Μετά από 20 εναλλαγές προσήμου, ενδεικτικό των σταθεροποιητικών δυνάμεων που επικράτησαν, ο ΓΔ βρέθηκε να κλείνει για 12η συνεδρίαση ανοδικός στις τελευταίες 13.
Μολονότι το στατιστικό αυτό έχει αξία από μόνο του, μολαταύτα αυτό το σερί συνοδεύεται από αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, και μάλιστα κατά περίπου 25% σε σχέση με πολλύς προηγούμενους μήνες.
Έτσι, αναδεικνύεται μια επιμονή στις αγοραστικές θέσεις, κυρίως μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, που δείνει την προφανή ανθεκτικότητα στο ταμπλό από οποιεσδήποτε ορέξεις ρευστοποιήσεων, που θα μπορούσαν να θολώνουν την ανοδική εικόνα.
Συνυπολογίζοντας, μάλιστα, το γεγονός ότι ο Δείκτης μας παραμένει ο μοναδικός θετικός σε ετήσια απόδοση, και πολύ μακριά από τις αρνητικές αποδόσεις των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών ανά τον κόσμο (βλ. Nasdaq100 -25%), φαίνεται να αποτελούμε ακόμα ενδιαφέροντα επενδυτικό προορισμό τόσο για σοβαρά ιδιωτικά όσο και για μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Τούτο δε, επιρρωνύεται από την πεποίθηση πως οι λοιπές χρηματαγορές σε ευρώ δεν εμπνέουν, καθώς οι προοπτικές για την οικονομική μεγέθυνση του 2023 είναι έως και απαισιόδοξες, ενώ και τα προβλήματα που φέρνουν το ενεργειακό ζήτημα και οι πληθωριστικές πιέσεις, λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάληψη κινδύνου.
Και παρά την παντελή έλλειψη φανφάρας και τυμπανοκρουσίας, 4 μετοχές του 25άρη ξαναπέτυχαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), με κάποιες ακόμα να βρίσκονται είτε σε ιστορικά (!) είτε σε πολυετή, προ PSI υψηλά, όπως ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ κ.α. Ας μην αναφερθούμε στις αποδόσεις άλλων μεσαίων μετοχών πανάξιων εταιρειών.
Και δεν μπορούμε να φανταστούμε τί θα συμβεί αν τα χρήματα που σηκώνουν την αγορά σήμερα κάνουν rotation σε μικρότερους τίτλους.