Η Tesla ανακοίνωσε τους αριθμούς παραγωγής και παράδοσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι το τέλος του 2022. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εταιρεία παρέδωσε συνολικά 1,31 εκατομμύρια οχήματα σε όλη τη διάρκεια του 2022.

Ο συγκεκριμένος αριθμός συνιστά αύξηση 40% της παραγωγής σε σχέση με το 2021. Πιο αναλυτικά, κατά το δ’ τρίμηνο του 2022 παραδόθηκαν 405.278 οχήματα ενώ η παραγωγή έφτασε για το ίδιο διάστημα στα 439.701.

Σε όλη τη διάρκεια του έτους παραδόθηκαν 1,31 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ η παραγωγή όλου του έτους ανήλθε στα 1,37 εκατομμύρια αυτοκίνητα

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Tesla

Model Y cars are pictured during the opening ceremony of the new Tesla Gigafactory for electric cars in Gruenheide, Germany, March 22, 2022. Patrick Pleul/Pool via REUTERS

Παραδόσεις… περίπου σαν πωλήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός παραδόσεων είναι η πλησιέστερη προσέγγιση στις πωλήσεις της Tesla, αφού η αμερικανική εταιρεία δεν ανακοινώνει τα συγκεκριμένα στοιχεία. Τα  στοιχεία που ανακοινώθηκαν αντιπροσωπεύουν νέο ρεκόρ για την αυτοκινητοβιομηχανία του Ίλον Μασκ και αύξηση 40% στις παραδόσεις, από έτος σε έτος.

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα του τελευταίου τριμήνου του έτους ήταν μειωμένα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με μια συνδυαστική εκτίμηση των αναλυτών της FactSet, η Wall Street ανέμενε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ότι η Tesla θα ανακοινώσει παραδόσεις περίπου 427.000 οχημάτων για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι εκτιμήσεις των επιμέρους αναλυτών που χρησιμοποίησε η FactSet κυμαίνονταν από 409.000 έως 433.000.

Η Tesla ξεκίνησε μέσα στο 2022 την λειτουργία δύο νέων εργοστασίων – στο Όστιν του Τέξας και στο Βρανδεμβούργο, στη Γερμανία – ενώ παράλληλα αύξησε την παραγωγή των εργοστασίων στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια και στην Σανγκάη. Παρόλα αυτά δεν ανακοινώθηκαν η παραγωγή και οι παραδόσεις οχημάτων από τα επιμέρους εργοστάσια.

Έσκασε η «φούσκα» των μεταχειρισμένων Tesla, φρέναρε η ζήτηση για νέα οχήματα

Οι προκλήσεις του 2022

Το 2022 σημαδεύτηκε από σημαντικές προκλήσεις για την Tesla, συμπεριλαμβανομένης της έξαρσης κρουσμάτων Covid στην Κίνα που είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της στην ασιατική χώρα για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Κατά το δ’ τρίμηνο του έτους η Tesla προχώρησε σε μείωση των τιμών της και σε άλλες προωθητικές ενέργειες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και άλλες αγορές, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει την ζήτηση, παρά το γεγονός ότι έτσι μείωνε τα περιθώρια κέρδους της.

Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας, το τελευταίο εξάμηνο, έχασε πάνω από το 45% της αξίας της.

Όπως αναφέρει το CNBC, τον Δεκέμβριο, αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν ανησυχία για την αποδυνάμωση της ζήτησης για αυτοκίνητα της Tesla, τα οποία είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με έναν αυξανόμενο αριθμό υβριδικών ή και πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων προερχόμενων από τον ανταγωνισμό.

Η υπόθεση… Twitter

Οι μέτοχοι και οι αναλυτές απέδωσαν μέρος της πτώσης της τιμής της μετοχής της Tesla το 2022 στην εμπλοκή της εταιρείας στην εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ.

Ο Μασκ πούλησε μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων της Tesla που είχε στην κατοχή του ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, με την συμφωνία τελικά να κλείνει τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι μετοχές της Tesla άρχισαν να έχουν ανοδική πορεία από τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και λόγω της προσμονής που δημιουργούσε ο αναμενόμενος αριθμός παραδόσεων ρεκόρ, τόσο για το τελευταίο τρίμηνο όσο και για το σύνολο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.