Ρουσφέτια, ασυμβίβαστα και επιλογές μάνατζερ

Κάποιοι είναι αμετανόητοι. Και την ώρα που η κυβέρνηση «πληγώνεται» από διάφορους Πάτσηδες και Χειμάρες με τα σκάνδαλά τους, ορισμένοι έχουν αποφασίσει να πάνε μέχρι τέλους τις παρατυπίες τους, για να μην το πούμε αλλιώς.

Εχουμε γράψει στη στήλη κατά καιρούς για όσα γίνονται στον ΕΦΚΑ με την επιλογή προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων.

Από τις ψηφοφορίες στο δ.σ. του ΕΦΚΑ μέχρι και ορισμένες «περίεργες» επιλογές, πέραν της νόμιμης διαδικασίας, μέσω ΑΣΕΠ, συνεντεύξεων και λοιπά.

Θα μπορούσαν να πουν από την αρχή ότι θα βάλουν δικά τους στελέχη, «γαλάζιας» απόχρωσης, ώστε να μην κουράζονται και οι υπηρεσίες.

Το νέο, εκπληκτικό που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι για την επιλογή των Γενικών Διευθυντών ορίστηκε μια τριμελής επιτροπή η οποία αποτελείται από τον Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α., ως Πρόεδρο, ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Νομικής Σχολής για τριετή θητεία.

Ως εδώ καλά, όμως, η πληροφορία μας αν ισχύει δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Η φήμη λέει, λοιπόν, ότι ο εν λόγω πανεπιστημιακός που επελέγη έχει στενή συγγενική σχέση με τη νομικό που εργάζεται στη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Χάθηκαν οι καθηγητές Νομικής; Δε νομίζουμε…

Κι επίσης μαθαίνουμε ότι ήδη έχει προσληφθεί εταιρεία αξιολόγησης με μεγάλη πείρα στην εύρεση ταλέντων. Αραγε για ποιο λόγο; Ως φύλλο συκής;

Υπάρχει επίσης κάτι σοβαρό. Σε όλες τις προκηρύξεις αναφέρεται ότι η επιλογή των Γενικών Διευθυντών βασίζεται στην «αντικειμενική εκτίμηση της καταλληλότητας του κάθε υποψηφίου».

Για να δούμε όμως την καταλληλότητα. Σε όλες τις προκηρύξεις μετέχουν και ιδιώτες, συνολικά 19 και μόλις 5 από το Δημόσιο. Ενώ ισχύουν τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα διορισμού για τους υποψήφιους υπαλλήλους που προέρχονται από το Δημόσιο, δεν ισχύει το ίδιο για τους ιδιώτες.

Ούτε καν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο επιτελικό κράτος και εφαρμόζονται και για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Πλην του ορίου ηλικίας, καθώς  αναφέρεται : «Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για επιλογή σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης υποψήφιος μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας».

Δηλαδή; Οι ιδιώτες που θα επιλεγούν δεν θα έχουν κανένα ασυμβίβαστο; Θα μπορούν να κάνουν δουλειές με το Δημόσιο και ταυτόχρονα να είναι Γενικοί Διευθυντές στον ΕΦΚΑ;

Πτυχίο πολιτισμού για τα… ακίνητα

Πώς να κρίνει κανείς το γεγονός ότι θα τοποθετηθεί προϊστάμενος στη διεύθυνση Στέγασης ο οποίος είναι κάτοχος πτυχίου… Ευρωπαϊκού Πολιτισμού; Και κάτι αντίστοιχο μαθαίνουμε ότι θα γίνει και σε άλλη διεύθυνση οικονομικού ενδιαφέροντος.
Λέτε ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός να φανεί χρήσιμος στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ; Εχουν τα τυπικά προσόντα οι εν λόγω επιλεγέντες για τις θέσεις αυτές;

Μαθαίνουμε ότι για όσα συμβαίνουν με τις επιλογές συγκεκριμένων προσώπων είναι έξαλλο στην ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ η οποία έστειλε επιστολή στην ΑΔΕΔΥ και προχωρά σε νομική προσφυγή για την όλη διαδικασία.

Ανάθεσε ήδη σε δικηγορικό γραφείο την υπόθεση τονίζοντας ότι υπάρχουν παραβιάσεις του νομικού πλαισίου και προτίθεται να πάει σε ασφαλιστικά μέτρα.

Βεβαίως μιλούν και για πανελλαδική απεργία για συνολικές διεκδικήσεις που έχουν.

Αποχώρηση από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Αλλαγές, μαθαίνουμε θα γίνουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η στήλη πληροφορείται ότι η Μαριλένα Αθανασοπούλου, η οποία είχε τοποθετηθεί πριν από ένα χρόνο, θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση αυτή. Πεπειραμένο και αξιόλογο στέλεχος η κ. Αθανασοπούλου, είχε θητεύσει και στον ESM.

Μαθαίνουμε, όμως και κάτι ακόμη. Ότι για επικεφαλής στην Ειδική Γραμματεία προαλείφεται και πάλι… γυναίκα. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μια θέση ιδιαίτερα κομβική.

