Πιο «πράσινα» και πιο ακριβά πλοία παράγγειλαν το 2022 στα ναυπηγεία οι πλοιοκτήτες, μια τάση που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τον βρετανικό ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons.

Το 2022 οι πλοιοκτήτες εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε πιο πολύπλοκα και εξειδικευμένα πλοία με τα κόστη ναυπήγησης να αυξάνουν τουλάχιστον κατά 15%. Ειδικότερα σημειώθηκε ρεκόρ νέων ναυπηγήσεων σε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) ενώ πολύ μεγάλες ήταν οι επενδύσεις σε πλοία που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα καθώς το 61% της χωρητικότητας που παραγγέλθηκε θα κινείται με καύσιμα μηδενικών εκπομπών άνθρακα στο μέλλον.

Ναυτιλία: Πλήρες μέλος της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας οι κινέζοι πλοιοκτήτες

Έτσι η συνολική αξία των παραγγελιών έφτασε στα 124 δις. δολ αυξημένη κατά 6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν αν και ο όγκος νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 20% σε ετήσια βάση σε Tonnage (Compensated Gross Tonnage-CGT).

Σύμφωνα με τους Clarksons το 2022 είχαμε σημαντική αύξηση παραγγελιών για LNG Carriers (τοποθετήθηκαν παραγγελίες για 182 πλοία, +36% σε όρους CGT), για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (350 πλοία, μείωση κατά 50% σε ετήσια βάση, αλλά εξακολουθεί να είναι το τρίτο μεγαλύτερο ρεκόρ  σε TEU) και για πλοία μεταφοράς οχημάτων (Car Carrier με 69 πλοία).

Λιγότερα δεξαμενόπλοια

Αντιθέτως στα δεξαμενόπλοια παρά τη βελτίωση των αγορών οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 64%, ενώ στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μειώθηκαν κατά 54%. Οι αυξημένες παραγγελίες δεξαμενόπλοιων φαίνονται πάντως, πιθανές για το 2023, μαζί με συνεχείς τοποθετήσεις νέων παραγγελιών στα LNG Carriers.

Επίσης όπως εκτιμά ο ναυλομεσιτικός οίκος η τάση των νέων παραγγελιών θα επηρεασθεί από την έναρξη με την αρχή του 2023, σε ισχύ των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών (EEXI, CII) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης και τελικά απαλλαγής της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του 2022 το 61% της χωρητικότητας που παραγγέλθηκε (35% κατ’ αριθμό πλοίων) θα χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα. Ειδικότερα πάνω από το ήμισυ της χωρητικότητας που παραγγέλθηκε (397 παραγγελίες, 36,7 εκατ. GT) ήταν πλοία διπλού καυσίμου (δηλαδή χρήση και συμβατικού και LNG) το 7,0%  θα χρησιμοποιεί μεθανόλη, (43 παραγγελίες, 5,0 m GT), το 1,1% υγραέριο LPG (17 παραγγελίες, 0,8 m GT) και το 1,2% θα αξιοποιεί και υβριδική μπαταρία. Επιπλέον το 10,8% των παραγγελιών είναι «ammonia ready» θα μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιεί και αμμωνία  (90 παραγγελίες, 7,7 εκ. GT), το 1,4% των παραγγελιών ήταν «LNG ready» (31 παραγγελίες), το 0,1% «Hydrogen-ready» 22 παραγγελίες «methanol ready».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα