Οι εξελίξεις στην Attica Bank

Οι εξελίξεις στην Attica Bank, επιβεβαίωσαν όσους έλεγαν ότι η τράπεζα έχει ενδιαφέρον και ο πέμπτος πόλος, ο μη συστημικός, θα έρθει και θα είναι και ισχυρός. Χθες, λοιπόν, έγινε γνωστό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για αποχώρηση του αμερικανικού fund Ellington, το οποίο θα πουλήσει το 8% που κατέχει στο ΤΜΕΔΕ.

Attica Bank: Αποχωρεί η Ellington – Προχωρά η αύξηση κεφαλαίου με την Thrivest

Νέος βασικός μέτοχος θα γίνει μετά την αύξηση κεφαλαίου η Thirvest των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου ενώ παραιτήθηκε από το δ.σ. της τράπεζας η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, επικεφαλής της Ellington στην Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν η αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει πλέον απρόσκοπτα.

Αν ισχύσει το σενάριο που ακούγεται, το ΤΧΣ θα βάλει 300 εκατ., η Thirvest 100 εκατ. και το ΤΜΕΔΕ άλλα 60 εκατ.

Και ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Και ο πέμπτος τραπεζικός πόλος που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει επιχειρηματίες που δεν… αγγίζουν οι τέσσερις συστημικές, θα είναι γεγονός.

Οποιος γνωρίζει τα τραπεζικά καταλαβαίνει ότι η θετική αυτή εξέλιξη, που ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες έχει γίνει μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και με παρεμβάσεις που χρειάζονταν αριστοτεχνικές κινήσεις.

Τα μπινελίκια έμειναν… στα λόγια

Το θέμα δεν είναι αυστηρά οικονομικό. Είναι κυρίως πολιτικό κι έχει να κάνει με το πόσο η κυβέρνηση μπορεί να παρεμβαίνει στα τραπεζικά θέματα, ή αν το κάνει –όταν το κάνει – για επικοινωνιακούς λόγους.

Εννοούμε βεβαίως τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Αντί το χάσμα να μειώνεται, αντί τα επιτόκια στα δάνεια να μειώνονται για να στηριχθούν και οι πολίτες που θέλουν να ασκήσουν κάποια δραστηριότητα, βλέπουμε το αντίθετο.

Τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται, ως αποτέλεσμα και των απανωτών αυξήσεων από τη FED και την ΕΚΤ, και τα επιτόκια για τις καταθέσεις των πολιτών απλά «τσιμπάνε» ελαφρά.

Τελικά, όμως, η διαφορά των δύο επιτοκίων έχει φτάσει στο 5%. Πας τα λεφτά σου στην τράπεζα και το επιτόκιο που παίρνεις είναι ελάχιστο, αλλά όταν πας να δανειστείς πληρώνεις υψηλά επιτόκια.

Ήταν ένα από τα θέματα που προκάλεσαν το… μπινελίκωμα του Δεκεμβρίου μεταξύ Σταϊκούρα και τραπεζιτών.

Τότε γράφαμε ότι είναι επικοινωνιακά τα παιχνίδια και ότι η «ρήξη» στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν είναι και τόσο «ρήξη».

Έχει γίνει τίποτε μετά τα μηνύματα του πρωθυπουργού στις τράπεζες και τις διαπραγματεύσεις του υπ. Οικονομικών με τις τράπεζες;

Δεν βλέπουμε κάτι σοβαρό να γίνεται. Ούτε στα επιτόκια ούτε βεβαίως και στις προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες.

Τα «βρήκαν» σε κάποια σημεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν, αλλά αυτό αφορούσε μερικές χιλιάδες δανειοληπτών.

Με τους υπόλοιπους τι γίνεται; Ή να περιμένουμε την προκήρυξη των εκλογών για να έρθουν τα νέα… μπινελίκια;

Η Κλουκίνας Λάππας και τα ακίνητα

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα γίνονται στην Κλουκίνας – Λάππας, καθώς το τέλος εποχής της εταιρείας είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι πωλήσεις πακέτων μετοχών στον όμιλο Ιντρακόμ και ο διαφαινόμενος απόλυτος έλεγχος της εταιρείας με τα πασίγνωστα brand Mothercare και early learning centre δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η εταιρεία που ξεκίνησε το 1978 ως κατασκευαστική αλλά άλλαξε πορεία και μπήκε στο λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο, πλέον δεν θα υπάρχει όπως την ξέραμε.

Οι αντιπαραθέσεις των μετόχων ήταν γνωστές εδώ και μήνες. Μέχρι και για το αν έπρεπε να ενοικιάσουν το κατάστημα που διαθέτουν στην Ερμού, τα… έσπασαν.

Οπότε το διαζύγιο μεταξύ της οικογένειας Λάππα και του μετόχου Λουκά Σπεντζάρη, έφερε και τις χθεσινές εξελίξεις με την πώληση πακέτου που αντιστοιχεί στο 26% των μετοχών της εταιρείας. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κι άλλα νέα.

Κι αν θέλετε απάντηση γιατί η Inracom παίρνει τον έλεγχο της εταιρείας είναι απλό. Η Κλουκίνας Λάππας έχει σημαντικά ακίνητα που ενδιαφέρουν την Intracom Properties η οποία θα θέλει να μπει και στο Χρηματιστήριο.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ακίνητη περιουσία αποτιμάται σε περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ.

 13oς χαμηλότερος κατώτατος μισθός στην ΕΕ

Εν αναμονή της νέας αύξησης του  κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η  Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη μέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις δύο αυξήσεις που έγιναν το 2022, κατά 2% τον Ιανουάριο και κατά 7,5% τον Μάιο, η Ελλάδα είναι σήμερα 13η μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού. Τον υψηλότερο κατώτατο μισθό έχει το Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ και τον χαμηλότερο η Βουλγαρία με 399 ευρώ. Για την Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 713 ευρώ και με τον συνυπολογισμό των δώρων σε 831,83 ευρώ και είναι λίγο χαμηλότερος από αυτόν της Λιθουανίας.

H πρόταση της ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό 826 ευρώ είναι μια κίνηση που θέλει να προκαταβάλει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, είναι δύσκολο έως αδύνατο να αποφασιστεί μια αύξηση που θα φτάνει σε αυτά τα επίπεδα. Εδώ, λένε οι πληροφορίες, δύσκολο είναι να φτάσει τα 800 ευρώ.

Αλλωστε, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που επωμίζονται το βάρος, κι όχι ο κρατικός προϋπολογισμός. Από την άλλη έχει αποδειχθεί ότι τα επιπλέον  χρήματα ξανά στην αγορά μπαίνουν, οι εργαζόμενοι δεν κάνουν αποταμίευση. Επομένως, πλέον θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Ισως συμπέσουν με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών

Το ελληνικό οικοσύστημα διεθνοποιείται

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή ανακοίνωση για την ένταξη της κοινότητας French Tech Athens στο δίκτυο French Tech.

Η κοινότητα French Tech Athens θα περιλαμβάνει start-ups, επιχειρηματίες, καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και επενδυτές που συνδράμουν στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και την πρόοδο του ψηφιακού επιχειρείν. Η κοινότητα θα στηρίξει τις συνέργειες μεταξύ των τεχνολογικών οικοσυστημάτων Ελλάδας και Γαλλίας, λειτουργώντας ως πύλη εισόδου για τις γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν διεθνώς μέσω της ελληνικής αγοράς.

Η δημιουργία της κοινότητας French Tech στην Αθήνα συντελείται σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης του τεχνολογικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, με την κεφαλαιοποίηση της βιομηχανίας να εκτιμάται στα 8 δισεκατομμύρια € το 2022, ενώ το 2012 βρισκόταν ακόμη στο μηδέν. Η ελκυστικότητα της χώρας αναδεικνύεται με σαφήνεια χάρη στην ανάδυση των πρώτων ελληνικών «μονόκερων», καθώς και μέσω των επενδύσεων μεγάλων πολυεθνικών στο cloud και στις τηλεπικοινωνίες, ή ακόμη της εξαγοράς του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan. Η γέννηση της κοινότητας French Tech Athens εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και ενσαρκώνει παράλληλα τη φιλοδοξία της Γαλλίας να γίνει μια από τις ηγέτιδες ψηφιακές χώρες σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιφυλάξεις για την προστασία από το phishing

Αναποτελεσματική θεωρεί ότι είναι η προστασία των καταναλωτών από τις διατάξεις που αφορούν το phishing και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης – που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή – η ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς η προσθήκη που έγινε καθιστά πρακτικά μη εφαρμόσιμη αίτηση του καταναλωτή για αποζημίωση. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ μόνο το 2022 έχει λάβει πάνω από 600 καταγγελίες προφορικές και γραπτές με ζημίες που κυμαίνονται από 300 έως 50.000 ευρώ από καταναλωτές που έχουν εντοπίσει   παράνομες συναλλαγές στον τραπεζικό τους λογαριασμό ή έχουν πέσει θύμα απάτης, μέσω διαρροών δεδομένων ή επιθέσεων phishing, με σκοπό τη γνωστοποίηση προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών ή κωδικών ασφαλείας. Αναφέρει μάλιστα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες δεν αποζημιώνουν τα θύματα απάτης και ειδικότερα στις περιπτώσεις που ήρθαν σε γνώση της καταναλωτικής οργάνωσης μόνο στο 5% των θυμάτων επιστράφηκαν χρήματα ενώ 95% των περιπτώσεων χάνουν τα χρήματά τους.

Προειδοποίηση για νέα γενιά οφειλών

Για θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της αγοράς αναφερόμενοι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, η κυβέρνηση παρά την εκφρασμένη αντίρρηση που είχε διατυπωθει  προχώρησε σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,6% από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με το ύψος του πληθωρισμού την προηγούμενη χρονιά. Το ΒΕΑ, επίσης, ζητά την εκ νέου ενεργοποίηση των 120 δόσεων, ή κάποιας άλλης μορφής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τη μη δημιουργία νέων.

Για τις Κυριακές με ανοικτά καταστήματα

Τη θέση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές μετέφερε ο πρόεδρός του Σταύρος Καφούνης στην τοποθέτησή του στη Βουλή στην αρμόδια διαρκή επιτροπή όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με  την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης. «Θεωρούμε απόλυτα λογικό η λειτουργία της Κυριακής του Νοεμβρίου να μεταφερθεί την Κυριακή μετά την τελευταία Παρασκευή όπου η Black Friday έχει καθιερωθεί ως ένας ισχυρός θεσμός για το εμπόριο και συνδέεται με τη Cyber Monday τη Δευτέρα» ανέφερε, ενώ σχετικά με τη γενική λειτουργία των Κυριακών είπε ότι «στο θέμα που αφορά την αιτιολογημένη απόφαση ανοίγματος των Κυριακών με τον αρμόδιο δήμαρχο, για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνδυαστεί με τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Οι δύο φορείς πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, το κοινό καλό της πόλης και της περιοχής είναι δεδομένο άλλωστε».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories