Στα 3,1 δισ. δολάρια φτάνει η έκθεση της TotalEnergies στην Adani Group, όπως αναφέρει η εταιρεία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η TotalEnergies, ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές του Αντάνι, δήλωσε ότι είχε διεξαγάγει τη δέουσα επιμέλεια «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές» όταν επένδυσε 3,1 δισ. δολάρια στον ινδικό όμιλο που κατηγορείται για απάτες που προκάλεσαν την απώλεια 100 δισ. δολαρίων.

Όμιλος Αντάνι: Η ώρα της κρίσης και τα όρια για την επέκταση με βάση το χρέος

Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει την επένδυσή 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια επιχείρηση πράσινου υδρογόνου της Adani που ανακοινώθηκε πέρυσι, μέσω της οποίας θα αγοράσει μερίδιο 25%  στην Adani New Industries Limited (ANIL). Αυτή η συμφωνία δεν είχε κλείσει ακόμη μέχρι το τέλος του 2022.

«Οι επενδύσεις της TotalEnergies στις εταιρείες της Adani πραγματοποιήθηκαν σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα —και συγκεκριμένα την ινδική— νομοθεσία, και με τις διαδικασίες εσωτερικής διακυβέρνησης της TotalEnergies», δήλωσε η εταιρεία.

Πρόσθεσε ότι «χαιρετίζει την ανακοίνωση του Adani να αναθέσει σε μία από τις «τέσσερις μεγάλες» λογιστικές εταιρείες να διενεργήσει γενικό έλεγχο». Η υπεράσπιση της Total έρχεται αφότου η εταιρεία short seller Hindenburg Research ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο όμιλος Adani είχε εμπλακεί σε χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη, ισχυριζόμενη ότι ο Αντάνι  στοιχημάτιζε εναντίον του ομίλου του.

«Σάλος» στην Ινδία

Η έκθεση οδήγησε σε ξεπούλημα των τίτλων της Adani, γεγονός που ανάγκασε τον όμιλο να ακυρώσει την πώληση μετοχών 2,4 δισ. δολαρίων. Οι ισχυρισμοί της Hindenburg έχουν γίνει «σημαία» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ινδία, τα οποία ισχυρίζονται ότι η άνοδος του μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι επηρεάστηκε από στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, κάτι που και οι δύο πλευρές αρνούνται.

Το κοινοβούλιο της Ινδίας διέκοψε την Παρασκευή για δεύτερη φορά τις εργασίες του, αφού η αντιπολίτευση ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση, ενώ κάλεσε επίσης σε πανεθνικές διαδηλώσεις κατά του Αντάνι τη Δευτέρα.

Ο S&P Dow Jones Indices αφαίρεσε το απόγευμα της Πέμπτης τη ναυαρχίδα του ομίλου, Adani Enterprises, από τον δείκτη βιωσιμότητας μετά από τις καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη. Ο Mohit Ralhan, διευθύνων σύμβουλος της TIW Capital, μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ότι η έκθεση της Hindenburg «απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ινδία ευρύτερα και στο ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας».

Καθησυχαστική η Fitch

Η Fitch Ratings ανέφερε την Παρασκευή ότι η έκθεση του Hindenburg δεν θα έχει «άμεσο αντίκτυπο» στα πιστωτικά προφίλ της Adani, δεδομένων των ταμειακών ροών που δημιουργούνται από το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων υποδομής της, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Μικτά κινήθηκαν τα ομόλογα για τις εταιρείες του Ομίλου Adani την Παρασκευή. Ένα ομόλογο της Adani Ports που λήγει το 2024 αυξήθηκε 14 σεντς στα 0,83 δολάρια, ενώ ένα άλλο ομόλογο του 2024 από την Adani Green Energy υποχώρησε 3 σεντς στα 0,63 δολάρια. Το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας αύξησε την Παρασκευή την επιτήρηση των συναλλαγών στις εταιρείες του ομίλου Adani Enterprises, Adani Ports και Ambuja Cements.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή