Στα 83 του έχασε τη μάχη ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, μετά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του και έπειτα από διαδοχικές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια. Στην Αθήνα είχαν έρθει από το εξωτερικό οι στενοί συγγενείς του, οι οποίοι βρίσκονταν στο πλευρό του στο ιδιωτικό θεραπευτήριο μέχρι το τέλος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν μεταβεί και στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης για να προσευχηθούν.
Όσο η οικογένεια αντιλαμβανόταν ότι πλησίαζε η δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού, υπήρχαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κινήσεις στο παρασκήνιο σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή.
Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η ενθρόνιση και τα ταραχώδη χρόνια της βασιλείας του
Πληροφορίες θέλουν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σε μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους. Οι προθέσεις του Μαξίμου φέρεται ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί. Αλλωστε οι γιοι του τέως βασιλιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος, φαίνεται ότι ήταν εκείνοι οι οποίοι έτρεχαν εδώ και μέρες τις σχετικές επαφές, αναζητώντας απαντήσεις σε διαδικαστικά (και νομικής και πολιτικής φύσης) ζητήματα.
Αύριο, μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου αναμένεται να συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη για το τελετουργικό. Πληροφορίες του in αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για ανάμειξη στο θέμα με τρόπο που θα ελάμβανε «διαστάσεις που δεν χρειάζονται», όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές. Προσώρας δεν εμφανίζεται ως επικρατέστερο το σενάριο για μια κηδεία δημοσία δαπάνη.
Εφόσον η οικογένεια το επιλέξει, η ταφή αναμένεται να γίνει στο Τατόι. Σε άλλες εποχές, το 1981, είχε προκύψει παρόμοια κατάσταση, καθώς υπήρξαν τότε ανάλογα αιτήματα από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο, πρωτότοκο γιο του Παύλου και της Φρειδερίκης, στον θάνατο της μητέρας του.
Η κηδεία της Φρειδερίκης
Ηταν 12η Φεβρουαρίου του 1981 όταν η Φρειδερίκη κηδεύτηκε δίπλα στον σύζυγό της Παύλο, έξι μέρες μετά το θάνατό της από καρδιακή προσβολή στη Μαδρίτη. Ο γιος της Κωνσταντίνος είχε επιχειρήσει συνεννοήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και να ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο του Τατοΐου.
Στην Ελλάδα «σηκώθηκε» πολιτικά το ζήτημα και μεταξύ Γεωργίου Ράλλη και Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε πόλεμος δηλώσεων. Ο Ράλλης κατόπιν σύγκλησης κυβερνητικής επιτροπής αποφάσισε να πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στο Τατόι τόσο η νεκρώσιμη ακολουθία όσο και η ταφή, ενώ μετά την τέλεση της κηδείας ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έπρεπε να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.
Η πολιτική αντιπαράθεση για το Τατόι
Στο μεταξύ ο θάνατος του τέως βασιλιά έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα σχέδιά της για την αξιοποίηση – ανάδειξη των κτημάτων στο Τατόι. Δύο φορές έχει τεθεί το θέμα προς συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος έχει εκδηλώσει άλλωστε και το προσωπικό ενδιαφέρον του.
Ο πρωθυπουργός έχει ξεναγηθεί από τον Κάρολο στα κτίρια του 18ου αιώνα και στο κτήμα Dumfries στη Σκωτία (ανάλογη αξιοποίηση επιδιώκεται στο Τατόι) ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του πρώτου κύκλου έργων που εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού στο πρώην βασιλικό κτήμα είναι το τέλος του 2025.
Και μόνο εκείνο το ταξίδι στη Σκωτία, την άνοιξη του 2022, είχε προκαλέσει αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να μιλά για «μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες» αναφέροντας ότι ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι «αυλάρχης των Γλύξμπουργκ». Η ΝΔ απαντούσε με κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «ακατανόητες συνωμοσίες», θυμίζοντας ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόταν τον Κάρολο στην Αθήνα το 2018 έκανε λόγο για «επίσκεψη ορόσημο».
Πηγή: in.gr
Latest News
Η ώρα του προϋπολογισμού - Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,