Η πρώτη επίσημη δήλωση της ExxonMobil για τις έρευνες της Κρήτης

Την παράταση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης, προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς σήμερα στα ΝΕΑ η αμερικανική ExxonMobil.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας έχει αναλάβει με την Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ), κατόπιν συμφωνίας με το δημόσιο, την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της εξειδικευμένης γεωλογικής εταιρείας PGS, έχει σε πλήρη εξέλιξη εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων από το υπέδαφος των συγκεκριμένων blocks. Και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει ο ΟΤ, αυτές επρόκειτο να ολοκληρωθούν στο τέλος του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η ExxonMobil μιλώντας στα ΝΕΑ κάνει γνωστό ότι αυτές θα διαρκέσουν όλο το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ποιος είναι ο λόγος; Πληροφορίες θέλουν τον αμερικανικό κολοσσό να έχει εντοπίσει από τα πρώτα δεδομένα της PGS ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές…

Σε ένα χρόνο γεώτρηση και στο οικόπεδο των Ιωαννίνων

Το 2024 αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί τελικά η ερευνητική γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων. Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι εάν όλες οι διαδικασίες τηρηθούν στο ακέραιο, δίχως καθυστερήσεις, απαιτείται περισσότερος από ένας χρόνος για να πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο. Η Energean υπέβαλε στις 20 Δεκεμβρίου στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. H ΔΙΠΑ έχει περιθώριο ενός μήνα για να διαπιστώσει την πληρότητα του φακέλου, ενώ στη συνέχεια απαιτείται ένα οκτάμηνο για διαβούλευση και έγκριση. Άρα για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) φθάνουμε στον Σεπτέμβριο, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, ελέω εκλογών.

Από εκεί και πέρα, απαιτείται περίπου ένα εξάμηνο για την προετοιμασία του χώρου, την εξεύρεση του εξοπλισμού, τη χρηματοδότηση κλπ. Άρα στην καλύτερη περίπτωση, το γεωτρύπανο θα μπει μπροστά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Πάντως, οι ενδείξεις από τις γεωφυσικές έρευνες είναι ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτάσματος.

Όσο για τον «πάγο» της κυβέρνησης στην παραχώρηση του Κατακόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η  Energean εξετάζει κατά πόσο εγείρεται νομικό ζήτημα καθώς υφίσταται υπογεγραμμένη σύμβαση ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει επιφυλάξεις γιατί «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε εξόρυξη  για πετρέλαιο να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον, για αυτό οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο». Στο Κατάκολο υπάρχουν διαπιστωμένα αποθέματα 14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Αντίρροπες δυνάμεις για τους μισθούς

Η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι «πολύ ισχυρή» μέσα στη χρονιά, ξεπερνώντας τις ιστορικές αναφορές και ακυρώνοντας εν μέρει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει εκτροχιαστεί από το 2021, σύμφωνα με άρθρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι ακαθάριστοι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα μια «πίεση προς τα κάτω» θα επηρεάσει και πάλι την αύξηση των μισθών εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και της αβεβαιότητας με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου της ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στην ευρωζώνη που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τον Νοέμβριο εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της.

Μέσα Μαρτίου οι πρώτοι τουρίστες

Την πορεία ωρίμανσης 41 κρίσιμων έργων για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο τέλος Ιανουαρίου. Τα έργα αφορούν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού σε μαρίνες, αγκυροβόλια, χιονοδρομικά κέντρα και άλλες κρίσιμες τουριστικές υποδομές, έχοντας ως βασικό πυρήνα τους τη διασφάλιση της αειφορίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ποιοτική αναβάθμισή του. Κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού ανέφεραν χθες πως φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει για τους ξένους επισκέπτες από τα μέσα Μαρτίου, τονίζοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός από τα έργα που έχουν προτεραιοποιηθεί αφορά την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών που δοκιμάζονται ιδιαίτερα κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης. Το σχέδιο της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε 26 τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη, που υποδέχονται μεγάλο όγκο ταξιδιωτών σε ετήσια βάση. Η χρηματοδότηση των έργων θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε διαβούλευση οι αυτόματες θυρίδες

Οι αυτοματοποιημένες ταχυδρομικές θυρίδες (parcel lockers) και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η ΕΕΤΤ έως τις 10 Μαρτίου 2023. Οι θυρίδες θεωρείται ότι αποτελούν έναν εύχρηστο και ασφαλή τρόπο παραλαβής – αποστολής – επιστροφής ταχυδρομικών αντικειμένων, δεδομένου ότι τοποθετούνται συνήθως σε σημεία εύκολης πρόσβασης (π.χ. εμπορικά κέντρα, πρατήρια καυσίμων). Οι παραλήπτες λαμβάνουν μέσω SMS ή e-email ειδικό κωδικό πρόσβασης με τον οποίο ξεκλειδώνουν τη θυρίδα και παραλαμβάνουν τα αντικείμενα. Επίσης, ενημερώνονται για τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Σύμφωνα με μελέτες της ΕΕΤΤ για την εγχώρια ταχυδρομική αγορά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγορές των κρατών-μελών, η εγκατάσταση θυρίδων αναμένεται να ενταθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που διαμορφώνονται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories