφτείτε πόσα πρέπει να πληρώσει μια οικογένεια για να έχει στο τραπέζι ένα πουλερικό 3 κιλών.

Κι από την άλλη, με το αρνάκι να βρίσκεται πάνω – κάτω στα ίδια ποσοστά, μάλλον οι περισσότεροι θα στραφούν σε φθηνότερες λύσεις. Ήτοι… κοτόπουλο που είναι πολύ φθηνότερο από τη γαλοπούλα.

Πάντως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του φεγγαριού. Τα νυχτερινά κέντρα που είναι σχεδόν… sold out για τις επόμενες ημέρες παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι δυσθεώρητες.

Όταν για παράδειγμα στα καλά μαγαζιά της νύχτας πληρώσει κάποιος 100 ευρώ το άτομο και πάνω, καταλαβαίνουμε ότι για πολλούς η γαλοπούλα θα πετάξει προκειμένου να προκριθεί η διασκέδαση.

120 ευρώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Στα Παραπολιτικά 90.1 Fm, μίλησε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων  & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, Αντώνης Ζαϊρης και είπε πολλά ενδιαφέροντα για την αγορά, αλλά και πολλά δυσάρεστα.

Είπε μεταξύ άλλων ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κοστίσει γύρω στα 90 με 120 ευρώ, θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 11%-12% σε σχέση με το τραπέζι του ’21.

Για το καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι από τα 128 ευρώ που είχε ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα έχει πάει τώρα γύρω στα 95 με 100 ευρώ άρα υπήρξε μια βελτίωση. Ενώ για τις αυξήσεις στα προϊόντα τόνισε: «Οι αυξήσεις είναι κυρίως στα εισαγόμενα τρόφιμα, τα τυποποιημένα και στα γαλακτοκομικά αλλά ο καταναλωτής είναι κυρίαρχος γιατί έχει από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων να επιλέξει από πολύ επώνυμα έως λιγότερα επώνυμα έως ιδιωτικής ετικέτας και λοιπά τα οποία το 95% αυτών είναι άριστης ποιότητας εξίσου καλής με τα επώνυμα και με πολύ μεγάλες διαφορές τιμών που μπορεί να φτάσουν και το 40% αρκεί βέβαια να συγκρίνει, να ψάχνει, να αξιολογεί και να επιλέγει και βέβαια με το κριτήριο κόστους–ποιότητας άρα ο καταναλωτής είναι κυρίαρχος.

Συμφωνίες στις τράπεζες

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα «μέτωπα» στις τράπεζες με τα πακέτα δανείων. Η Πειραιώς χθες ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Bain Capital Credit, για την πώληση του 100% της leasing θυγατρικής του Ομίλου Sunshine Leases, συμπεριλαμβανομένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ταξινομημένου ως διακρατούμενου προς πώληση, €0,5 δισ. μεικτής λογιστικής αξίας στις 30.09.2022.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής αντιστοιχεί σε 26% περίπου της μεικτής λογιστικής αξίας. Η συναλλαγή αποτελεί μέρος των στοχευμένων και συστηματικών ενεργειών της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, η συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις από τις αρμόδιες ελληνικές εποπτικές αρχές, καθώς επίσης και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η UBS Europe SE ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Πειραιώς για τη συναλλαγή και η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βέκρης ως αποκλειστικός νομικός σύμβουλος της Πειραιώς.

Αυτά για την Πειραιώς, όμως, σε μαθαίνουμε ότι έρχεται κι άλλη μεγάλη συμφωνία για πακέτο δανείων τράπεζας με αγοραστή… έκπληξη.

Ομολογιακό δάνειο για μπαταρίες

Η Alpha Bank προχώρησε σε σύναψη σύμβασης ομολογιακού δανείου ύψους 60,5 εκατ. ευρώ με την εταιρεία ΤΕΧΝΟΦΟΡΜ, θυγατρική της Sunlight Group, για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακής επένδυσης. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία σύγχρονης και αυτοματοποιημένης μονάδας παραγωγής μεταλλικών και πλαστικών μερών για βιομηχανικές μπαταρίες, καθώς και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με έδρα το Κιλκίς. Η επένδυση εμπίπτει στους πυλώνες Πράσινη Μετάβαση και Ψηφιακή Μετάβαση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Η χρεοκοπία του FTX

Ξετυλίγεται σιγά σιγά το κουβάρι της χρεοκοπίας του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που ίδρυσε ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ. Δύο από τους στενότερους συνεργάτες του ιδρυτή της FTX ομολόγησαν την ενοχή τους για απάτη και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις Αρχές των ΗΠΑ για τη διερεύνηση της κατάρρευσης του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν. Ο Ντάμιαν Ουίλιαμς, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε τις δηλώσεις ενοχής και τις ποινικές κατηγορίες εναντίον της Κάρολιν Ελισον, πρώην διευθύνουσας συμβούλου της θυγατρικής εταιρείας συναλλαγών της FTX, της Alameda Research, και του Ζισιάο «Γκάρι» Ουάνγκ, συνιδρυτή της FTX. Το γραφείο του είχε καταθέσει οκτώ κατηγορίες εναντίον του Μπάνκμαν Φράιντ την περασμένη εβδομάδα. Η ανακοίνωση του Ουίλιαμς έρχεται καθώς εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο Μπάνκμαν Φράιντ από τις Μπαχάμες.

Οι μουσικοί δημιουργοί παίρνουν δικαιώματα

Οποιος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, των μουσικών που ζουν από το έργο τους, το οποίο παίζεται σε μαγαζιά, συναυλίες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, και πλέον ψηφιακά, δεν ξέρει τι έγινε μετά το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ.

Όταν πριν από πολλά χρόνια η μεγαλύτερη διανομή δικαιωμάτων είχε ξεπεράσει τα 55 εκατ. αλλά σήμερα είναι σχεδόν το ένα τέταρτο, αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει πάει στραβά.

Πάντως, χρονιάρες μέρες που είναι, οι δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα, η Αυτοδιαχείριση και η ΕΔΕΜ, ανακοίνωσαν τις διανομές τους.

Η Αυτοδιαχείριση, που είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός, μοίρασε 8 εκατ. ευρώ και η ΕΔΕΜ μοίρασε άλλα 4,3 εκατ. ευρώ. Και η αύξηση των ποσοστών προκύπτει από το γεγονός ότι πλέον τα λειτουργικά έξοδα έχουν πέσει στο 20%.

Καλά Χριστούγεννα θα κάνουν πολλοί μουσικοί, γιατί δεν είναι όλοι διάσημοι, ούτε κάνουν συναυλίες ή βρίσκονται σε μεγάλα κέντρα. Και τα 50 ή 100 χιλιάρικα που θα πάρουν κάποιοι είναι… μάννα εξ ουρανού.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories