Ισραηλινά κεφάλαια στην κτηματαγορά

Μετά την Αθήνα, ισραηλινά κεφάλαια μπαίνουν και στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι οι Εβραίοι επενδυτές έχουν χτυπήσει φλέβα χρυσού στην Ελλάδα, αγοράζοντας διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση ή αποκτώντας παλαιά ακίνητα που θέλουν να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία.

Για παράδειγμα η Brown Hotels επενδύει 15 εκατ. ευρώ για να μετατρέψει ένα κτίριο γραφείων 7 ορόφων σε τετράστερο ξενοδοχείο στην οδό Πειραιώς. Ένα ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας που έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι… condo, δηλαδή εκτός από τα 150 δωμάτια που θα διαθέτει θα υπάρχουν και 77 διαμερίσματα – κατοικίες που θα πωλούνται. Κεντρική διαχείριση θα έχει η εταιρεία.

Βραχυχρόνια μίσθωση: Κλιμακώνεται η κόντρα για τα ακίνητα Airbnb – Απειλές για «λουκέτο» το Πάσχα

Η Brown μετατρέπει και στη Λεωφόρο Αθηνών στον Βοτανικό ένα κτίριο 8 ορόφων σε γραφεία και καταστήματα.

Κι αυτές είναι οι εμφανείς επενδύσεις καθώς υπάρχουν και άλλες μικρότερες που, όπως λένε οι μεσίτες, αφορούν σε διαμερίσματα στην Αθήνα που μετατρέπονται σε «παλατάκια» και μισθώνονται με την ημέρα ή και με μακροχρόνια ενοικίαση.

Κουκάκι, Μεταξουργείο, οι γειτονιές γύρω από την Ομόνοια, αλλά και πέριξ του κέντρου, όπως Αμπελόκηποι, Ελληνορώσων, Χολαργός βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών,

«Χτυπήματα» και στη Θεσσαλονίκη

Όμως, τα ισραηλινά κεφάλαια ταξιδεύουν και προς τον Βορρά, όπου σύμφωνα με τοπικούς μεσίτες ήδη έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα για αγορά ακινήτων.

Μόνο μια εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια, διαχειρίζεται αυτή την περίοδο περί τα 200 ακίνητα στην πόλη.

Βεβαίως, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει πρόβλημα προσφοράς ακινήτων που δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση τόσο των Ισραηλινών όσο και επενδυτών από βαλκανικές χώρες που θέλουν να αγοράσουν.

Απίθανα πράγματα με τα ενοίκια

Βέβαια, καλά όλα αυτά τα κεφάλαια που έρχονται στην ελληνική κτηματαγορά. Και για την αγορά και για την ανακαίνιση των ακινήτων στους Ελληνες μένουν τα χρήματα. Αν και με τη μίσθωση μετά μάλλον φεύγουν για το εξωτερικό. Το πρόβλημα, που έχουμε επισημάνει κατά καιρούς, είναι ότι δεν υπάρχουν σπίτια για τους Ελληνες. Οποιος προσπαθεί να βρει σπίτια σε πολλές γειτονιές της Αθήνας «σπάει τα μούτρα του». Τα ενοίκια είναι εξωφρενικά, ειδικά για τα επιπλωμένα σπίτια. Όταν για 65 τ.μ. μέτρα στο Παγκράτι ζητούν 800 ευρώ ή για 45 τ.μ. στο Χαλάνδρι 900 ευρώ, καταλαβαίνεις που πάει η αγορά…

Κυνήγι… αραβικών μαγισσών

Το Qatargate φαίνεται ότι έχει «δαιμονοποιήσει» όλα τα πετροδολάρια του Κόλπου. Και το λέμε αυτό διότι μαθαίνουμε πως στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόθεση Σαουδαράβων να αποκτήσουν ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα το οποίο θα δοθεί από το ΤΧΣ τους επόμενους μήνες.

Παρακολουθούν στην Κομισιόν αλλά και στην Φρανκφούρτη το συγκεκριμένο projecr όπως και άλλες ανάλογες κινήσεις Σαουδαράβων.

Καλά όλα αυτά, σωστοί οι έλεγχοι από έχει «καεί η γούνα τους». Όμως, μάλλον θα πάμε σε κυνήγι μαγισσών μιας και θα «ενοχοποιείται» κάθε επενδυτική κίνηση που θέλουν να κάνουν οι Αραβες.

Και να σκεφτείς ότι η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είχε γεμίσει από… κελεμπίες αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν προσκληθεί και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για συνέργειες.

Λέτε η Εύα Καϊλή και ο Ιταλός Παντζέρι να κόψουν τα πετροδολάρια προς την Ευρώπη, και προς την Ελλάδα;

Το «αφήγημα» για τις εκλογές

Ενδιαφέροντα όσα είπε χθες στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο γιατί επιβεβαίωσε το χρόνο τον εκλογών (την Ανοιξη), όσο και για τα όσα ανέφερε για την οικονομία. Όπως τόνισε για την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας: «Θα γίνει. Μόλις λύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, καθώς έχουμε εκλογές την άνοιξη, που πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε».

«Η οικονομία πήγε καλά, άρα έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Διευρύναμε το χρέος μας, αλλά οι αγορές δεν αντέδρασαν, γιατί κατάλαβαν ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Έχουμε ακόμα αρκετά χρήματα, για να υποστηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γι’ αυτό η οικονομική μας πολιτική ήταν πετυχημένη» προσέθεσε.

Όσο για τις εκλογές και το γιατί να ψηφιστεί εκ νέου από τον ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μειώσαμε τους φόρους και την ανεργία, υποστηρίξαμε τους πολίτες σε δύσκολες περιόδους και, στο τέλος της ημέρας, η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων μετρά.

Το ζήτημα της αξιοπιστίας, της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας είναι σημαντικά για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά αισθάνονται ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και δεν θέλουν να το ανατρέψουν». «Δεν θα έχουμε φέτος ύφεση. Η ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 2% φέτος» κατέληξε.

Αρα, αυτό θα είναι και το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις εκλογές. Αξιοπιστία, σταθερότητα, οικονομικό πρόγραμμα για να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα μόλις η ΝΔ γίνει κυβέρνηση…

H έκπληξη της ΔΕΗ

Οι προσδοκίες για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς από τη μία μεριά η διοίκηση και από την άλλη οι ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά ενέργειας φέρνουν την εταιρεία να κλείνει με κέρδη το 2022. Απομένει βέβαια να επιβεβαιωθεί το θετικό γεγονός με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η έκπληξη, όμως, δεν είναι μόνο αυτή… Όπως πληροφορείται η στήλη δεν αποκλείεται η εταιρεία να επιστρέψει μετά από πάρα πολλά χρόνια και στη διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους.

Προφανώς για τη χρήση του 2023…

Χάνουν και οι διάσημοι λεφτά…

Ο τζαμαϊκανός ολυμπιονίκης σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ έπαθε σοκ όταν ανακάλυψε ότι 12 εκατομμύρια δολάρια έλειπαν από λογαριασμό που διατηρούσε στην επενδυτική εταιρεία Stocks and Securities Ltd. με έδρα το Κίνγκστον, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ολυμπιονίκης είδε ότι του είχαν απομείνει μόνο περίπου 12.000 δολάρια από τον λογαριασμό όπου συγκέντρωνε τις αποταμιεύσεις για τη σύνταξή του. Οι αρμόδιες Αρχές της Τζαμάικα ανακοίνωσαν ότι τοποθέτησαν δικό της ελεγκτή στην επενδυτική εταιρεία, ύστερα από καταγγελίες. Πάντως, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Μπολτ, οι Αρχές δεν είχαν επικοινωνήσει μέχρι χθες, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρξει κάποια ενημέρωση και δεν επιστραφούν τα χρήματα εντός οκτώ ημερών, ο χρυσός ολυμπιονίκης θα προσφύγει σε ανώτατο δικαστήριο. Ο Μπολτ υπήρξε οκτώ φορές χρυσός ολυμπιονίκης και θεωρείται ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, κατέχοντας παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα.

Ανάπτυξη στο 0,7% βλέπει το 2023 η ING

Ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2023 και 1,6% το 2024 βλέπει για την ελληνική οικονομία η ING, καθώς οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες. Σύμφωνα με την έκθεση, με το ΑΕΠ της Ελλάδας να βρίσκεται πλέον αρκετά πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, η θετική επίδραση από το άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία έχει πλέον ολοκληρωθεί, δεδομένου μάλιστα ότι ο τουρισμός επέστρεψε στα ιστορικά υψηλά του το καλοκαίρι του 2022, είναι μάλλον πλέον απίθανο να σημειωθούν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις το 2023, ενώ και η ανάκαμψη της απασχόλησης που στήριξε την κατανάλωση δείχνει τώρα να χάνει τη δυναμική της.

Η τηλεργασία αλλάζει το real estate

Το 53% των επιχειρήσεων σκοπεύει να καταστήσει την υβριδική εργασία μόνιμα διαθέσιμη έως το 2025, γεγονός το οποίο φέρνει αλλαγές στο παγκόσμιο real estate. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα για τον κλάδο του real estate, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Jones Lang LaSalle (JLL) για το μέλλον της εργασίας 2022 μαζί με την έρευνα της IWG και άλλων εταιρειών, στην οποία συμμετείχαν 1.000 εταιρείες ακινήτων σε όλο τον κόσμο. Στην έρευνα της JLL, ερωτήθηκαν 1.095 ανώτεροι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον κλάδο των ακινήτων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία έως τη Βραζιλία. Στα ευρήματά της φαίνεται ότι οι  εργαζόμενοι θέλουν ευελιξία και οι προνοητικοί εργοδότες το αντιλαμβάνονται αυτό. Το 77% των ερωτηθέντων στην έρευνα συμφωνούν ότι η προσφορά υβριδικής εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας, ενώ το ίδιο ποσοστό προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα θέτουν επί τάπητος το ζήτημα για αλλαγή του εργασιακού μοντέλου μέχρι το 2025.

Διαφωνίες για το ύψος αύξησης των επιτοκίων

Σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν προχθές, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δέχθηκε πιέσεις από τα λεγόμενα «γεράκια» να προχωρήσει σε ακόμα πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, με τους αξιωματούχους τελικά να συμβιβάζονται με μια μικρότερη αύξηση την οποία θα συνόδευε ένα επιθετικό μήνυμα για τις επόμενες κινήσεις. «Μεγάλος αριθμός» αξιωματούχων τάχθηκε αρχικά υπέρ μία ακόμα αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης (0,75 ποσοστιαίες μονάδες), αντί των 50 μ.β. που εισηγήθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν. Τελικά κάποιοι, άλλαξαν γνώμη μετά τη δημόσια δέσμευση της Λαγκάρντ για περισσότερες αυξήσεις αυτού του μεγέθους στις επόμενες συναντήσεις. Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης σε χαμηλότερη ταχύτητα στον περιορισμό της ρευστότηας (μέσω της αγοράς ομολόγων) από ό,τι είχαν ζητήσει ορισμένοι.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories