Σε αρνητικά εδάφη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές και το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, μετά και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία αντέχει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,4%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,33% στις 7.885 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,32% στις 15.470 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,24% στις 7.171 μονάδες.

Μάζεψαν στο τέλος ελαφρώς τα κέρδη τους οι ευρωαγορές

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Standard Chartered σημειώνει πτώση 5,8% αφού η First Abu Dhabi Bank δήλωσε ότι δεν αξιολογεί επί του παρόντος προσφορά για τη βρετανική τράπεζα. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο άνω του 11% στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η FAB εξέταζε το ενδεχόμενο να βελτιώσει την προσφορά.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι η οικονομία υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο και απέφυγε οριακά την ύφεση. Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα εισέλθει σε ρηχή αλλά μακρά ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Μηδενική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ειδικότερα, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε μηδενική ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά μεγαλύτερο του αναμενόμενου ποσοστό, κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από δύο μήνες απροσδόκητης ανάπτυξης.

«Αν και οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται θετικοί προς το παρόν, συνολικά η οικονομία είναι υποτονική και είναι δύσκολο να δούμε ότι αυτό θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Richard Carter, επικεφαλής έρευνας στην Quilter Cheviot. «Εξακολουθούμε να είμαστε πιθανότατα σε ύφεση κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2023 – η οποία εξακολουθεί να αναμένεται να είναι μακρά και ρηχή – οπότε τα στοιχεία αυτά δεν προκαλούν μεγάλες προσδοκίες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης