Οι ημερομηνίες – σταθμοί και η επενδυτική βαθμίδα

Η ελπίδα της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 δεν έχει χαθεί. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Κι ο λόγος είναι οι εκλογές και ο φόβος της πολιτικής αστάθειας και των συνεπειών στην οικονομία. Επομένως, όπως και η στήλη έχει γράψει, η επενδυτική βαθμίδα θα πάει για το β’ εξάμηνο. Όμως, πέραν των εκλογών υπάρχουν και ορισμένες κρίσιμες ημερομηνίες. Για παράδειγμα στις 20 Γενάρη θα βγουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για χρέος και πρωτογενές έλλειμμα για το 3ο τρίμηνο 2022. Μία εβδομάδα μετά θα βγει η αξιολόγηση της Fitch ενώ θα περιμένουμε και τα αποτελέσματα της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Στις 10 Μαρτίου θα έχουμε την αξιολόγηση της DBRS και στις 17 του ίδιους μήνα από τον οίκο Moody’s. Στις 21 Απριλίου η αξιολόγηση του οίκου Standard and Poor’s.

JP Morgan: H επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα περιμένει

Φαντάζεστε όλα αυτά να γίνονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και πολιτικών αναταράξεων; Είναι δεδομένες λοιπόν οι αξιολογήσεις. Θα μείνουν στη λογική του «περιμένουμε και βλέπουμε».

Δηλαδή, στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα τα πολιτικά της προβλήματα και βλέπουμε.

Γι’ αυτό λοιπόν και η επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί να δοθεί πριν από τον Ιούνιο.

Η εξαφάνιση του φραπέ

Ξέρετε τι έχει εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά; Ο… φραπές. Το άλλοτε δημοφιλές ρόφημα όλων των Ελλήνων, που έγινε σήμα κατατεθέν του νεοέλληνα, είναι πλέον δυσεύρετο.

Μας έλεγαν πρόσφατα μια ιστορία όπου σε ΚΨΜ μεγάλου στρατοπέδου δεν υπάρχει πλέον καφές φραπέ, ο «χτυπημένος» δηλαδή. Η εικόνα του στρατιώτη με τον φραπέ στο χέρι έχει αντικατασταθεί από τον φρέντο και τον εσπρέσο.

Και για να ξέρετε: Οι καταναλωτές ξοδεύουν πάνω από 3 δις το χρόνο για καφέ.

Το σκοτσέζικο ντους του πληθωρισμού

Σκοτσέζικο ντους με τον πληθωρισμό. Διότι μπορεί να έπεσε στο 7,2%, αλλά η ακρίβεια στην αγορά δεν μπορεί να αντικατοπτριστεί στον συγκεκριμένο δείκτη.

Μοσχάρι, χοιρινό, λαχανικά, ένδυση – υπόδηση, λάδι, τυριά, ψάρια, δηλαδή βασικά είδη για κάθε οικογένεια, σημείωσαν άνοδο κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τον περασμένο μήνα και σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022 καταγράφηκε στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων της τάξεως του 12,2%. Ακολουθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή του να υποχωρεί κατά 11,8% και πιο πίσω βρέθηκαν τα καύσιμα και λιπαντικά με μια μείωση της τιμής του κατά 8,9%.

Για το 2024 στα Γιάννενα

Το ελληνικό project της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα θαλάσσια και χερσαία blocks φέρει φιλόδοξους στόχους αλλά και επιτυχημένη μέχρι στιγμής πορεία ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις εργασίες των σεισμικών ερευνών. Οι επενδυτές ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy έχουν επισπεύσει τις εργασίες τους για την πρόσκτηση των δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στις παραχωρήσεις τους.

Ωστόσο, η περίπτωση της παραχώρησης των Ιωαννίνων, όπου όπως μαθαίνουμε η πρώτη γεώτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί εντός του 2023 – όπως είχε προγραμματιστεί και αναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας – αλλά το 2024 έρχεται να φανερώσει το μεγάλο εμπόδιο της διοικητικής γραφειοκρατίας για τη συνέχιση τέτοιων επενδύσεων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως πριν από μια γεώτρηση απαιτείται η σύνταξη και υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων της Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο χρόνος που εκτιμάται για τη δημόσια διαβούλευση, γνωμοδότηση από τους αρμόδιους κρατικούς αλλά και τοπικούς φορείς φτάνει στους 8 μήνες. Μαζί με άλλες διαδικασίες ο συνολικός χρόνος ξεπερνά τους 18 μήνες.

Απάτη για λιγότερα τέλη κυκλοφορίας

Εκανε μεγάλη αίσθηση η αποκάλυψη της απάτης με τα Ι.Χ.

Τουλάχιστον 7.000 ιδιοκτήτες οχημάτων φέρεται να εμπλέκονται σε απάτη προκειμένου να καταβάλλουν χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας, φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή και να απαλλάσσονται από τα τεκμήρια. Τους τελευταίους μήνες από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκαν 4 έρευνες σε οχήματα κυβισμού από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, τα οποία μετατράπηκαν και διασκευάστηκαν σε οχήματα μικρότερου κυβισμού και για τα οποία εκδόθηκε νέα άδεια κυκλοφορίας. Σε τρεις περιπτώσεις προέκυψαν ενδείξεις εικονικού υποκυβισμού και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επίσης και οι εισαγγελικές αρχές.

Στην υπόθεση προφανώς εμπλέκονται και συνεργεία ενώ αρμόδιες πηγές λένε ότι το φαινόμενο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που «πιάστηκε». Δηλαδή να γίνονται εικονικές μειώσεις κυβικών για να πληρώνουν λιγότερα τέλη και φόρους.

Πρόστιμα €33.000 για καθυστερήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 33.000 ευρώ επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) στην εταιρεία Ηellenic Train, έπειτα από αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησε σε πέντε αμαξοστοιχίες της που εκτελούσαν δρομολόγια στον προαστιακό της Αθήνας. Κατά τη διενέργεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως την καθυστερημένη επικαιροποίηση των πιστοποιητικών επάρκειας ορισμένων μηχανοδηγών, με ευθύνη της σιδηροδρομικής επιχείρησης.

Νέα χρηματοδότηση από το Ανάκαμψης

Πράσινο φως για χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ για το Ερευνητικό Κέντρο «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» από το Ταμείο άναψε από το υπ. Ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, γεγονός που προϋποθέτει εκτεταμένες επεμβάσεις, τόσο στο κέλυφος όσο και στον ηλεκτρομηχανικό του εξοπλισμό. Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η ανακύκλωση υδάτων, ενώ θα γίνουν διάφορες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, κυρίως για την προστασία της γειτονικής δασικής έκτασης, αλλά και όλων των εγκαταστάσεων.

{TITM}€180 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ για δίκτυα ύδρευσης{TITM}
Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικτύων Υδρευσης». Το πρόγραμμα αφορά ώριμα έργα που θα ολοκληρωθούν εντός του 2023 και είναι ύψους 180 εκατ. ευρώ. Επενδυσεις για οικιακά υδρόμετρα συνδεδεμένα με ασύρματο μεταδότη, εξειδικευμένο λογισμικό καταγραφής και διαχείρισης των μετρήσεων οικιακών υδρομέτρων καθώς και συστήματα καταγραφής της ενεργειακής απόδοσης του δικτύου ύδρευσης περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες επενδύσεις του νέου προγράμματος για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικτύων Υδρευσης».

Συνεργασία στην κυκλική οικονομία

Πέντε μνημόνια συνεργασίας για τη συμβολή των πρακτικών κυκλικής οικονομίας στο κέντρο της Αθήνας υπέγραψε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο του έργου INNOMEDUP «Promoting UP cyclingin Circular Economy through INNovation and education for creative industries in MEDiterranean cities» που αφορά στα δημιουργικά επαγγέλματα και τη διασύνδεσή τους με την κυκλική οικονομία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν με το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αθηναίων, τον Σύλλογο Αργυροχρυσοχόων Αθήνας και τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories