Οριακές είναι οι διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να είναι συγκρατημένοι λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες και βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,1%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει κατά 0,14% στις 7.849 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,06% στις 15.143 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,05% στις 7.039 μονάδες.

Προβλημάτισαν τις ασιατικές αγορές τα μάκρο της Κίνας

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του βρετανικού ψηφιακού παντοπωλείου Ocado σημειώνει πτώση άνω του 8%, αφού η εταιρεία δεν ικανοποίησε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την κρίση του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον αντίποδα, η η ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Leonardo σημειώνει άνοδο 4,5%.

Οι ανησυχίες σχετικά με την κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο επίμονος πληθωρισμός, ο κατακερματισμός και η υποτονική ανάπτυξη βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η προοπτική μιας επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης μονοπωλεί την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του WEF αναμένουν παγκόσμια ύφεση φέτος, ενώ περίπου το 18% τη θεωρεί “εξαιρετικά πιθανή” – περισσότεροι από διπλάσιοι από ό,τι στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν επίσης ένα πλήθος κινεζικών οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που δείχνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 3% το 2022, σηματοδοτώντας μία από τις πιο αργές αυξήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Επέλαση των ταύρων στα commodities βλέπει η Goldman

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε σταθερό στο 3,7% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ ο αριθμός των αιτούντων επιδόματος αυξήθηκε μόλις κατά 20.000 τον Δεκέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας της χώρας παρέμεινε σχετικά σταθερή.

Επίσης, ο γερμανικός πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, με τον ετήσιο δείκτη να αυξάνεται κατά 8,6%, σημειώνοντας πτώση από 10,0% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της προσοχής σήμερα είναι πιθανό να στραφεί στην ανακοίνωση της έρευνας ZEW της Γερμανίας για το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο. Αυτή αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση στο -15,5 από -23,3 τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές