Υπέρμαχος του Brexit, λάτρης του αθλητισμού, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά με εισιτήριο διαρκείας της Τσέλσι την οποία προσπάθησε να αγοράσει, και πλούσιος. Τόσο πλούσιος, ώστε να είναι πρώτος στη σχετική λίστα μεταξύ των Βρετανών, με περιουσία 15,1 δισ. ευρώ.

Ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ ταράζει ξανά τα νερά του βρετανικού ποδοσφαίρου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πριν από λίγους μήνες είχε πράξει το ίδιο με την Τσέλσι, αλλά η καθυστερημένη προσφορά του τον έθεσε εκτός ανταγωνισμού.

Στο επιχειρείν ο σερ Τζιμ είναι διάσημος για την ίδρυση του κολοσσού των χημικών Ineos της οποίας παραμένει αφεντικό. Στον αθλητισμό η δραστηριότητά του είναι πολυσχιδής.

Το 2017 αγόρασε την ελβετική Λωζάννη και δύο χρόνια αργότερα τη γαλλική Νις. Είναι επίσης χορηγός της ποδηλατικής ομάδας Ineos Grenadiers η οποία στο παρελθόν είχε κατακτήσει επτά φορές τον Γύρο της Γαλλίας ως Team Sky. Το λογότυπο της εταιρείας του βρίσκεται επίσης στα μονοθέσια της Mercedes που συμμετέχουν στη Φόρμουλα 1.

Γεννημένος το 1952, ο σερ Τζιμ μεγάλωσε σε δημοτικό σπίτι στη μικρή πόλη Φέιλσγουορθ, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Μάντσεστερ και του Ολνταμ. Αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στο Γιόρκσαϊρ και φοίτησε στο Beverley Grammar School.

Την πρώτη του μέρα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ντράπηκε όταν είδε το όνομά του να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας 99 προπτυχιακών φοιτητών με βάση τα αποτελέσματά τους. Συνέχισε ωστόσο να επιτυγχάνει καλές επιδόσεις στη χημική μηχανική.

Ασκούμενος λογιστής

Στις καλοκαιρινές διακοπές του μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην BP και στη συνέχεια του προσφέρθηκε δουλειά. Απολύθηκε όμως ύστερα από τρεις ημέρες όταν το αφεντικό του είδε την ιατρική του έκθεση και διαπίστωσε ότι είχε ήπιο έκζεμα.

Η επόμενη εργασιακή του εμπειρία ήταν ως ασκούμενος λογιστής σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Το μεγάλο άλμα στο κενό το έκανε το 1992 όταν έβαλε σε υποθήκη το σπίτι του για να αγοράσει το τμήμα των χημικών της BP για περίπου 40 εκατ. στερλίνες.

Λίγο πριν από τα 40ά του γενέθλια ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση και στα 45 του ίδρυσε την Ineos. Είκοσι χρόνια αργότερα κατάφερε να τη μετατρέψει στην τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο με ετήσια έσοδα 45 δισ. στερλινών (περίπου 51,23 δισ. ευρώ).

Ο σερ Τζιμ είναι μια ζωή οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά διαθέτει και εισιτήριο διαρκείας στην Τσέλσι την οποία προσπάθησε να αγοράσει από τον Αμπραμόβιτς.

Στο Μονακό…

Το 2020, λίγους μήνες μετά αφότου χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα για τις υπηρεσίες του στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, αποφάσισε να μετακομίσει από τη Βρετανία στο Μονακό για να εξοικονομήσει από φόρους περίπου 4 δισ. στερλίνες.

Οσοι ζουν στο Μονακό για τουλάχιστον 183 ημέρες τον χρόνο δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος ή ιδιοκτησίας, όταν στη Βρετανία ο φορολογικός συντελεστής για ετήσια έσοδα άνω των 150.000 στερλινών είναι 45%.

Ο Ράτκλιφ ήταν ο τρίτος υψηλότερα φορολογημένος πολίτης της Βρετανίας και σύμφωνα με τη σχετική λίστα των «Sunday Times», το 2017/18 είχε καταβάλει 110 εκατ. στερλίνες.

Από τους δύο γάμους του έχει αποκτήσει δύο γιους και μία θυγατέρα και η σημερινή σύντροφός του είναι η Κάθριν Πόλι.

Ψιλόλιγνος, σβέλτος, διατηρείται σε φόρμα τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις και κάνοντας τρίαθλο.

Διακαής πόθος

Η τελευταία του πρωτοβουλία να κινηθεί για την απόκτηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ανάλογη κίνηση είχε κάνει και το 2005 αλλά τον κέρδισαν στο νήμα οι Αμερικανοί Γκλέιζερς από τους οποίους διεκδικεί αυτή τη φορά την πλειοψηφία των μετοχών.

Το τίμημα θα είναι υψηλό, μπορεί να φτάσει τα 5,5 δισ. ευρώ, γεγονός που έρχεται σε αντίφαση με όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο σερ Τζιμ για τον τρόπο που ξοδεύει τα χρήματά του: «Η Ineos πάντα προσπαθούσε να ακολουθήσει μια λογική προσέγγιση. Δεν μας αρέσει να σπαταλάμε χρήματα αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα. Είναι μέρος του DNA μας προσπαθώντας να ξοδέψουμε λογικά».

Μάλλον θα αναγκαστεί να κάνει μία εξαίρεση ο σερ Τζιμ αν θέλει πραγματικά να γίνει αφεντικό των Κόκκινων Διαβόλων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport