Πριν από μερικές εβδομάδες σε μια υποτίθεται φιλοπεριβαλλοντική συγκέντρωση αντίδρασης στα αιολικά πάρκα σε περιοχή της Μακεδονίας, στα αιτήματα των πολιτών περιλαμβάνονταν και η διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους τα αιολικά καταστρέφουν το περιβάλλον, τα λιγνιτικά όχι! Ενδεχομένως να πιστεύουν ότι το ωφελούν κιόλας. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλει μπορεί να λέει ο καθένας. Ποιος ξέρει τι δουλειές ή δουλίτσες και κρυφά ή φανερά εισοδήματα, έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτόν. Το θέμα είναι ότι όλοι οι οπαδοί του λιγνίτη είχαν αναθαρρήσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και ο φόβος για την επάρκειά του, έφερε ξανά στο προσκήνιο τον λιγνίτη. Φαίνεται ωστόσο ότι η τάση αυτή άλλαξε εκ νέου. Η ΔΕΗ πράγματι έδωσε εντολή και αυξήθηκαν οι εξορύξεις λιγνίτη. Τα εργοστάσια ρεύματος πήραν παράταση στη λειτουργία τους. Ολα αυτά ενόψει του δύσκολου ενεργειακού χειμώνα που θα ερχόταν.
Τελικά όλα ανατράπηκαν. Οι καλές καιρικές συνθήκες μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου. Οι ποσότητες υγροποιημένου LNG που έρχονταν στη Ρεβυθούσα αποδείχτηκαν υπεραρκετές. Οι τιμές του υποχώρησαν σε επίπεδα πολύ πριν απ’ τον πόλεμο και ξαφνικά οι λιγνιτικές μονάδες έγιναν πάλι ασύμφορες. Σε βαθμό που συμμετέχουν ελάχιστα στο μείγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη η τιμή της χονδρικής του ρεύματος υποχώρησε στην Ελλάδα σε χαμηλό 18 μηνών στα 86,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον λιγνίτη να συμμετέχει στο μείγμα μόλις με 7%. Το «φθηνό» πλέον (με τιμές στα 55 ευρώ) φυσικό αέριο συμμετείχε με 10% και η συμμετοχή των πάμφθηνων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με 60%! Φανταστείτε απλά να είχαμε και επαρκείς χώρους αποθήκευσης ενέργειας τι τιμές θα απολαμβάναμε.
Τα οφέλη συγκεκριμένα. Πρώτα από πλευράς τιμών. Η πτωτική τροχιά των τιμών της χονδρικής του ρεύματος, αναμένεται να οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις τιμές που θα ανακοινώσουν στις 20 Ιανουαρίου οι προμηθευτές ενέργειας για τον Φεβρουάριο. Τόσο χαμηλές τιμές, που σε συνδυασμό με την επιδότηση, να καταλήξουν για πρώτη φορά από το καλοκαίρι που τέθηκε σε εφαρμογή ο μηχανισμός στήριξης, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Ακόμα πιο κοντά στις τιμές προ κρίσης.
Οφέλη και περιβαλλοντικά, γιατί οι λιγνιτικές μονάδες προφανώς υπολειτουργούν και αν δεν στραβώσει κάτι, θα πάψουν τόσο σύντομα όσο είχε προβλεφθεί να λειτουργούν. Ακόμα και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που αρχικά θα λειτουργεί με λιγνίτη, προγραμματίζεται νωρίτερα του αναμενόμενου να γυρίσει σε καύσιμο φυσικό αέριο.
Ολα αυτά αναμένεται να απεικονιστούν στο νέο σχέδιο για την ενέργεια για το κλίμα, όπου οι στόχοι ανάπτυξης των ΑΠΕ επιστρέφουν σε ακόμα πιο φιλόδοξα επίπεδα έως το τέλος της δεκαετίας, κινητοποιώντας επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει αύξηση της φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, παραγωγή φτηνής ενέργειας και από κοντά επέκταση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου (από ΑΠΕ) και στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
Ενας συναρπαστικός νέος δρόμος αύξησης των επενδύσεων σε έναν τομέα που έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δημιουργείται. Προφανώς κάποιοι θα αντιδράσουν. Κάποιοι άλλοι θα ξεβολευτούν. Αλλά είναι ο μόνος που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή πάμφθηνης ενέργειας…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα