Γενικευμένο μέτωπο με τους τραπεζίτες;

Μήπως η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να περάσει διάταξη που θα προβλέπει αποζημίωση από τις τράπεζες στους πελάτες που πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, να εντάσσεται στο πλαίσιο της σύγκρουσης των τραπεζιτών με την κυβέρνηση;

Γιατί μαθαίνουμε ότι από την πλευρά των τραπεζών υπάρχουν νεύρα, πολλά νεύρα για τη νέα αυτή παρέμβαση. Και πιστεύουν ότι ένα μέτρο που κάνει «γκελ» στην κοινωνία, «αρέσει» δηλαδή στους πελάτες των τραπεζών, ρίχτηκε στο τραπέζι για προεκλογικούς λόγους.

Οι τραπεζίτες θεωρούν υπερβολή το ποσό των 1.000 ευρώ και άνω ενώ πιστεύουν ότι δεν διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο πότε είναι αμέλεια της τράπεζας και πότε όχι.

Αλλά θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη μέτωπο που ανοίγει στο ευρύτερο σκηνικό το οποίο έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Από την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές, τη μείωση στα δάνεια μέχρι το «ψαλίδι» στις προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ισως είναι δηλαδή ένα διεκδικητικό πλαίσιο που έχει συντάξει η κυβέρνηση και κάνει το ανάλογο «παζάρεμα» με την πλευρά των τραπεζών.

Για παράδειγμα είδαμε ότι μετά τα… μπινελίκια του Σταϊκούρα υπήρξαν ελαφρές αυξήσεις στα επιτόκια των καταθέσεων αλλά… ξεχάστηκε (;) το ζήτημα των προμηθειών.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη πολλά να δούμε στο μέτωπο…

Τα νέα στελέχη της Attica δείχνουν το μέλλον

Νέα στελέχη ανακοίνωσε χθες η Attica Bank που ήρθαν σε συνέχεια της διοικητικής αναδιάρθρωσης που επιχειρεί η διευθύνουσα σύμβουλος, Ελένη Βρεττού. Το να παίρνεις στελέχη της αγοράς, που έχουν δουλειές, δεν είναι δηλαδή ανεπάγγελτοι, και να τους τοποθετείς σε καίριες θέσεις στην τράπεζα, αυτό κάτι σημαίνει.

Και δεν είναι τίποτε άλλο από το ότι η διοίκηση της τράπεζας βλέπει μέλλον στον ορίζοντα. Ουσιαστικά με τις αλλαγές που γίνονται δίνεται ένα σήμα και στην αγορά ότι η Attica θα ολοκληρώσει με επιτυχία την αύξηση κεφαλαίου, θα κλείσει και τα θέματα με τα κόκκινα δάνεια και θα προσπαθήσει να γίνει ο πέμπτος πυλώνας στον τραπεζικό κλάδο.

Όταν καταφέρνει να προσελκύσει στελέχη από την αγορά αυτό σημαίνει ότι και αυτά τα στελέχη εμπιστεύονται το σχέδιο που υπάρχει.

Για να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν και ποιοι θα είναι οι «παίκτες» που θα μπουν στην ΑΜΚ. Γιατί πολλά ακούγονται…

«Τσαλακώθηκε» επικεφαλής φορέα του δημοσίου

Ποιος επικεφαλής φορέα του δημοσίου εμφανίστηκε στο γραφείο πρόσφατα… ολίγον στραπατσαρισμένος στα μούτρα; Λες και είχε φάει ξύλο, είπαν όσοι τον είδαν. Και το πρόβλημα είναι ότι τον είδαν και σε κάποια ραντεβού εκτός υπηρεσίας σε αυτή την κατάσταση.

Το ίδιο στέλεχος, μαζί με άλλα που βρίσκονται κοντά σε αυτόν, εμφανίζονται ιδιαίτερα εκνευρισμένα τον τελευταίο καιρό. Ισως γιατί έχουν περάσει οι εποχές που οι κινήσεις γίνονταν στο σκοτάδι. Ίσως γιατί είναι καλύτερα στο φως, ειδικά από τη στιγμή που παίζονται εκατομμύρια.

Φασαρίες στον ΕΦΚΑ

Όπως η στήλη το είχε προαναγγείλει, θα έχουμε φασαρίες στον ΕΦΚΑ καθώς η ομοσπονδία των εργαζόμενων μαζί με την ΑΔΕΔΥ και τρεις εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης και αίτηση αναστολής της απόφασης για τη διαδικασία επιλογής Γενικών Διευθυντών.

Επίσης από κοινού όλοι οι παραπάνω άσκησαν αίτηση ακύρωσης και αναστολής κατά της Προκηρύξεως για την κατάληψη των 5 θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Εισφορών, Συντάξεων, Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, Διεθνών Συνεργασιών, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι/εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και κατά των 8 Προκηρύξεων για την κατάληψη 19 θέσεων επιπέδου Γενικής Διευθύνσεως που μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι/εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ήτοι των 12 Γενικών Διευθύνσεων Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης, της Γενικής Διευθύνσεως Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης, της Γενικής Διευθύνσεως Παροχών και Υγείας, της Γενικής Διευθύνσεως Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Γενικής Διευθύνσεως Στρατηγικής και Ανάπτυξης, της Γενικής Διευθύνσεως Υπηρεσιών και Διαχειρίσεως Λειτουργίας, της Γενικής Διευθύνσεως Οικονομικών Υπηρεσιών, της Γενικής Διευθύνσεως Ελέγχων.

Το λόγο έχει η Δικαιοσύνη, όμως, η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Από την αρχή φαινόταν ότι θα «στράβωνε» η φάση.

Απίθανα πράγματα με τα αυτοκίνητα

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που γίνεται με τις παραγγελίες στην αγορά αυτοκινήτου. Σε ορισμένες αντιπροσωπίες οι πελάτες περιμένουν τα αυτοκίνητα που παρήγγειλαν… το Νοέμβριο του 2021. Δηλαδή έχουν περάσει 14 μήνες και ακόμη δεν μπορούν να πάρουν το αυτοκίνητο που ήθελαν.

Όπως έλεγε στη στήλη ένας δύσμοιρος πελάτης πολύ γνωστής εταιρείας αυτοκινήτων, σαν κι αυτόν είναι αρκετοί που εδώ και μήνες ακούνε από τα στελέχη της αντιπροσωπείας ότι είναι στην τελική ευθεία η παραγγελία τους.

Ο συγκεκριμένος κύριος πριν τα Χριστούγεννα πήρε διαβεβαίωση ότι το αυτοκίνητό του θα έμπαινε στη γραμμή παραγωγής γύρω στις 20 Ιανουαρίου. Κάτι που σημαίνει ότι ίσως έρθει στην Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ολη αυτή η κατάσταση, πάντως, έκανε κι ένα καλό. Δεν υπάρχει «στοκ» αυτοκινήτων στις αντιπροσωπείες. Ο,τι έρχεται έχει παραγγελθεί εδώ και καιρό και δίνεται αμέσως στον πελάτη. Οπότε δε μένει ούτε για να δείχνουν στους καταναλωτές αυτοκίνητα.

Ρεκόρ εξαγωγών, αλλά και εισαγωγών

Το φράγμα των 50 δισ. ευρώ έσπασαν για πρώτη φορά στην ιστορία οι ελληνικές εξαγωγές με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2022, επίδοση κατά 25,6% υψηλότερη από τα 39,9 δισ., η οποία ήταν η προηγούμενη καλύτερη επίδοση που είχαν σημειώσει το έτος 2021. Οπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, ρεκόρ σημείωσαν και οι εισαγωγές ξεπερνώντας τα 85 δισ. ευρώ.

Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις

Ανοιξε προχθές από την ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία τα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2022, θα πρέπει να το δηλώσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου. Ακόμη και όσοι υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση. Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον γίνει η αίτηση δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της επιλογής.

Συνεργασία με ΕΤΕπ στην ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε με το ελληνικό κράτος νέα σύμβαση για την παροχή τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο του μηχανισμού ELENA. Τα έργα που θα στηριχθούν από τον μηχανισμό θα βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση στα δημόσια κτίρια και σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές υποδομές και διοικητικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Η επιχορήγηση από τον μηχανισμό ELENA θα βοηθήσει το υπουργείο να προετοιμάσει τρία προγράμματα που αφορούν έργα ανακαίνισης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε 18 δημόσια κτίρια, την εγκατάσταση πινάκων φωτοβολταϊκών συστοιχιών σε αυτά τα κτίρια που θα παράγουν ετησίως ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ισχύος άνω των 7GWh, καθώς και μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο περιφερειακό και δημοτικό δίκτυο οδοφωτισμού σε πάνω από 40.000 σημεία οδοφωτισμού.

5G και στο Μετρό

Ξεκινά το έργο τοποθέτησης εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας έως και 5ης γενιάς (5G) τόσο στους σταθμούς όσο και στις σήραγγες του Μετρό. Πρόκειται για ένα έργο που στην πρώτη του φάση – έως και τον Μάρτιο του 2023 – σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, θα είναι πιλοτικό με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικής λύσης, η οποία στη συνέχεια θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δικτύου. Κατά την πιλοτική φάση του έργου, προβλέπεται η εγκατάσταση διαφορετικών συστημάτων κεραιών στον σταθμό του Αλίμου και στις δύο σήραγγες Αγ. Δημήτριος – Ηλιούπολη και Ηλιούπολη – Αλιμος. Τα συστήματα αυτά θα λειτουργήσουν παράλληλα και ταυτόχρονα, καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση μετρήσεων και τη συγκέντρωση δεδομένων, από τα συμπεράσματα των οποίων θα προκύψει η οριστική τεχνική λύση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories