Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλιακών συλλεκτών στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγική ικανότητα 3 GW πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κατάνια της Σικελίας ως το 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Enel, που συμμετέχει στο πρότζεκτ, η επέκταση του εργοστασίου 3Sun Gigafactory θα αυξήσει την τρέχουσα ετήσια παραγωγική ικανότητά του από 200 MW σε περίπου 3 GW ετησίως, αναπτύσσοντας αρχικά φωτοβολταϊκές μονάδες με τεχνολογία ετεροεπαφής πυριτίου (HJT), η οποία προσφέρει βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες.

ΔΕΗ: Παρατείνονται οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel

Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί μια πρωτοποριακή τεχνολογία με την ονομασία «Tandem», η οποία θα ξεπερνά σημαντικά την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών στοιχείων, παρέχοντας πάνω από 30% μεγαλύτερη απόδοση και βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία των πάνελ. Η διαδικασία επέκτασης, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024, θα αποτελείται από δύο στάδια: μια λειτουργική ικανότητα 400 MW θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ η πλήρης λειτουργική ικανότητα θα επιτευχθεί τον Ιούλιο του 2024. Οι φωτοβολταϊκές μονάδες «Tandem» θα παράγονται από τα τέλη του 2025.

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αυτό, το οποίο ονομάζεται «TANGO», δηλαδή iTaliAN Giga factOry, ήταν μία από τις επτά πρωτοβουλίες που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή της ΕΕ στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του Ταμείου Καινοτομίας για έργα μεγάλης κλίμακας, και έλαβε χρηματοδότηση ύψους έως και 118 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο υποβλήθηκε επίσης στην πρόσκληση για την πρόσβαση στα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP) της Ιταλίας.

Στρατηγική επένδυση

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Enel, Francesco Starace, ο οποίος από κοινού με άλλα διοικητικά στελέχη εταιρειών που συμμετέχουν στο πρότζεκτ και αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης και της ΕΕ επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του εργοστασίου 3Sun Gigafactory, η επένδυση στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής ΑΠΕ αποτελεί στρατηγική κίνηση για την Ιταλία και την Ευρώπη, «προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απαιτήσεις για ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία με τις απαιτήσεις της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και του περιβάλλοντος»

«Με την 3Sun, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στην Ιταλία, και επομένως και στην Ευρώπη, χάρη σε μια καινοτόμο τεχνολογία, μπορούμε πλέον να παράγουμε φωτοβολταϊκά πάνελ τελευταίας τεχνολογίας που είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι αυτές πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί το μέλλον της ενέργειας», πρόσθεσε.

«Η επένδυση αυτή έχει ισχυρή πολιτική σημασία, αυτή της απελευθέρωσης της χώρας μας από την ξένη εξάρτηση, ιδίως από την Κίνα, και όσον αφορά την παραγωγή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σχολίασε από την πλευρά του ο Gilberto Pichetto Fratin, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας. «Η ανεξαρτησία αυτή επιτυγχάνεται μέσω της ποιότητας και της καινοτομίας, μέσω της δυνατότητας παραγωγής καλύτερων, υψηλότερων επιδόσεων και πιο ανθεκτικών στοιχείων που διατίθενται και ανακυκλώνονται ευκολότερα. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, η Ιταλία δεν είναι επιτυχημένη επειδή παράγει μεγάλες ποσότητες σε καλή τιμή, αλλά επειδή παράγει ό,τι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο. Και μόνο το καλύτερο έχει την καλύτερη αγορά. Η παραγωγή στο εργοστάσιο Gigafactory είναι επίσης σύμφωνη με τη δέσμευση της κυβέρνησης να εγκαθιστά ολοένα και περισσότερο και αποφασιστικά μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι τουλάχιστον 8 έως 10 GW ετησίως, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα που η Ιταλία.»

«Η επένδυση της Enel στο εργοστάσιο 3Sun Gigafactory στην Κατάνια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σικελίας Renato Schifani, «επιβεβαιώνει πόσο πολύ η Σικελία έχει αυτό που χρειάζεται για να γίνει μια μεσογειακή πλατφόρμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις συναφείς τεχνολογίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green