Δυναμικοί αγοραστές μεταχειρισμένων (second hand) πλοίων ανεδείχθησαν το 2022 οι τούρκοι εφοπλιστές καθώς βρέθηκαν στην τρίτη θέση της λίστας των αγοραστών με βάση την εθνικότητα της Allied Shipbroking. Η Τουρκία έχει σκαρφαλώσει έξι θέσεις από το 2021, και είναι τώρα πίσω από την Ελλάδα (πρώτη θέση με αγορές 254 πλοίων) και την Κίνα (δεύτερη θέση με 194 πλοία).

Οι Τούρκοι πλοιοκτήτες αγόρασαν 77 πλοία πέρυσι εκ των οποίων 32 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και 34 δεξαμενόπλοια, τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τέσσερα αερίου.

Φόβοι για συμφόρηση στα κινεζικά λιμάνια

Από την έναρξη του πολέμου

Η τάση ενίσχυσης της δραστηριότητας των τούρκων εφοπλιστών στις αγοραπωλησίες πλοίων έχει καταγραφεί σχεδόν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι τούρκοι έσπευδαν να καλύψουν το κενό που θα άφηναν ναυτιλιακές εταιρείες της δυτικής Ευρώπης που θα αποχωρούσαν από την ρωσική αγορά.

Στα δεξαμενόπλοια, ο ΟΤ έχει καταγράψει την τάση αυτή εδώ και καιρό σημειώνοντας ότι «τον αποκλεισμό των ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σπεύδουν να αξιοποιήσουν τρίτες χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, αγοράζοντας σωρηδόν δεξαμενόπλοια, καθώς εκτιμούν ότι ενισχύοντας τους στόλους τους και εμπλεκόμενοι στο θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού αργού θα χαράξουν μια κερδοφόρα ρότα, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους που θα χάσουν έδαφος. Η τάση αυτή ενίσχυσης των στόλων τους είναι εμφανής στις αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων τη φετινή χρονιά. Από την αρχή του 2022 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου τουρκικά συμφέροντα έχουν αποκτήσει 24 δεξαμενόπλοια, ενώ πέρυσι μέχρι τις 14 Νοεμβρίου οι τούρκοι πλοιοκτήτες είχαν αγοράσει μόλις δύο δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking».

Ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και στα bulkers. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ναυτιλιακή εταιρεία Beks Ship Management and Trading του Ali Bekmezci έχει προχωρήσει σε 17 αγορές πλοίων την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα