Η ακρίβεια τρώει τον παρά

Το πρώτο ανησυχητικό σημάδι από το μέτωπο των αποταμιεύσεων των Ελλήνων, ήρθε με την ανακοίνωση της ΤτΕ. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας έχει χάσει σε δύο μήνες καταθέσεις ύψους 1,141 δις ευρώ.

Κι αυτό σημαίνει πολλά. Για παράδειγμα το γεγονός ότι μόνο το Νοέμβριο τα νοικοκυριά ξόδεψαν καταθέσεις 409 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι οι ανάγκες αυξάνονται, η ακρίβεια… τρώει τον παρά, που έλεγε και ο λαός.

Η ανάγκη κάλυψης των αναγκών της καθημερινότητας κι ενδεχομένως κάποια καταναλωτικά έξοδα με αφορμή τις προσφορές και την Black Friday οδήγησαν πολλά νοικοκυριά να «τραβήξουν» αποταμιεύσεις.

Και οι ειδικοί λένε ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες.

Συνεχίζεται η συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή την τοποθέτηση της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Κι από μιας πρώτη εντύπωση πέτυχε το στόχο της η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Να συζητηθεί η κ. Τσαπανίδου, να «παίξει» παντού η επιλογή της.

Ασφαλώς και υπάρχουν γκρίνιες στον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ. Γκρίνιες που έχουν να κάνουν με την παντελή έλλειψη σύνδεσης της δημοσιογράφου με το κόμμα. «Δεν ξέρει την ανθρωπογεωγραφία, δεν γνωρίζει βασικές αρχές της Προοδευτικής Συμμαχίας», λένε.

Βεβαίως, όποιον και να διαλέξει ένας αρχηγός γι’ αυτή την προβεβλημένη και ιδιαιτέρως κρίσιμη κομματική θέση, πάντα θα υπάρχουν γκρίνιες.

Πάντως, οι φήμες δίνουν και παίρνουν για το «αντάλλαγμα» στην Πόπη Τσαπανίδου να παρατήσει τη θέση της κεντρικής παρουσιάστριας στο δελτίο του Open (και τη δημοσιογραφία ενδεχομένως) και να μεταπηδήσει στην πολιτική.

Η πιο πιθανή περίπτωση είναι να μπει η κ. Τσαπανίδου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και σε εκλόγιμη θέση. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας θέλει γυναίκες στα έδρανα της Βουλής, και δη πετυχημένες, επαγγελματίες, μητέρες και… γιαγιάδες όπως η κ. Τσαπανίδου.

Ακούγονται κι άλλες φήμες για το πλήρως ανανεωμένο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (εκτός οι κ. Βασιλικός και Φλαμπουράρης κ.λπ.). Όπως ότι έγινε πρόταση στην Χάρις Αλεξίου ή ότι η Μάγδα Φύσσα θα ήταν ένα όνομα εξαιρετικά ισχυρό και συμβολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα είναι φήμες μέχρι να επιβεβαιωθούν…

Όχι ότι και στη Νέα Δημοκρατία δεν ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις κάλπες, φτιάχνοντας ισχυρά ψηφοδέλτια. Και το Επικρατείας είναι κρίσιμο για το κυβερνών κόμμα. Γυναίκες είναι και πάλι το μεγάλο διακύβευμα.

Λέγεται για παράδειγμα ότι έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις στη Σοφία Μπεκατώρου και την Ιωάννα Παλαιοσπύρου, πρόσωπα – σύμβολα για τις υποθέσεις με τις οποίες συνδέθηκαν, αλλά και ιδιαίτερα προβεβλημένες γυναίκες που ταιριάζουν με το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά μην εκπλαγείτε αν δείτε όνομα – βόμβα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ,, από αυτά τα ονόματα που συνδέονται και με τα εθνικά θέματα και «γκελάρουν» στο κοινό του κόμματος. Πολλά ακούγονται, βεβαίως, αλλά κρατήστε μικρό καλάθι.

Πάντως, για την Πόπη Τσαπανίδου, να συνεχίσουμε, πέραν των θετικών στοιχείων που έχει και που ανέδειξε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή τους, αυτό που φαίνεται να επικράτησε είναι και το γεγονός ότι έχει «καθαρό» προφίλ παρουσιάστριας που διεισδύει στα νοικοκυριά μέσω της τηλεόρασης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι έχουν ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας που δεν βλέπει τηλεόραση. Θέλουν ένα μέρος κι εκείνων που βλέπουν, δηλαδή τους άνω των 50 ετών, κυρίως τους συνταξιούχους.

Ένα γνώριμο τηλεοπτικό πρόσωπο όπως η κ. Τσαπανίδου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε ένα κοινό που ενημερώνεται (και επηρεάζεται) από τη μικρή οθόνη. Και τα τηλεοπτικά προϊόντα, κυρίως αν δεν είναι φθαρμένα (ή τουλάχιστον δεν έχουν προκαλέσει) «πουλάνε» περισσότερο.

Μείωσε ταχύτητα η οικοδομή

Η ενεργειακή ακρίβεια αλλά και η αύξηση των επιτοκίων φρενάρουν την οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οικοδομική δραστηριότητα ήταν μειωμένη τον Σεπτέμβριο. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών καταγράφεται μείωση κατά 22,1% στην επιφάνεια και μείωση κατά 16,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Η οικοδομή έχει δεχθεί πλήγμα από τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών και του κόστους των οικοδομικών εργασιών, ενώ επηρεάζεται και από τις αυξήσεις των επιτοκίων που καθιστούν ακριβότερη τη λήψη δανείου για τη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής – δημόσιας) τον Σεπτέμβριο 2022, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.153 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 419.835 τ.μ. επιφάνειας και 1.792.908 κ.μ. όγκου, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 9,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση όμως κατά 22,1% στην επιφάνεια και μείωση κατά 16,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

«Τσιμπημένα» τα εξάμηνα έντοκα

Ανέβηκε κατά 15 μονάδες βάσης η απόδοση σε σχέση με τη δημοπρασία Νοεμβρίου κατά την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ο ΟΔΔΗΧ χθες, αν και με τσιμπημένο κόστος, άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,50%, αυξημένη κατά 15 μονάδες βάσης από το 2,35% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η απόδοση ήταν στο 0,8%, από 0,45% τον Ιούνιο. Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές 165 εκατ. ευρώ. Ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 30ή Δεκεμβρίου. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,66 από 2,76 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Αυξημένος ο τζίρος του e-εμπορίου

Στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ φθάνει ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων από ηλεκτρονικές παραγγελίες σε όλους τους κλάδους. Αν και αντιπροσωπεύει το 6,9% του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στη χώρα μας, ο αυξητικός ρυθμός από χρόνο σε χρόνο της αξιοποίησης της τεχνολογίας κάνει κατανοητή την αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα στη λογική αυτή είναι και τα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Η Ετήσια Ερευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις επιχειρήσεις έτους 2022, με περίοδο αναφοράς των στοιχείων το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2022 – 15η Σεπτεμβρίου 2022, έδειξε ότι το 2022, σε σύνολο 39.460 επιχειρήσεων με απασχόληση 10 άτομα και άνω, οι 38.337 επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2021. Μάλιστα οι 7.472 έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων ειδικού τύπου σε ποσοστό 18,9%.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ψηφιακά ακόμη τέσσερις δηλώσεις απόδοσης τελών και ειδικών φόρων έχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Στην ψηφιακή εποχή πέρασαν:

  • Η δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
  • Η δήλωση απόδοσης τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.
  • Η δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας, που υποβάλλεται από παραγωγούς ειδών πολυτελείας που παράγονται εγχώρια, και από πρόσωπα που πραγματοποιούν ενδοκοινοτική απόκτηση από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, εφόσον αυτά τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
  • Η δήλωση απόδοσης τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

«Να βρείτε μια γυναίκα να σας κοιτάζει στα μάτια… όπως ο Θεοδωρικάκος τους αστυνομικούς».

Αυτή είναι η ατάκα που ακούγεται κάθε φορά που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βγάζει μια ανακοίνωση για την Αστυνομία. Τέτοιον… έρωτα με την ΕΛ.ΑΣ. κανένας υπουργός της Κατεχάκη δεν βίωσε. Κάθε μέρα και μια ανακοίνωση να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη δουλειά των αστυνομικών, για την αυταπάρνησή τους, για τις θυσίες τους.

Ούτε κουβέντα βεβαίως για τις «μαύρες τρύπες» της ΕΛ.ΑΣ., για τα λάθη που πολλές φορές είναι και δολοφονικά, για τις παραλείψεις αστυνομικών ή ακόμη και για τους επίορκους που δεν τιμούν τη στολή τους.

Ισως αν έβγαζαν τόσες ανακοινώσεις στην Κατεχάκη όταν δολοφονήθηκε ο 16χρονος Ρομά με μια σφαίρα στο κεφάλι, να μην είχαμε άλλα «άτυχα» θύματα.

Φαίνεται, όμως, ότι είναι πολλοί οι… σταυροί των αστυνομικών στις εκλογές. Και ποιος δεν θα τις ήθελε. Εστω κι αν με βάση τον πρότερο –ανέντιμο- βίο, παραπάνω από τους μισούς ψήφιζαν Χρυσή Αυγή. Δεν «βρομάνε» οι ψήφοι.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories