Αντικείμενα μιας χρήσης όπως πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα και δίσκοι θα απαγορευτούν στην Αγγλία. Δεν είναι σαφές πότε θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, αλλά ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις που έχουν ήδη γίνει από τη Σκωτία και την Ουαλία. Σημειώνεται ότι ανάλογη απαγόρευση ισχύει ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Thérèse Coffey είπε ότι η κίνηση θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές, ενώ οι οργανώσεις χαιρέτησαν την απαγόρευση, αλλά ζήτησαν μια ευρύτερη στρατηγική μείωσης των πλαστικών.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά περίπου 1,1 δισεκατομμύρια πιάτα μιας χρήσης και περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια τεμάχια πλαστικών μαχαιροπίρουνων χρησιμοποιούνται στην Αγγλία κάθε χρόνο. Τα πλαστικά απόβλητα συχνά δεν αποσυντίθενται και μπορούν να «ζουν» στη χωματερή για πολλά χρόνια.

Νέα εποχή για τα φαστ-φουντ στη Γαλλία: Τέλος σε πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης

Η επιβεβαίωση της κίνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) ακολουθεί μακρά διαβούλευση, η οποία θα δημοσιευτεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.

Κάθε άτομο στην Αγγλία χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 18 πλαστικά πιάτα μιας χρήσης και 37 πλαστικά μαχαιροπίρουνα κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Defra, ενώ μόλις το 10% αυτών ανακυκλώνεται.

Φαγητό σε πακέτο

Η κ. Coffey πρόκειται να απαγορεύσει μια σειρά από πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που σχετίζονται κυρίως με φαγητό και ποτό σε πακέτο.

«Είμαι αποφασισμένη να προωθήσω τη δράση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα κατά μέτωπο. Έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια – αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε, και ακούσαμε ξανά τις εκκλήσεις του κοινού» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτή η νέα απαγόρευση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για να σταματήσει τη ρύπανση δισεκατομμυρίων τεμαχίων πλαστικών και να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές».

Παρόμοιες απαγορεύσεις ισχύουν ήδη στη Σκωτία και την Ουαλία, ενώ τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης, οι αναδευτήρες και οι μπατονέτες έχουν ήδη απαγορευτεί στην Αγγλία το 2020.

Ωστόσο, αυτό το τελευταίο μέτρο δεν καλύπτει είδη που βρίσκονται σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα. Η κυβέρνηση είπε ότι θα τα αντιμετωπίσει αυτά με άλλα μέσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green