To βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές. Αυτό εκμυστηρεύονται στη στήλη στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι αγωνιούν για την πορεία των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.

Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να τρέχει με 15%, υπερδιπλάσιο από τον Γενικό Δείκτη Τιμών, καταλαβαίνει κανείς την αγωνία της κυβέρνησης όσο πλησιάζουν οι κάλπες.

Εντάξει με το καλάθι του νοικοκυριού, έγινε η επικοινωνιακή διαχείριση όλους αυτούς τους μήνες, ενδεχομένως να συγκρατήθηκαν οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα, όμως, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Και πλήττει μεσαία και χαμηλά στρώματα η αύξηση στα ράφια.

Οποιος πάει μερικές φορές στο σούπερ μάρκετ αντιλαμβάνεται την απογοήτευση, το φόβο ή και την οργή του κόσμου. ‘Ολοι ψάχνουν το φθηνότερο, όλοι πηγαίνουν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όλοι αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα.

Μειώνουν τα περιττά έξοδα και, όπως λένε οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ «μειώνουν και τις ποσότητες που αγοράζουν». Για παράδειγμα παίρνουν μισό κιλό κιμά, δύο μπριζόλες, μικρότερες ποσότητες οσπρίων κ.λπ.

Νέο σοκ με ανατιμήσεις

Και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέες ανατιμήσεις έως και 20% στα ζυμαρικά, έως και 18% στα τυροκομικά, έως 15% σε ψωμί και δημητριακά, έως 20% στα προϊόντα καθαρισμού.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το επόμενο διάστημα θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο για μεγάλη μερίδα των καταναλωτών που μετρούν και το τελευταίο ευρώ.

Μάλιστα, οι περισσότεροι που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ είναι συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι που βλέπουν να δίνουν πάνω από 60% – 70% του εισοδήματός τους για τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης.

Η κάλπη του σούπερ μάρκετ

Η εικόνα στην αγορά έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Η κυβέρνηση φοβάται ότι όσες παρεμβάσεις κι αν κάνει, όσα food market κι αν δώσει δεν μπορεί να τιθασεύσει την ακρίβεια. Και το ερώτημα για τη ΝΔ είναι αν υπάρχει μια «βουβή» δυσαρέσκεια, που δεν αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις. Αν δηλαδή υπάρχει μια υποβόσκουσα οργή για το σφοδρό κύμα ακρίβειας, που μπορεί να εκφραστεί με ψήφο διαμαρτυρίας στις πρώτες εκλογές.

Είναι κάτι που βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές, τουλάχιστον για την πρώτη Κυριακή όπου μπορεί να υπάρξει ψήφος αποδοκιμασίας συνολικά των συστημικών κομμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, η «κάλπη του σούπερ» μάρκετ είναι πολλές φορές πιο ισχυρή από τις παροχές που δίνονται. Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος, παραδοσιακός ψηφοφόρος της ΝΔ, παίρνει 800 ευρώ και με την αύξηση 7,7% πάρει 860 ευρώ είναι καλό. Όμως, αν αυτά τα 60 ευρώ δεν του φτάνουν να καλύψει τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά που αγοράζει, τότε η παροχή της κυβέρνησης θα είναι δώρο άδωρο στην κάλπη.

Και η οργή για τα ενοίκια

Και μη νομίζετε ότι είναι μόνο τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Για δείτε τι συμβαίνει με τα ενοίκια των σπιτιών όπου κανείς δεν μπορεί να βρει σπίτι αυτή την περίοδο χωρίς να διαθέσει μια περιουσία.

Διαμερίσματα 50 τετραγωνικών δίνονται 500 και 600 ευρώ, όσο σχεδόν ένας καθαρός κατώτατος μισθός. Αρα ένας νέος που θέλει να φύγει από το πατρικό, πώς θα το κάνει αυτό με τα νοίκια στα ύψη; Και πώς θα εκφράσει την οργή του στην κάλπη;

Να σας φέρουμε ένα παράδειγμα. Σπίτι 45 τ.μ. στο Χαλάνδρι, ουσιαστικά ένα δώμα πάνω στην ταράτσα με σοφίτα, που νομιμοποιήθηκε με τις διάφορες ρυθμίσεις. Επιπλωμένο, με μια καλή επένδυση από την ιδιοκτήτρια μισθώνεται 800 ευρώ μηνιαίως και ζητούνται δύο ενοίκια εγγύηση, ένα που θα «τρέχει» και ένα για τη μεσιτική αμοιβή. Δηλαδή 3.200 ευρώ πρέπει να δώσει κάποιος με το «καλημέρα».

Ποιος έχει 3.200 ευρώ μετρητά τώρα είναι το πρώτο ερώτημα. Και το δεύτερο είναι πώς ένα σπίτι νοικιάζεται με σχεδόν 20 ευρώ το τετραγωνικό;

Και που θα φτάσει αυτή η κατάσταση;

12.000 απολύσεις από την Google

Στη μακροσκελή πλέον λίστα των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων προστίθεται η Alphabet, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα προς το προσωπικό, το οποίο είδε το Reuters. Σύμφωνα με το σημείωμα που υπογράφει ο CEO της μητρικής της Google, οι απολύσεις αφορούν 12.000 εργαζομένους από όλους τους τομείς της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των νεοπροσληφθέντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απολύσεις αφορούν τη δραστηριότητα της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, ενώ άμεσα θα επηρεάσουν το προσωπικό των ΗΠΑ. Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, επεσήμανε επίσης: «Είμαι σίγουρος για την τεράστια ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας χάρη στη δύναμη της αποστολής μας, στην αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και στις επενδύσεις μας στην τεχνητή νοημοσύνη». Η απόφαση της διοίκησης του τεχνολογικού κολοσσού συνδέεται με το τοπίο οικονομικής αβεβαιότητας, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος όλος ο κλάδος, και σε αυτό το πλαίσιο εταιρείες όπως η Google και η Microsoft επενδύουν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ενρία και το μέρισμα

Τόση ικανοποίηση από τους τραπεζίτες μετά από συνάντηση με τον επόπτη τους είχαμε καιρό να δούμε. Οπως ενημέρωσαν τη στήλη Υπό Επιτήρηση του Βήματος της Κυριακής, υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, το κλίμα στις επαφές του επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη ήταν πιο καλό από ποτέ. Μπορεί ο Ιταλός ισχυρός άνδρας του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ να συνέστησε σύνεση στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και εγρήγορση για την αποτροπή δημιουργίας νέων επισφαλειών, αλλά έως εκεί.

Οι μέρες που ήμασταν τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης και συνεχώς μας ζητούνταν προσπάθειες για να φέρουμε στα ίσα τους ισολογισμούς μας έχουν περάσει, λέει η πηγή μας. Οι έλληνες τραπεζίτες παρουσίασαν στον Ενρία όλα τα θέματα που τους απασχολούν, συμπεριλαμβανομένης και της πρόθεσής τους για διανομή μερίσματος στους μετόχους. Ο επόπτης τούς άκουσε προσεκτικά και έδωσε κάποιες κατευθύνσεις, βάσει των οποίων κάθε τράπεζα θα κινηθεί από εδώ και στο εξής αυτόνομα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού της σχεδιασμού.

Στους αέρηδες

Επιστρέφει στις ΑΠΕ η Ελλάκτωρ, αν και το πλούσιο χαρτοφυλάκιό της το πούλησε πρόσφατα στη Motor Oil. Η επαναδραστηριοποίησή της, όμως, όπως αναφέρουν πηγές, δεν θα σημειωθεί μέσα από την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά. Οι πληροφορίες θέλουν την εισηγμένη να ετοιμάζεται για την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Παράγοντες της αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον όμιλο κατασκευών και παραχωρήσεων, φέρουν την Ελλάκτωρ να συζητεί με δύο διεθνείς επενδυτές. Οι τελευταίοι έχουν μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και παραγωγή ρεύματος από offshore ανεμογεννήτριες. Οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν πως ένας εξ αυτών των επενδυτών είναι η νορβηγική Equinor.

Η είσοδος της Ελλάκτωρ στα υπεράκτια «ανάβει» περισσότερο τον ανταγωνισμό στον συγκεκριμένο κλάδο.

Νέα μέτρα στήριξης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης προς την κοινωνία άφησε από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ προανήγγειλε και τη συνέχιση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος. Ο υπουργός εισέπραξε επαινετικά σχόλια διεθνών επενδυτών για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και διαπίστωσε έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories