Εργασιακή ευημερία, σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς, περαιτέρω μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και «ανοιχτό το ενδεχόμενο» για την χορήγηση αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Πρόκειται για το κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας τετραετίας το οποίο περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας – στην ουσία – την προεκλογική περίοδο και δίνοντας μια «πρώτη γεύση» για τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων, εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές.

Μητσοτάκης: Τι (δεν) αποκάλυψε για συντάξεις, φόρους και νέα μέτρα

Η επόμενη τετραετία θα έχει ως στόχο τους καλύτερους μισθούς, επαναλαμβάνει ο κ. πρωθυπουργός, ενώ χθες χαρακτήρισε «σημαντική» την αύξηση που αναμένεται να δοθεί στους κατώτατους μισθούς. Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις».

Καλύτεροι μισθοί

Η κυβερνητική εξαγγελία, ωστόσο, αφορά την γενικότερη βελτίωση όλων των αμοιβών. Θα πρέπει οι μισθοί να αυξηθούν χωρίς να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τρείς στους τέσσερις εργαζόμενους δεν αμείβονται με τα κατώτατα όρια και δεν έχουν λάβει αντίστοιχες αυξήσεις. Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων το οποίο τροποποιήθηκε την περίοδο των μνημονίων.

«Ενθαρρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» είπε ενώ απευθυνόμενος προς τις επιχειρήσεις τόνισε ότι «μπορούν και καλύτερα, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες».

Πέραν των αυξήσεων των μισθών θα μπορούσε να δοθούν παροχές σε είδος ή και να συμμετέχουν με μετοχές στην επιχείρηση.

Δημόσιος τομέας

Ανακοίνωσε την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024. «θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα αυτό», με την παροχή μισθολογικών κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ προανήγγειλε το σημαντικό ρόλο που θα έχει στην όλη διαδικασία η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα.

Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι είναι στις κυβερνητικές προθέσεις η εφαρμογή νέων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών. «Περιμένουμε να δούμε την δημοσιονομική εξέλιξη ώστε το μέτρο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και είναι μόνιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι νέες μειώσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών υπολογίζεται γύρω  στις τρείς ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας – και συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Στο μεταξύ εντός του 2023, εκκρεμεί επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να χορηγηθούν – σε μελλοντικό χρόνο – τα αναδρομικά ( για δώρα και επικουρικές συντάξεις) σε όλους του συνταξιούχους.

Πρόκειται για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, και  σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, δεν δικαιούνται αναδρομικά για το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 μέχρι τον Μάιο 2016. Τα αναδρομικά δικαιούνται μόνο όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020 Πρόκειται περίπου για 350.000 συνταξιούχους, ενώ η πλειονότητα – περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι – έχουν απωλέσει το δικαίωμα της επιστροφής των περικοπών.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη, ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση – ως οικονομικό επιτελείο – να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο.

Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξετασθεί το επόμενο διάστημα, αναλόγως με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ούτε «έκλεισε» -κατηγορηματικά – το ενδεχόμενο ικανοποίησης του συνόλου των συνταξιούχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax