Όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση οι κυβερνήσεις των κρατών μελών εφάρμοσαν σχέδια επιδοτήσεων για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Στο Eurogroup που πρόκειται να συνεδριάσει την Δευτέρα (16/01) θα συζητηθούν προτάσεις αλλαγής των επιδοτήσεων των τιμολογίων.

Στην ουσία, οι Ευρωπαίοι θέλουν να σταματήσουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που έχει βάλει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα. Ακόμη, ένα από τα θέματα που θα τεθεί στο τραπέζι των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι η επανεξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης των κρατών μελών.

Η πρόταση της Κομισιόν για την επιδότηση ρεύματος

Την Δευτέρα, η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα καλυφθεί το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων.

Το δεύτερο στάδιο θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο αν αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την κατανάλωση των νοικοκυριών τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση των τιμολογίων.

Γκρίνια βιομηχάνων για τις τιμές ρεύματος, εν μέσω αύξησης κερδών

Αντίθετη η Ελλάδα στην πρόταση της Επιτροπής

Στην Ελλάδα ισχύει ένα σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, βάσει της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Η επιδότηση μειώνεται για καταναλώσεις πάνω από τις 500 μεγαβατώρες. Το σύστημα αυτό έχει επιλεχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, τόσο λόγω της υστέρησης των εισοδημάτων, όσο και για τις υψηλότερες τιμές στο ρεύμα από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Αν λοιπόν, η πρόταση της Κομισιόν γίνει αποδεκτή, αυτό ακολούθως θα σημάνει μία επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων που θα αντιμετωπίσουν ακριβότερα τιμολόγιο για το ρεύμα. Ακόμη, το σύστημα που προτείνεται θα είναι δύσκολο αν περάσει ως έχει, καθώς η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις ηλεκτρικούς ρεύματος.

Μία από τις χώρες που το στηρίζουν είναι η Ολλανδία. Εκεί ισχύει ένα ανώτατο όριο τιμών στην ενέργεια για τα νοικοκυριά και για άλλους μικρούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνουν περισσότερο από μια ανώτατη τιμή για φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο χρήσης.

Πάνω από οκτώ στους 10 Έλληνες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Δημοσιονομική πειθαρχία θέλει η Κομισιόν

Η Κομισιόν συνιστά δημοσιονομική πειθαρχία εν μέσω της κρίσης που πρόκειται να επηρεάσει τις χώρες της Ευρωζώνης. Κατά την δύσκολη διετία της πανδημίας, αυξήθηκε το χρέος της ΕΕ πάνω από το 100% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 3%. 

Ακόμη, η Κομισιόν προτείνει να θεσπιστεί μία ενδιάμεση κατάσταση που να χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση το 2024, όταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν να μπει φρένο στις δαπάνες στήριξης ειδικά στα υπερχρεωμένα κράτη. Αυτό θα δώσει μία ώθηση, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία και στις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίες θα πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι και τον Μάρτιο.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια