Πολιτική σύγκρουση άνευ όρων και ορίων

Βαραίνει το πολιτικό κλίμα, μετά τη σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ (και τον άλλων κομμάτων) για τις υποκλοπές. Οι χθεσινές εξελίξεις με την ΑΔΑΕ και η καλοσχεδιασμένη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να πάει στον κ. Ράμμο, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σήμερα στη Βουλή, δημιουργεί το φιτίλι για να ανάψει μια μεγάλη φωτιά.

Αν δε έχουμε σήμερα και πρόταση μομφής, τότε για το επόμενο τριήμερο θα έχουμε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μην περιμένετε να πέσει η κυβέρνηση, μάλλον μια πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μετατραπεί σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ούτε, πιστεύω, είναι πιθανό το σενάριο παραίτησης σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν πρωτοφανές πολιτικά και ίσως γυρνούσε μπούμερανγκ σε όποιον το έκανε. Θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά στην αντιπολίτευση πριν το κάνουν.

Μια πρόταση μομφής, ωστόσο, μπορεί να έφερνε συσπείρωση στη ΝΔ, αλλά θα οδηγούσε σε ένα τριήμερο κύκλο συζητήσεων για τις υποκλοπές, όμως, αυτή τη φορά από διαφορετική βάση.

Μετά τις επιστολές της ΑΔΑΕ και την εν γένει στάση του κ. Ράμμου, πλέον μπαίνουμε σε άλλα σκοτεινά μονοπάτια. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή που φαίνεται να διαθέτει στοιχεία για υποκλοπές. Αρα; Μια σύγκρουση στη Βουλή με αποδείξεις και ονόματα ενδεχομένως να έκανε ζημιά στην κυβέρνηση που τώρα βρίσκεται αμυνόμενη.

Πάντως, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές πρόταση μομφής θα είναι οξύμωρο. Αλλά θα έδειχνε και γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Η πολιτική αστάθεια που όλοι επικαλούνται…

Τα Λιπάσματα… 25 χρόνια μετά

Τι διαβάζουμε… Ότι η Εθνική Τράπεζα προσέλαβε σύμβουλο ανάπτυξης ακινήτων, με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό μεγάλων οικιστικών project και αναπλάσεων. Κι αυτό το έκανε για να αξιοποιήσει τη μεγάλη έκταση, που διαθέτει στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων στον Πειραιά.

Πρόκειται για την έκταση στην Δραπετσώνα, την οποία ελέγχει και η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η παραλιακή ζώνη έχει δοθεί στον Δήμο, ωστόσο στην περιοχή μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες και γραφειακοί χώροι. Και τι θυμήθηκε η στήλη… Ηταν το μακρινό 1998 όταν μια εταιρεία ακινήτων από τις μεγαλύτερες τότε, είχε εκπονήσει και καταθέσει μελέτη για την αξιοποίηση των Λιπασμάτων. Δηλαδή πριν από 25 χρόνια συζητούσαν για την έκταση αυτή στην παραλιακή ζώνη. Και τότε η κατοικία ήταν στο προσκήνιο, αλλά και μια «γενναία» πρόταση για πολύ πράσινο. Για να καταλάβετε πώς λειτουργούν στην Ελλάδα οι μεγάλες αστικές παρεμβάσεις. Πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα για να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμαστε και οι ιδιοκτήτες της έκτασης να προσπαθούν να βγάλουν άκρη.

Αλλά θα πείτε: Εδώ όλη η περιοχή βρομάει από βιομηχανίες που παρανομούν και κανείς δεν μπορεί να τις απομακρύνει, την έκταση θα αξιοποιήσουν;

Θα έφτιαχναν τα Docklands της Ελλάδας

Για την ιστορία, συνολικά η έκταση ξεπερνά τα 660 στρέμματα και τα 250 από αυτά ανήκουν στην Εθνική. Σε μια μελέτη που είχε κάνει η τράπεζα για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει την περιουσία της, αναφερόταν τότε ότι η επένδυση θα ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να γίνει στα πρότυπα των… Docklands του Λονδίνου με την κατασκευή κτιρίων 350 χιλ. τ.μ. Θα ήταν επιχειρηματικό κέντρο, οικιστικό συγκρότημα, ναυτιλιακό κέντρο, τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι πολιτισμού και αθλητισμού.

Σχεδίαζαν να φτιάξουν 4 έως 6 ουρανοξύστες, μεγάλο εμπορικό κέντρο, ελικοδρόμιο, μαρίνα και επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας.

Μέχρι και ιδέα για… πίστα Formula 1 είχε πέσει στο τραπέζι, αλλά εγκαταλείφθηκε και το «Ελληνικό της Δραπετσώνας» έμεινε όπως είναι.

Και μια πρόταση για απαλλοτρίωση

Το 2019, ωστόσο, η έκταση της Εθνικής στα Λιπάσματα είχε αποφασιστεί να απαλλοτριωθεί και μαζί με τις εκτάσεις του δήμου να γίνει ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου. Το master plan του δήμου αφορούσε μόνο την έκταση του δήμου και της Εθνικής Τράπεζας, συνολικά 288,7 στρέμματα. Από αυτά είχε προτείνει να γίνουν πράσινο τα 211 στρέμματα, 28,1 στρ. πεζόδρομοι και 4,9 στρ. υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, ενώ η ήδη δομημένη επιφάνεια είναι 34,7 στρέμματα. Το σχέδιο πρότεινε τη μετατροπή του κτιρίου του παλαιού υαλουργείου σε κέντρο θαλασσοθεραπείας, του σιλό σε χώρο εκθέσεων και προβολών και τη δημιουργία σειρά κλειστών γηπέδων, καθώς και την προσθήκη σειράς χρήσεων σε επαφή με την πόλη, όπως παιδιατρικού νοσοκομείου, κέντρου έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, μουσείου ιστορίας της βιομηχανίας κ.ά.

Ο δρόμος των ξενοδοχείων, κι όχι μόνο…

Κάποτε η οδός Μητροπόλεως ήταν απλά ένας δρόμος στο κέντρο, που φιλοξενούσε το υπουργείο Παιδείας και συχνά έκλεισε από τις διαδηλώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών.

Χρόνο με το χρόνο ο δρόμος αυτός έχει αλλάξει ριζικά και πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί η οδός των ξενοδοχείων. Τρία νέα ξενοδοχεία, πέραν αυτών που ήδη λειτουργούν (όπως το μεγάλο ξενοδοχείο που φτιάχτηκε στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, το «Electra Metropolis Athens», παίρνουν σάρκα και οστά.

Το πρώτο άνοιξε ήδη τις πόρτες του. Πρόκειται για το The Doll, του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, στο πρώην κτίριο Χυτήρογλου. Το δεύτερο είναι ένα καινούργιο Radisson, στο τέλος του δρόμου και το τρίτο ένα boutique hotel, στο ενδιάμεσο.

Εκατοντάδες νέες κλίνες στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από τα ξενοδοχεία πλείστες άλλες δραστηριότητες, κυριλέ εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, νέα καταστήματα.

Η «ανάσταση» ενός δρόμου που, όμως, εμφανίζει πολλές φορές σημάδια «εμφράγματος» από την κίνηση.

Όμως, οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αλλάξει

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ δρομολογεί η Κομισιόν, με στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική αστάθεια των τιμών, τη στήριξη της πρόσβασής τους σε ασφαλή ενέργεια από καθαρές πηγές και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς.

Οπως υποστηρίζει η Επιτροπή, «το ισχύον σύστημα έχει δημιουργήσει μια αποτελεσματική, καλά ολοκληρωμένη αγορά εδώ και πολλά χρόνια, επιτρέποντας στην ΕΕ να δρέπει τα οικονομικά οφέλη μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και προωθώντας τη διαδικασία απανθρακοποίησης. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί ορισμένες αδυναμίες στο σύστημα. Στην τρέχουσα κρίση υψηλών και ασταθών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η οικονομική επιβάρυνση έχει μετακυλιστεί στους τελικούς καταναλωτές. Συνεπώς, απαιτείται μεταρρύθμιση για την καλύτερη προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, την αύξηση της ανθεκτικότητας και την επιτάχυνση της μετάβασης που ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο REPowerEU» αναφέρεται.

Συντάξεις και αυξήσεις που πληρώνονται

Την έναρξη της καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, στις οποίες θα φανεί η αύξηση 7,75% των κύριων συντάξεων από 1/1/2023, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 23-27 Ιανουαρίου. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. Οπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, την αύξηση του 7,75% θα την δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν. Αναφορικά με την αύξηση που αντιστοιχεί στις κύριες συντάξεις για τον Ιανουάριο, διευκρινίζεται ότι αυτή θα ενσωματωθεί στις καταβολές στο τέλος Φεβρουαρίου για τις κύριες συντάξεις του μηνός Μαρτίου 2023.

Επένδυση 10 δισ. δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Microsoft προχώρησε στην ανακοίνωση νέας πολυετούς και πολλών εκατομμυρίων δολαρίων επένδυση στην OpenAI, δημιουργό του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Η αμερικανική εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα το ακριβές ποσό της επένδυσης, ωστόσο προγενέστερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η επένδυση της Microsoft ενδέχεται φτάσει το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία σηματοδοτεί την τρίτη φάση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες ακολουθώντας προγενέστερες επενδύσεις της Microsoft το 2019 και το 2021. Σύμφωνα με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, η ανανέωση της συνεργασίας θα επιταχύνει τις καινοτομίες σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης και θα βοηθήσει τις δύο εταιρείες να δημιουργήσουν προηγμένες τεχνολογίες, εμπορικά εκμεταλλεύσιμες, στο προσεχές μέλλον.

Τα «γεράκια» ανεβάζουν το ευρώ

Το νόμισμα της ευρωζώνης πήρε ώθηση από τις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ, οι οποίες άφησαν να διαφανεί ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν εκ νέου κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τους επόμενους μήνες. «Αυτό που θα αναμένετε από εμάς είναι να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,50% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και να περιμένετε επίσης ότι δεν θα έχουμε τελειώσει μέχρι τότε και ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα βήματα τον Μάιο και τον Ιούνιο» είπε χαρακτηριστικά ο Κνοτ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories