Η ενεργειακή κρίση και οι προοπτικές της ευρωπαϊκές οικονομίας αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Το Eurogroup πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα 16 Ιανουαρίου την πρώτη συνάντηση για τ0 νέο έτος και μία ημέρα αργότερα θα διεξαχθεί το Ecofin.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι υπουργοί θα συνεχίσουν την άσκηση συντονισμού για τη δημοσιονομική πολιτική με επίκεντρο τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, με παρουσίαση περιπτωσιολογικών μελετών.

Οι Γάλλοι και Ολλανδοί Υπουργοί θα κληθούν να παρουσιάσουν την εθνική τους εμπειρία και να παράσχουν τη βάση στο Eurogroup για να συζητήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της αύξησης της τιμής της ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Eurogroup: Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις του ρεύματος

Στο Eurogroup θα συζητηθούν προτάσεις αλλαγής των επιδοτήσεων των τιμολογίων.

Στην ουσία, οι Ευρωπαίοι θέλουν να σταματήσουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που έχει βάλει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα. Ακόμη, ένα από τα θέματα που θα τεθεί στο τραπέζι των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι η επανεξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης των κρατών μελών.

Η πρόταση της Κομισιόν για την επιδότηση ρεύματος

Την Δευτέρα, η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα καλυφθεί το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων.

Το δεύτερο στάδιο θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο αν αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την κατανάλωση των νοικοκυριών τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση των τιμολογίων.

Αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης

Επίσης, αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως η άσκηση των δημοσιονομικών σχεδίων, η δημοσιονομική θέση και η μακροοικονομική σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, καθώς και η διαδικασία εποπτείας μετά το πρόγραμμα και η εφαρμογή της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών προς τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Οι συστάσεις της ζώνης του ευρώ για το 2023

Οι υπουργοί θα μελετήσουν το σχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2023, πριν από την έγκρισή τους στο ECOFIN.

Σημειώνεται ότι με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το συμβούλιο απευθύνει ετήσιες συστάσεις για την οικονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της εντός του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι συστάσεις συζητούνται αρχικά στο Eurogroup και εγκρίνονται επίσημα από το Συμβούλιο μετά την έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Οικονομική κατάσταση και ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει στους υπουργούς το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης επίσκεψης του προσωπικού στη ζώνη του ευρώ. Η αναθεώρηση του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2023. Οι υπουργοί θα ακούσουν επίσης από τα θεσμικά όργανα την αξιολόγησή τους για τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές.

Η ανασκόπηση του άρθρου IV της ζώνης του ευρώ είναι μια τακτική άσκηση κατά την οποία το ΔΝΤ εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, διαβουλεύεται με φορείς χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και παρέχει στοχευμένες συμβουλές πολιτικής. Οι συζητήσεις στο Eurogroup είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις.

Το «καλωσόρισμα»  στην Κροατία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξης της Κροατίας στο ευρώ. Ο Κροάτης Υπουργός, η Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν τους Υπουργούς σχετικά με την κατάσταση της μετάβασης στο ευρώ.

Ψηφιακό ευρώ – απολογισμός για την πρόοδο του έργου

Το Eurogroup θα κάνει επίσης απολογισμό της προόδου του ψηφιακού ευρώ αλλά και τα επόμενα βήματα. Οι υπουργοί αναμένεται να υιοθετήσουν δήλωση του Eurogroup, η οποία θα συνοψίζει τις απόψεις που εκφράστηκαν για τα θέματα πολιτικής που συζητήθηκαν μέχρι στιγμής και θα σκιαγραφεί τη συνέχιση της συμμετοχής του Eurogroup σε αυτό το έργο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία