Δεν έχει τέλος το κύμα απολύσεων στις ΗΠΑ, καθώς οι χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2022, κυρίως στον τεχνολογικό και τον τραπεζικό τομέα, συνεχίζονται και το 2023.

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε την Τρίτη από την Zoom, που ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 15% καθώς μετά την «έκρηξη» που καταγράφηκε την περίοδο της πανδημίας, η χρήση της πλατφόρμας βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Το Zoom απολύει το 15% του εργατικού δυναμικού του

Συνολικά στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ το 2022 υπολογίζεται ότι χάθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας, με το κύμα απολύσεων να μεταφέρεται πλέον και στον δευτερογενή τομέα.

Το Business Insider συγκέντρωσε σε λίστα τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μαζικές απολύσεις εντός των πρώτων εβδομάδων του 2023.

Zoom: Απολύει το 15% του προσωπικού

Ο διευθύνων σύμβουλος της Zoom Eric Yuan ανακοίνωσε σε υπόμνημα προς τους εργαζομένους ότι η εταιρεία θα μειώσει το προσωπικό της κατά 15%, ήτοι περίπου 1.300 υπαλλήλους, στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος απέδωσε τις απολύσεις στην «αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας και την επίδρασή της στους πελάτες μας», αλλά δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία «έκανε λάθη» καθώς αναπτυσσόταν.

eBay: Καταργεί 500 θέσεις εργασίας

Την Τρίτη, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου eBay ενημέρωσε τους υπαλλήλους ότι θα καταργήσει 500 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 4% του εργατικού δυναμικού της.

Στο μήνυμα, ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Iannone έγραψε: «Οι σημερινές ενέργειες αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητάς μας να παρέχουμε καλύτερες εμπειρίες από άκρη σε άκρη για τους πελάτες μας και να υποστηρίξουμε περισσότερη καινοτομία όλη την πλατφόρμα μας».

Dell: Απολύει το 5% του εργατικού δυναμικού

Στις 6 Φεβρουαρίου, η Dell ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 6.650 θέσεις εργασίας, με βάση τους αριθμούς που παρείχε η Dell στο Insider.

Σε ένα υπόμνημα που στάλθηκε στους εργαζόμενους και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Dell, ο συν-διευθύνων σύμβουλος Jeff Clarke, δήλωσε ότι «οι συνθήκες της αγοράς συνεχίζουν να επηρεάζονται από ένα αβέβαιο μέλλον».

Pinterest: Καταργεί 150 θέσεις εργασίας

Το Pinterest ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 150 εργαζόμενους, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 5% του εργατικού δυναμικού του.

«Κάνουμε οργανωτικές αλλαγές (…) για να επιτύχουμε τις προτεραιότητες της εταιρείας μας και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Rivian: Καταργεί το 6% των θέσεων εργασίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rivian RJ Scaringe ανακοίνωσε ότι η εταιρεία EV θα περικόψει το 6% του εργατικού δυναμικού της σε ένα υπόμνημα προς τους εργαζόμενους, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στο Insider.

Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας της εταιρείας τους τελευταίους 6 μήνες, αφού ο Scaringe ανακοίνωσε μια ξεχωριστή μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 6% τον Ιούλιο του 2022.

BDG Media: Απολύει το 8% του προσωπικού

Η BDG Media ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι κλείνει τον ιστότοπο ποπ-κουλτούρας Gawker και απολύει το 8% του προσωπικού της, σύμφωνα με το Axios.

Στην BDG ανήκουν οι ιστοσελίδες Bustle, Elite Daily και άλλες ιστοσελίδες lifestyle και ειδήσεων.

«Αφού βιώσαμε ένα οικονομικά ισχυρό 2022, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα απροσδόκητα δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2023», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Bryan Goldberg σε ένα υπόμνημα προς το προσωπικό που είδε το Axios.

Splunk: Καταργεί 325 θέσεις εργασίας

Η πλατφόρμα λογισμικού και δεδομένων Splunk είναι η πιο πρόσφατη σε έναν μακρύ κατάλογο εταιρειών τεχνολογίας που ανακοίνωσαν απολύσεις τους τελευταίους μήνες.

Την 1η Φεβρουαρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 4% του προσωπικού της και θα μειώσει τη χρήση συμβούλων για να επιτύχει χαμηλότερο κόστος, σύμφωνα με ένα αρχείο που είδε το Insider.

Intel: Καταργεί 343 θέσεις εργασίας

Η Intel ενημέρωσε τους αξιωματούχους της Καλιφόρνιας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου WARN ότι σχεδιάζει να απολύσει 343 εργαζομένους από την πανεπιστημιούπολη του Φόλσομ, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα στις 30 Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις και δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τους εργαζόμενους που επηρεάζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό», ανέφερε η Intel σε δήλωσή της στο KCRA 3, σημειώνοντας ότι η περικοπή του κόστους έρχεται καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα «δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον».

FedEx: Απολύει περισσότερο από το 10% των διευθυντικών στελεχών

Η FedEx ενημέρωσε το προσωπικό την 1η Φεβρουαρίου ότι σχεδιάζει να περικόψει περισσότερο από το 10% των διευθυντών σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος.

«Αυτή η διαδικασία είναι κρίσιμη για να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, και απαιτεί ορισμένες δύσκολες αποφάσεις», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Raj Subramaniam σε επιστολή προς το προσωπικό, την οποία μοιράστηκε με την Emma Cosgrove του Insider.

PayPal: Απολύει το 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού

Η PayPal ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου ότι σκοπεύει να απολύσει 2.000 εργαζομένους ή περίπου το 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας τις επόμενες εβδομάδες. Σε μια δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Dan Schulman επικαλέστηκε το «δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον».

HubSpot: Απολύει το 7% του προσωπικού

Η διευθύνουσα σύμβουλος της HubSpot Yamini Rangan ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα απολύσει 500 εργαζομένους, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το Insider.

«Μπήκαμε στο 2022 αναμένοντας ήδη από το 2021 ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν, αλλά βιώσαμε ταχύτερη επιβράδυνση από ό,τι περιμέναμε», έγραψε η Rangan στους εργαζόμενους.

IBM: Απολύει το 1,5% του προσωπικού

Η IBM σχεδιάζει να απολύσει το 1,5% του προσωπικού της, δηλαδή περίπου 3.900 εργαζόμενους, με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας πάντως να δηλώνει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις σε «τομείς υψηλότερης ανάπτυξης».

Hasbro: Απολύει το 15% των εργαζομένων

Η Hasbro φέρεται να σχεδιάζει την απόλυση 1.000 εργαζομένων αφότου η εταιρεία παιχνιδιών ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της περιόδου των διακοπών του 2022 ήταν ασθενέστερα του αναμενόμενου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι απολύσεις έρχονται καθώς επιδιώκει να εξοικονομήσει 250 έως 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος του 2025.

Dow: Διώχνει 2.000 εργαζόμενοι παγκοσμίως

Η Dow Inc. ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι θα απολύσει 2.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, μια κίνηση που δείχνει ότι οι μαζικές απολύσεις εξαπλώνονται πέρα από τον τεχνολογικό τομέα, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Πρόκειται για μέρος μιας προσπάθειας περικοπών δαπανών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που αποσκοπεί να βοηθήσει εν μέσω «δύσκολων ενεργειακών αγορών», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Dow, Τζιμ Φίτερλινγκ, σε δελτίο Τύπου. Η εταιρεία χημικών θα κλείσει επίσης επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

SAP: Καταργεί έως και 3.000 θέσεις

Η εταιρεία λογισμικού SAP ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι θα περικόψει έως και 3.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως ως απάντηση στην πτώση των κερδών.

Οι απολύσεις θα επηρεάσουν περίπου το 2,5% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας και αποτελούν μέρος μιας πρωτοβουλίας περικοπής κόστους με στόχο την επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης 382 εκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Spotify: Απολύει το 6% του εργατικού δυναμικού

Σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της Spotify, ο CEO Daniel Ek δήλωσε ότι η εταιρεία θα απολύσει το 6% του προσωπικού της, περίπου 600 άτομα.

«Ενώ έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη βελτίωση της ταχύτητας τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε επικεντρωθεί τόσο πολύ στη βελτίωση της αποδοτικότητας. Εξακολουθούμε να ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο για συγχρονισμό σε ελαφρώς διαφορετικές στρατηγικές, γεγονός που μας επιβραδύνει. Και σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η αποτελεσματικότητα αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Έτσι, σε μια προσπάθεια να αυξήσουμε την αποδοτικότητα, να ελέγξουμε το κόστος και να επιταχύνουμε τη λήψη αποφάσεων, αποφάσισα να αναδιαρθρώσω την οργάνωσή μας», έγραψε.

3M: Περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας

Η 3M ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 2.500 θέσεις εργασίας στην παραγωγή παγκοσμίως. Ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Ρόμαν έκανε λόγο για «αναγκαία απόφαση για την ευθυγράμμιση με τους προσαρμοσμένους όγκους παραγωγής».

«Αναμένουμε ότι οι μακροοικονομικές προκλήσεις θα συνεχιστούν το 2023. Επικεντρωνόμαστε στην εκτέλεση των ενεργειών που ξεκινήσαμε το 2022 και στην επίτευξη των καλύτερων επιδόσεων για τους πελάτες και τους μετόχους», ανέφερε σε δελτίο τύπου.

Google: Απολύονται περίπου 12.000 εργαζόμενοι

Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google, ενημέρωσε το προσωπικό στις 20 Ιανουαρίου ότι η εταιρεία θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους, δηλαδή το 6% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως.

Σε ένα υπόμνημα που στάλθηκε στους υπαλλήλους και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Insider, ο Pichai δήλωσε ότι οι απολύσεις «θα αφορούν όλη την Alphabet, τους τομείς προϊόντων, τις λειτουργίες, τα επίπεδα και τις περιοχές» και αποφασίστηκαν μετά από «αυστηρή επανεξέταση».

Vox: Απολύει το 7% του προσωπικού

Η Vox Media, η μητρική εταιρεία εκδόσεων όπως οι Vox, The Verge, New York magazine και Vulture, απολύει περίπου 133 άτομα, δηλαδή το 7% του προσωπικού της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Οι περικοπές έρχονται μόλις λίγους μήνες μετά την κατάργηση 39 θέσεων εργασίας από την εταιρεία μέσων ενημέρωσης τον Ιούλιο.

Capital One: Απολύει περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους

Η Capital One κατήργησε 1.100 θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας στις 18 Ιανουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Insider. Οι περικοπές επηρέασαν τους εργαζόμενους στην «οικογένεια θέσεων εργασίας Agile», ένα τμήμα το οποίο καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές του ενσωματώθηκαν σε «υφιστάμενους ρόλους μηχανικών και διευθυντών προϊόντων», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

WeWork: Απολύονται περίπου 300 εργαζόμενοι

Η WeWork ανακοίνωσε στις 19 Ιανουαρίου ότι θα περικόψει περίπου 300 θέσεις εργασίας, καθώς μειώνει τους χώρους coworking σε περιοχές με χαμηλές επιδόσεις. Οι απολύσεις έρχονται αφού η εταιρεία ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει 40 τοποθεσίες στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας περικοπής κόστους.

Wayfair: Απολύει περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους

Η Wayfair αναμένεται να απολύσει περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους, περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της, τις επόμενες εβδομάδες ως απάντηση στην πτώση των πωλήσεων, ανέφερε η Wall Street Journal στις 19 Ιανουαρίου.

Οι περικοπές σηματοδοτούν τον δεύτερο γύρο απολύσεων μέσα σε έξι μήνες για την online εταιρεία επίπλων και ειδών σπιτιού, αφού τον Αύγουστο του 2022 απέλυσε 900 υπαλλήλους.

Microsoft: Απολύονται 10.000 εργαζόμενοι

Η Microsoft ανακοίνωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι σχεδίαζε να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 10.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella απέδωσε τις απολύσεις στη μείωση των πελατών εν αναμονή της ύφεσης.

Ωστόσο, ο Nadella δήλωσε επίσης στους εργαζόμενους ότι η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να αναπτυχθεί σε ορισμένους τομείς, παρά τις απολύσεις, γράφοντας ότι η εταιρεία «θα συνεχίσει να προσλαμβάνει σε βασικούς στρατηγικούς τομείς».

Crypto.com: Απολύεται το 20% του προσωπικού

Η Crypto.com ανακοίνωσε στις 13 Ιανουαρίου ότι θα απολύσει το ένα πέμπτο του εργατικού της δυναμικού εν μέσω της πτώσης της αγοράς κρυπτογράφησης και των επιπτώσεων από την κατάρρευση της FTX.

Αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος γύρος απολύσεων για την Crypto.com, η οποία είχε επίσης απολύσεις τον Ιούλιο.

BlackRock: Απολύει έως και 3% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού

Η BlackRock περικόπτει έως και 500 θέσεις εργασίας, στον πρώτο γύρο απολύσεων από το 2019.

«Λαμβάνοντας μια στοχευμένη και πειθαρχημένη προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε τις ομάδες μας, θα προσαρμόσουμε το εργατικό μας δυναμικό ώστε να ευθυγραμμιστεί ακόμη πιο στενά με τις στρατηγικές μας προτεραιότητες και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για το τεράστιο ταλέντο μέσα στην εταιρεία να αναπτυχθεί και να ευημερήσει», έγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος Larry Fink και ο πρόεδρος Rob Kapito σε υπόμνημα προς τους εργαζόμενους.

Goldman Sachs: Απολύει περίπου το 6,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της

Η Goldman Sachs άρχισε να απολύει υπαλλήλους στις 11 Ιανουαρίου, με τις περικοπές να αναμένεται να επηρεάσουν το 6,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας – ή περίπου 3.200 υπαλλήλους.

Οι προσπάθειες περικοπής του κόστους από τον γίγαντα της επενδυτικής τραπεζικής έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων από τους ανταγωνιστές, όπως η Morgan Stanley και η Citi, οι οποίες επίσης απέλυσαν υπαλλήλους το 2022.

BNY Mellon: Καταργεί 1.500 θέσεις εργασίας

Η BNY Mellon σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 3% του εργατικού της δυναμικού, δηλαδή 1.500 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι περικοπές θα αφορούν κυρίως ρόλους διαχείρισης ταλέντων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η BNY Mellon φέρεται να σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο στο νεαρό προσωπικό.

Verily: Απολύει περίπου το 15% των εργαζομένων

Η Verily, η οποία είναι η μονάδα υγειονομικής περίθαλψης της Alphabet, απολύει περισσότερους από 200 υπαλλήλους, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε η Wall Street Journal.

Η Journal αναφέρει ότι η εταιρεία θα μειώσει επίσης τον αριθμό των έργων στα οποία εργάζεται σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος.

DirecTV: Απολύει το 10% του διοικητικού προσωπικού

Οι εργαζόμενοι της DirecTV πληροφορήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ότι η εταιρεία θα απολύσει αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενους σε διευθυντικές θέσεις.

Η επιχείρηση δορυφορικής τηλεόρασης αντιμετωπίζει επιβράδυνση των εσόδων της, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να πληρώσουν για υπηρεσίες streaming αντί για την καλωδιακή τηλεόραση.

Coinbase: Απολύονται 950 εργαζόμενοι

Η Coinbase ανακοίνωσε την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, ότι θα απολύσει άλλο ένα 20% του προσωπικού της.

Οι περικοπές ήρθαν αφού η εταιρεία κρυπτογράφησης απέλυσε πάνω από 1.000 υπαλλήλους τον Ιούλιο.

Σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους, ο διευθύνων σύμβουλος Μπράιαν Άρμστρονγκ δήλωσε: «Εκ των υστέρων, θα μπορούσαμε να είχαμε απολύσει περισσότερους εκείνη τη στιγμή», αναφερόμενος στις απολύσεις του Ιουλίου.

Amazon: Απολύονται 18.000 εργαζόμενοι

Η Amazon βρίσκεται εν μέσω του σημαντικότερου γύρου απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας.

Σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους, ο CEO Andy Jassy δήλωσε ότι η εταιρεία θα απολύσει συνολικά περισσότερους από 18.000 εργαζομένους – πολύ περισσότερους από αυτούς που αναμενόταν αρχικά με βάση το ρεπορτάζ των New York Times.

Ο Jassy επικαλέστηκε «την οικονομική αβεβαιότητα» και τις γρήγορες προσλήψεις ως λόγους για τις απολύσεις.

Salesforce: Απολύεται το 10% του προσωπικού της

Ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Salesforce Marc Benioff ανακοίνωσε στις 4 Ιανουαρίου ότι η εταιρεία λογισμικού σχεδιάζει να απολύσει το 10% του εργατικού της δυναμικού – περίπου 7.000 εργαζόμενους – και να κλείσει επιλεγμένα γραφεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης και περικοπής κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως