Εν αρχή ην η Ανηθικότητα. Τότε που αρχίζουν να συμβαίνουν όλα τα άσχημα. Από την έλλειψη ηθικής. Την καταστρατήγηση των κοινωνικών κανόνων. Θέλει ομολογουμένως αρκετή δουλειά -κυρίως από την οικογένεια- για να σφυρηλατηθεί η ηθικότητα του παιδιού, του μελλοντικού ενεργού πολίτη. Και η επιλογή των εύκολων λύσεων και της άκοπης πορείας συνήθως χρειάζεται τη στήριξη της ανηθικότητας. Εκεί κοντά βρίσκεται η ηθική «κατά παραγγελίαν» και «επί χρήμασι» εφαρμοζόμενη.

«Μα, πάψετε επιτέλους να κάνετε bullying σε αυτό τον τόπο το μαγικό και αγγελικά πλασμένο!»…

Ηγεσία και αυτοθυσία

Με απούσες τις αναστολές της ηθικής, η Απληστία είναι από τις πρώτες νοσηρές καταστάσεις που ανθίζουν. Τα λίγα δε φτάνουν. Τα πολλά είναι λίγα και τα περισσότερα είναι το εφαλτήριο για τον πακτωλό. Το ατέρμον κυνήγι του αδηφάγου ανθρώπου για τον απόλυτο πλουτισμό, αποτελεί μια σπείρα που μεθά με τη φυγόκεντρη δύναμη που αναπτύσσει. Όμως, ακόμα και ο Μίδας κατέληξε δυστυχισμένος.

Τα δυο προηγούμενα εκτρέφουν εύκολα την Ασυδοσία. Οι κανόνες είναι για τους άλλους, όχι για εμάς. Εν ολίγοις για τους ανόητους, τους άνευρους, τους ανίκανους. Διψάμε για εξουσία και χρησιμοποιούμε την ισχύ της για προσωπικά οφέλη. Όσο είναι αυτό δυνατόν. Εκφοβισμός, έπαρση, εκμαυλισμός, μερικά από τα εργαλεία στα χέρια του χωρίς όρια ανθρώπου.

Αλλαγή εκ των έσω

Και αν κάτι πάει στραβά, επιδιώκεται και επιζητείται η Ατιμωρησία. Πώς γίνεται και η ανηθικότητα βαπτίζεται πάντα «αθωότητα»; «Είμαι αθώος/ αθώα και αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία…». Και γίνονται προσπάθειες αυτή η πορεία να είναι μακρόχρονη, δαιδαλώδης. Να αποσιωπούνται ή αποκρύπτονται γεγονότα και στοιχεία. Ίσως έτσι στη ροή του χρόνου να ξεχαστεί ή ατονήσει το θέμα. Και πάντως, «δε φταίω εγώ, οι άλλοι…». Εξάλλου υπάρχουν και ξακουστές ΜΚΟ με στόχο την κατάργηση της ατιμωρησίας. Ε, τότε, πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι!

Όμως αυτή η συχνή ατιμωρησία φέρνει την Απογοήτευση. Εκείνων που πιστεύουν σε αξίες. Που μοχθούν στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους. Που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους, την κοινωνία και την επόμενη γενιά. Και αυτοί αποτελούν τη σιωπηλή πλειονότητα. Που διαθέτουν δύναμη. Και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για την Ανατροπή όλων των αρνητικών στερητικών «Α», που προσπαθούν να πάνε πίσω την ανθρωπότητα.

* Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts