Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι να έρθει το νέο έτος και η Διώρυγα του Σουέζ ετοιμάζεται να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά, καταγράφοντας ένα νέο ιστορικό ετήσιο ρεκόρ διέλευσης πλοίων, καθώς και μια εκτόξευση στα στατιστικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όπως ανέφερε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), φέτος οι διελεύσεις πλοίων αναμένεται να φτάσουν τις 23.869, αποτελώντας νέο ιστορικό ρεκόρ και αύξηση +15,4% σε σχέση με το 2021 όταν είχαν περάσει 20.694 πλοία.

Σε ό,τι αφορά την χωρητικότητα, όπως ανακοίνωσε η SCA, θα καταρριφθεί το ρεκόρ, φθάνοντας τους 1,4 δισεκατομμύρια τόνους, με αύξηση +10,5% σε σχέση με το 2021. Επιπρόσθετα, η Αιγύπτος αναμένει έσοδα 7 δισ. δολαρίων από τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, μια σημαντική αύξηση +25,2% σε σχέση με πέρυσι.

Οι αθέατοι πρωταγωνιστές του θαλάσσιου εμπορίου

Με βάση τις προβλέψεις, ακόμη και το τέταρτο τρίμηνο του 2022, χαρακτηρίζεται τρίμηνο ρεκόρ, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων με 6.515 σκάφη να διέρχονται από την ταχύτερη και πιο άμεση εμπορική διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Επενδυτικό «άνοιγμα» με αυστηρούς όρους

Την περασμένη εβδομάδα η Διώρυγα του Σουέζ απηύθυνε πρόσκληση για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι οι επενδυτές που θα προέρχονται εκτός Αιγύπτου δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο στον διεθνή κόμβο θαλάσσιων μεταφορών ή σε ένα προτεινόμενο ταμείο που θα βοηθούσε στη διαχείριση των πόρων του.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Osama Rabie, στον απόηχο της συζήτησης στο κοινοβούλιο για νομικές τροποποιήσεις που προβλέπουν τη δημιουργία ταμείου, είναι κάτι το οποίο συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, σχεδιάστηκε για να προστατεύει τους πόρους της διώρυγας και για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση απροσδόκητων προκλήσεων.

Το ταμείο θα είναι ξεχωριστό από την SCA, η οποία ήδη συνεργάζεται με ξένες εταιρείες για την ανάπτυξη νέων projects, είπε ο Rabie και επεσήμανε ότι ο επενδυτής θα έρθει σε σχέση με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η συζήτηση του εν λόγω ταμείου γίνεται καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να συγκεντρώσει ξένες και ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης συναλλάγματος που έχει παρεμποδίσει τις εισαγωγές και έχει επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα