Ξανά στριμωγμένη η κυβέρνηση

Ένα ακόμη μέτωπο, μια ακόμη ανοικτή πληγή για την κυβέρνηση, αποτελούν πλέον τα όσα γίνονται στο κτίριο της Κατεχάκη και στην Αστυνομία. Βεβαίως οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως η Δικαιοσύνη θα ερευνήσουν τα καταγγελλόμενα, όμως, οι αποκαλύψεις είναι πολλές.

Όχι μόνο για το χάος που επικρατεί στην Αστυνομία, με υψηλά ιστάμενους να έχουν πάρε – δώσε με νονούς της νύχτας. Αλλά και με την υπόθεση που εμπλέκει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο υπουργός είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, όπως και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μ. Καραμαλάκης. Κάποιες φήμες έλεγαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει παραίτηση του κ. Καραμαλάκη από τη θέση του γ.γ. δημόσιας τάξης.

Όμως, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, υπάρχει και το πολιτικό πρόβλημα για το Μαξίμου. Εκεί που σβήνει μια φωτιά, ανάβει κι άλλη. Κι ακόμη κι αν όσα έχουν καταγγελθεί είναι ψέματα, η κηλίδα μένει…

Βέβαια, θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει για το μπάχαλο που επικρατούσε και επί δικής του διακυβέρνησης.

Μάλλον κάποιοι στην Ελληνική Αστυνομία είναι διεφθαρμένοι… παντός καιρού και κόμματος.

Τα επόμενα «καλά νέα» στην οικονομία

Στην κυβέρνηση πάντως ποντάρουν στην οικονομία για να ξεχάσουν όλα τα υπόλοιπα. Και οι φήμες λένε ότι θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας, ίσως κι επίσπευση των ανακοινώσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Ένα ακόμη food pass για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι στις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου αλλά και η απόφαση να χορηγηθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά, αλλά σε δόσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα δούμε και τα τρία νέα «καλάθια του νοικοκυριού» και τι προϊόντα θα περιλαμβάνουν. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτή θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας. Οπότε… ας ξεχάσουμε μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.

«Αφού σας βασάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ…»

Ωραίος τρόπος να παρουσιάζεις ένα ακόμη «χαράτσι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ. Αυτό έκανε και το υπουργείο Εργασίας καθώς έχει ήδη υπάρξει έντονη αντίδραση για τις αυξήσεις στις εισφορές με ποσοστό 9,6%. Δηλαδή, για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες θα μειωθεί ο μισθός που παίρνουν επειδή θα τους παρακρατηθούν περισσότερες εισφορές.

Και το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να δικαιολογήσει αυτή την αύξηση έκανε σύγκριση… με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και γράφει: «Ενας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωσε αρχικά 449 ευρώ τον μήνα και με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ. Αντίστοιχα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωνε αρχικά 674 ευρώ και με το νόμο Βρούτση περιόρισε τις εισφορές του μόνο στα 210 ευρώ, τώρα θα πληρώνει επίσης 230 ευρώ.

Με απλά λόγια; Αφού σαν… βασάνιζαν οι Συριζαίοι τώρα που πληρώνετε καλύτερα να είστε κι ευχαριστημένοι. Αφού ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν κακός τώρα να λέτε κι ευχαριστώ που απλά θα πληρώσετε 20 ευρώ παραπάνω. Ωραία συλλογιστική…

Χρηματιστήριο τέχνης

Ενας πρίγκιπας του Λιχτενστάιν και μια ομάδα στελεχών επενδυτικής τραπεζικής δημιουργούν ένα «χρηματιστήριο έργων τέχνης», ποντάροντας στο ότι επενδυτές θα αγκαλιάσουν τους πίνακες ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ακόμα κι αν δεν θα μπορέσουν ποτέ να κρεμάσουν ένα αριστούργημα στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Artex σκοπεύει να εισαγάγει στην αγορά τις «μετοχές» του πρώτου της πίνακα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Yassir Benjelloun-Touimi, πρώην τραπεζίτης του Ομίλου UBS και της BNP Paribas, που συνίδρυσε την πλατφόρμα με τον 46χρονο πρίγκιπα Βεντσέσλας του Λιχτενστάιν. Αν και δεν αποκάλυψε τον πίνακα, είπε ότι ανήκει σε έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όλων των εποχών, τα έργα του οποίου παραμένουν απρόσιτα για όλους εκτός από τους πλούσιους.

Λεφτά στην αγορά τέχνης

Και μια και μιλάμε για έργα τέχνης, τα λεφτά είναι πολλά… Ο οίκος Sotheby’s πούλησε αντί περίπου 10 εκατ. ευρώ έναν πίνακα του ζωγράφου της Αναγέννησης Μπροτσίνο. Και τον πούλησε σε μόλις 5 λεπτά.

Προς 16,4 εκατ. δολάρια πουλήθηκε επίσης σπάνιος πίνακας του Γκόγια. Υπάρχουν πολλά λεφτά που παίζουν στην αγορά τέχνης στο εξωτερικό.

«Τρίζει» η οικοδομή

Μπορεί ο αριθμός των οικοδομικών αδειών να ήταν αυξημένος κατά 8,2% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι υπήρξε μείωση κατά 15,9% στην επιφάνεια και μείωση κατά 23,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Οσον αφορά το διάστημα από Νοέμβριο 2021 έως τον Οκτώβριο 2022, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 7% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 8% στην επιφάνεια και μείωση κατά 1,1% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 3,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 14,3% στην επιφάνεια και μείωση κατά 8,0% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου 2021.

Ξεκινά αύριο το Market Pass

Το Market Pass ξεκινά την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα θα έχουν μπει τα χρήματα στους 8.400.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν από 22 ευρώ έως 100 ευρώ τον μήνα ή 106 έως 600 ευρώ για όλη την εξάμηνη περίοδο, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε νοικοκυριού και το εάν θα λάβει την επιδότηση μέσω ψηφιακή κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσω του gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

Πτωτικά οι πωλήσεις κινητών στην Κίνα

Οι πωλήσεις smartphone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση το 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βουτιά για τον κλάδο την τελευταία δεκαετία, καθώς οι καταναλωτές ξόδευαν με σύνεση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία έρευνας αγοράς IDC. Ο συνολικός αριθμός συσκευών που διακινήθηκαν ήταν 286 εκατομμύρια, από 329 εκατομμύρια το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος πωλήσεων του 2022 ήταν ο χαμηλότερος από το 2013 και η πρώτη φορά από τότε που οι ετήσιες πωλήσεις έπεσαν κάτω από τα 300 εκατομμύρια, ανέφερε η IDC στην έκθεσή της.

Η εταιρεία κατασκευής συσκευών Android Vivo ήταν η μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, με μερίδιο αγοράς 18,6%. Ωστόσο, οι συνολικές αποστολές της μειώθηκαν κατά 25,1% σε ετήσια βάση.

Η Honor κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη με τις περισσότερες πωλήσεις και τις αποστολές των προϊόντων της να αυξάνονται περισσότερο από 34%. Η Apple ήταν η τρίτη εταιρεία τηλεφώνων με τις περισσότερες πωλήσεις το 2022, σε συνδυασμό με την Oppo. Οι συνολικές πωλήσεις της Apple μειώθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό την ύφεση της αγοράς.

Ανάγκη για ανάληψη χρέους €350 δισ. από ΕΕ

Υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ζητώντας από το Βερολίνο να συμφωνήσει σε σχετική απόφαση.

«Εν όψει των υψηλών τιμών ενέργειας, της βοήθειας δισεκατομμυρίων που δίνουν οι ΗΠΑ για τη βιομηχανία και του ανταγωνισμού από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει νέο χρέος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ – και μάλιστα γρήγορα» δηλώνει ο κ. Τζεντιλόνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».

Οι εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδας

Η εκδοτική σειρά «Τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο» παρουσιάστηκε από τους συντελεστές της την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η σειρά αποτελεί έκδοση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και αναδεικνύει τον πλούτο του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος μέσα από αδημοσίευτα έγγραφα, εμπιστευτικές εκθέσεις, υπηρεσιακή αλληλογραφία και προσωπικές μαρτυρίες προσώπων που συνδέονται με την Τράπεζα και έπαιξαν ρόλο (μικρό ή μεγάλο) στις εξελίξεις τα τελευταία 100 χρόνια.

Η σειρά αριθμεί μέχρι σήμερα τέσσερα βιβλία:

1. «Η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ: Οι διαπραγματεύσεις μέσα από το αρχείο του Ιωάννη Πεσμαζόγλου», με εισαγωγή Ειρήνης Καραμούζη (2022),

2. «Πτυχές της αποκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, 1922-1930», με εισαγωγή Λένας Α. Κορμά (2021),

3. «Κυριάκος Βαρβαρέσος, Η ελληνική οικονομική κατάσταση – Υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών Dean Acheson, 1946», με εισαγωγή Σωτήρη Ριζά (2019), και

4. «Σωκράτης Κοσμίδης, Ημερολόγιο 1941-1945. Από την Αθήνα στο Λονδίνο με την εξόριστη κυβέρνηση: ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αφηγείται», με εισαγωγή Άντζελας Καραπάνου (2019).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories