Το 2022 ήταν το θερμότερο έτος που έχει βιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των θερμοκρασιών το 1884, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας βασιζόμενη σε προσωρινά στοιχεία.

Και οι τέσσερις εποχές του 2022 περιλαμβάνονται στο Top10 των τελευταίων 139 ετών, αναφέρει την Τετάρτη το Met Office.

Η μέση ανώτατη θερμοκρασία του έτους θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων, σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Το προηγούμενο ρεκόρ τέθηκε το 2014 με μέση ανώτατη θερμοκρασία 9,88 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις το 2023

Ενδεικτικό του ρόλου της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα 10 θερμότερα έτη έως σήμερα καταγράφηκαν μετά το 2003.

Παρά τις αναμενόμενες διακυμάνσεις από έτος σε έτος, η μέση θερμοκρασία στη Βρετανία ακολουθεί ανοδική πορεία (Met Office)

Τι δείχνουν οι προσομοιώσεις

Προσομοιώσεις του Met Office δείχνουν εξάλλου ότι ο ακραίος καύσωνας στα μέσα Ιουλίου θα ήταν «εξαιρετικά απίθανο» να συμβεί στην προβιομηχανική εποχή, πριν αρχίσει να εμπλουτίζεται η ατμόσφαιρα με ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου.

«Αν και πολλοί θα θυμούνται την ακραία ζέστη του καλοκαιριού, το αξιοσημείωτο με αυτή τη χρονιά ήταν οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με όλους τους μήνες εκτός του Δεκεμβρίου να είναι θερμότεροι από τον μέσο όρο» επισημαίνει ο δρ Μαρκ ΜακΚάρθι, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Πληροφοριών του Met Office.

Τα ρεκόρ ξεκίνησαν από την αρχή του έτους, με την Πρωτοχρονιά να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί. Η θερμοκρασία στον Σέιντ Τζέιμς Παρκ του Λονδίνου έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 16,3 βαθμών.

Στο σύνολό του, το καλοκαίρι του 2022 ήταν το τέταρτο θερμότερο για τη Βρετανία. Ο Ιούλιος όμως έσπασε το απόλυτο ρεκόρ της θερμότερης μέρας με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, πρωτοφανείς για τη χώρα.

Μάλιστα τον Ιούλιο το Met Office εξέδωσε για πρώτη φορά «κόκκινη προειδοποίηση» για ακραίο καύσωνα.

Το 2022 ήταν επίσης η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία,ανέφερε το Météo-France στα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green