
«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018 ζητούν τέσσερις στους δέκα δήμους της χώρας με το υπουργείο Οικονομικών να έχει δεχθεί βροχή αιτημάτων τις τελευταίες ημέρες.
Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, 125 δήμοι είχαν υποβάλει ενστάσεις, αντιδρώντας για το άλμα των αντικειμενικών αξιών, ενώ ο τελικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για υποβολή αιτιολογημένης γνώμης για επανάληψη της διαδικασίας υπολογισμού των τιμών ζώνης.
Στο “χορό” των ενστάσεων που άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων μπήκαν πολλοί δήμοι της Αττικής (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος, Πετρούπολη) ενώ το «κίνημα» των δήμων κατά των αυξημένων αντικειμενικών αξιών έχει «φουντώσει» και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κόρινθος, Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή περιλαμβάνονται στη λίστα των δήμων που ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Αντικειμενικές αξίες: Φουντώνει το «κίνημα» των δήμων κατά των αυξήσεων
Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει διαμηνύσει ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς ενώ δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το καλοκαίρι.
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.
Οι δήμοι
Στη λίστα των δήμων που έχουν ζητήσει επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:
Αθήνα: Ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% – 115,63%.
Γλυφάδα: Άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές που έφτασαν ακόμη και το 81%.
Βριλήσσια: Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα Βριλήσσια και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2021, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, από το υπουργείο Οικονομικών. Από διαθέσιμα στοιχεία στο Δήμο (δικαστικές αποφάσεις, εκθέσεις εκτίμησης από πιστοποιημένους εκτιμητές, πρακτικά Επιτροπής Εκτίμησης Ακινήτων του Δήμου) διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της τρέχουσας εμπορικής αξίας σε οικοπεδικές εκτάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.
Μαρούσι: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:
– Τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018.
– Τη δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά στον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.
– Tη μείωση της τιμής ζώνης στο Ο.Τ. 546 (οδός Αστροναυτών, κ.α.) και την επαναφορά αυτής στο πρότερο ύψος της, ήτοι στα 1.500 ευρώ ανά/τ.μ.
Πετρούπολη. Να επανέλθουν οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα του 2021 ζητά ο δήμος.
Ελληνικό. Να μειωθούν άμεσα και σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες και στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό οι οποίες «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και με την τελευταία αναπροσαρμογή αυξήθηκαν έως και 86%
Καλλιθέα: Διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ζητά ο Δήμος και διεκδικεί από το Υπουργείο Οικονομικών, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις, να γίνει επαναπροσδιορισμός με μείωση στις τιμές και ορθολογική εφαρμογή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Αγ. Δημήτριος: Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.
Ζωγράφου: Ο Δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.
Μοσχάτο-Ταύρος: Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.
Ραφήνα: Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.
Παλλήνη: Ο δήμος ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.
Ηράκλειο-Αττικής: Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.
Καλαμάτα: Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Κιλκίς: Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς «προκειμένου να διαμορφωθεί μια δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας».
Ρόδος: Το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.
Δήμος Αγίου Νικολάου- Κρήτη: Προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή έτσι ώστε να φοροελαφρυνθούν σε πρώτη φάση περιοχές που δεν ανήκουν στις τουριστικές και ως επί το πλείστον γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που απασχολεί κυρίως αγροτικές περιοχές, που επηρεάζονται άμεσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
Κομοτηνή: Ο δήμος ζητά μείωση των τιμών κατά 20%, σε όλες τις ζώνες.
Ιθάκη: Ο δήμος ζητάει μείωση στις εξής περιοχές:
* Ιθάκη (Βαθύ) 1.200,00 ευρώ από 2.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.
* Κιόνι 900,00 ευρώ από 1.250,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.
* Άγιος Ιωάννης Λεύκης 900,00 ευρώ από1.200,00 που ισχύει σήμερα)
* Λεύκη 800,00 ευρώ από 1.220,00ευρώ που ισχύει σήμερα.
* Πλατειθιάς/Φρίκες 850,00 ευρώ από 1.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.
* Σταυρός 850,00 ευρώ από 950,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Αγρίνιο: Προτείνει οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.


Latest News

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Αφορά 835.766 φυσικά
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια