Πόλεμος μέχρι τις εκλογές με διαφορετικό αφήγημα

«Εσείς σκάνδαλα και υποκλοπές, εμείς οικονομία». Ετσι θα πάει το προεκλογικό αφήγημα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ειδικά μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή θα χτυπά αλύπητα την κυβέρνηση με σκάνδαλα διαφθοράς (και σκανδαλολογία), και με την υπόθεση των υποκλοπών. Η δε κυβέρνηση θα απαντά με οικονομικά μέτρα, με παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων, με νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα, στα σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η εξαγγελία του Κ. Χατζηδάκη για την χορήγηση 100 ευρώ στους συνταξιούχους που παίρνουν την κύρια σύνταξη αλλά που καθυστερεί η επικουρική.

Ούτε τυχαίο είναι ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί η φήμη για νέο food pass, τα σενάρια για τα αναδρομικά και άλλα πολλά που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Η προεκλογική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, με χτυπήματα εκατέρωθεν. Η κάλπη θα κρίνει ποιος τελικά εφάρμοσε τη σωστή επικοινωνιακή στρατηγική. Διότι το παρελθόν έχει δείξει ότι και τα σκάνδαλα «πουλάνε» και ρίχνουν κυβερνήσεις, αλλά και η τσέπη των ψηφοφόρων ψηφίζει αυτόν που δίνει ή αυτόν που έχει σχέδιο για να δώσει.

Τι «ψηφίζουν» οι επιχειρηματίες

Η έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ, πέραν της δικαιολογημένης εν πολλοίς γκρίνιας των επιχειρήσεων για το υψηλό ενεργειακό κόστος, είχε και κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Εδειξε τι είναι αυτά που «ψηφίζουν» ως θετικά οι επιχειρηματίες, τι βλέπουν δηλαδή σωστό στο ελληνικό κράτος.

Και η αλήθεια είναι ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Πιερρακάκη. Η ψηφιοποίηση του κράτους παίρνει την καλύτερη αξιολόγηση σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό έργο. Και είναι λογικό να χαίρονται οι επιχειρήσεις όταν το κράτος γίνεται περισσότερο φιλικό και λιγότερο γραφειοκρατικό.

Δεύτερο στη λίστα με τα καλά είναι η υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ και ακολουθεί η φορολογία νομικών προσώπων.

Στους τομείς αυτούς υπάρχει σημαντική βελτίωση και μακάρι να υπάρξει ακόμη περισσότερη.

Η μαύρη τρύπα της πολεοδομίας

Ξέρετε, όμως, ποιοι είναι οι χειρότεροι τομείς για τους επιχειρηματίες; Πρώτο η χωροταξία και πολεοδομία, δηλαδή οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης κ.λπ. Όχι μόνον οι επιχειρηματίες αλλά και οι απλοί πολίτες ζουν καθημερινά το χάος που επικρατεί στον τομέα αυτό.

Δεύτερη χειρότερη επίδοση έχει η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καλό είναι να το κοιτάξουν αυτό δήμαρχοι και περιφερειάρχες διότι φαίνεται να λειτουργούν ως «αναχώματα» στην ανάπτυξης.

Ακολουθεί η καλή νομοθέτηση και η απονομή της δικαιοσύνης, προφανώς με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Διότι όταν πρέπει να περιμένει μια επιχείρηση 4 και 5 χρόνια για να κλείσει μια υπόθεσή της, για ποια υγιή επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε;

Ο Καμπάς και το «μικρό Ελληνικό»

Η REDS, θυγατρική της Γυαλού Εμπορική, ανακοίνωσε χθες τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 71,3 εκατ. ευρώ και όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση, τα χρήματα θα πάνε και σε παλαιότερα δάνεια αλλά και στη χρηματοδότηση των έργων του ομίλου.

Και ξέρετε ποια είναι αυτά; Κατ’ αρχάς είναι η εκκίνηση για το κτήμα Καμπά, το μεγάλο αυτό project που αν υλοποιηθεί μετά από μερικά χρόνια, θα αλλάξει τον εμπορικό, κι όχι μόνο, χάρτη της Ανατολικής Αττικής.

Το δεύτερο έργο αφορά στις Γούρνες του Ηρακλείου που ανέλαβε η REDS από το 2021 να αξιοποιήσει. Εκεί όπου θα γίνει το «μικρό Ελληνικό».

Η υπό αξιοποίηση παραθαλάσσια έκταση συνολικής επιφάνειας 345.567 τ.μ., βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Σε όμορες εκτάσεις του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο “Θαλασσόκοσμος”, το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.

Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει μια σειρά αναπτύξεων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία (4 και 5 αστέρων), ξενώνες, συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο, παραθεριστικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο και άλλες χρήσεις.

Θα γίνει η «δικαστηριούπολη»

Η «δικαστηριούπολη» θα πάρει σάρκα και οστά. Κι εννοούμε την περιοχή όπου βρίσκονται ο Αρειος Πάγος, το Ειρηνοδικείο και τα άλλα δικαστήρια, στα οποία θα προστεθεί το κτίριο του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών. Πέντε μνηστήρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διεθνή διαγωνισμό για το έργο που θα γίνει με ΣΔΙΤ.

Το έργο αφορά στη μελέτη, ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

To Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν υπογράψει σύμβαση για την ωρίμανση του έργου, την υπαγωγή του στον νόμο περί Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έγινε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ στις 23 Μάϊου 2022, τη διενέργεια του διαγωνισμού καθώς και την παρακολούθηση της κατασκευής του Έργου.

Η ουσία είναι ότι στο οικοδομικό τετράγωνο στου Γκύζη, θα δημιουργηθεί ένα… campus με δικαστικά κτίρια προκειμένου να μαζευτεί κάπως το χάος στη Δικαιοσύνη.

H νέα παράταση για την επιστρεπτέα

Με νέα παράταση και με νέα υπουργική απόφαση επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να λύσει το σταυρόλεξο του τελικού λογαριασμού της επιστρεπτέας προκαταβολής για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κληθεί τον περασμένο Νοέμβριο να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο το 100% του κρατικού δανείου που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει νέα ευκαιρία στις επιχειρήσεις για να γλιτώσουν την επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης παρατείνοντας:

·         Εως τις 31 Μαΐου 2023 την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις-δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

·         Εως τις 30 Ιουνίου 2023 την καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Σημειώνεται ότι η προθεσμία έληγε κανονικά χθες.

Ενίσχυση Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή

Υπερ-αρμοδιότητες αποκτά η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο την επιβολή των μέτρων για την τήρηση της καταναλωτικής νομοθεσίας και την προστασία των καταναλωτών.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 στη Βουλή, η ΓΓΕ πλέον θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα, δεδομένα ή πληροφορίες, ανεξαρτήτως του μέσου ή τόπου αποθήκευσής τους, που κρίνονται αναγκαία για τη διενέργεια των ελέγχων και θα μπορεί να απαιτεί από κάθε δημόσια Αρχή, φορέα ή οργανισμό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο την παροχή κάθε σχετικής πληροφορίας.

Μάλιστα η σχετική διάταξη προβλέπει και πρόστιμα εις βάρος των ελεγχόμενων που δεν θα απαντούν στις «ερωτήσεις» που θα υποβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έως και 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη χορήγησης των αιτούμενων εγγράφων και εξηγήσεων ή σε περίπτωση παρακώλυσης του ελέγχου θα επιβάλλεται ανάλογο πρόστιμο.

Μείωση διαφθοράς αλλά…

Χρόνια πριν περιμέναμε την ετήσια έκθεση για τη διαφθορά και τη θέση της Ελλάδας. Τώρα… ούτε μονόστηλο. Γιατί άραγε; Βελτιώθηκε η χώρα μας στον τομέα αυτό;

Η έκθεση, λοιπόν που βγήκε χθες αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2022 βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52) και την κατάταξή της κατά 16 θέσεις (από 67η σε 51η) σε σχέση με το 2018. Η χώρα συγκεντρώνει 52 βαθμούς στην αξιολόγηση και καταλαμβάνει την 51η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

Πάντα αναρωτιόμασταν πώς μετριέται αυτή η αίσθηση για τη διαφθορά. Γιατί και το γρηγορόσημο υπάρχει, και το φακελάκι ζει και βασιλεύει στα νοσοκομεία, και χάος επικρατεί στο υπουργείο Μεταφορών με τα «λαδώματα» στην οδήγηση, και φυσικά η παραοικονομία που εμπεριέχει και διαφθορά, είναι πανταχού παρούσα.

Που είναι οι προβολείς βρε παιδιά;

Σας έχουμε γράψει κατά καιρούς για το χάος στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Με παραγγελίες που ολοκληρώνονται ακόμη και 15 μήνες μετά. Και με τους αντιπροσώπους να μην έχουν καμιά δικαιολογία να πουν στους πελάτες τους. Ξέρετε τι είναι να παραγγέλνεις καινούργιο αυτοκίνητο και να το παίρνεις ένα χρόνο μετά;

Αλλά έχουμε και πολλά ευτράπελα. Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης, παρήγγειλε αυτοκίνητο πέρυσι το φθινόπωρο του 2021, το πήρε στις αρχές του 2023 αλλά διαπίστωσε ότι… έλειπαν οι προβολείς ομίχλης. Ενώ δηλαδή υπήρχαν οι προβολείς στο δελτίο παραγγελίας, ο πελάτης δεν τους πήρε ποτέ με το αυτοκίνητό του. Τι απάντησε η αντιπροσωπεία; Τίποτε. Αποφεύγουν ακόμη και να τον πάρουν τηλέφωνο… Επαγγελματισμός.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories