Κολλημένος στον τοίχο από έναν απρόβλεπτο εχθρό που ήρθε… μια νύχτα έτσι ξαφνικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον σάκο με τα πετροδολάρια και υπόσχεται μέχρι και σπίτια χωρίς νοίκι για τους πληγέντες!
Σε επίσκεψη του σήμερα στο Αντιγιαμάν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση του θα πληρώσει το ενοίκιο των πληγέντων για έναν χρόνο, αν δεν επιθυμούν να ζήσουν σε τέντες.
Πρώτο mea culpa από τον Ερντογάν για την επιχείρηση διάσωσης
Επίσης, αν προτιμούν να μείνουν σε ξενοδοχεία, η τουρκική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει και αυτή την επιθυμία τους.
Η Τουρκία στα πόδια της σε χρόνο
Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι όλα τα κατεστραμμένα κτίρια θα έχουν ανεγερθεί σε διάστημα ενός χρόνου, όπως μεταδίδει το CNN.
Η πρόθεση του αυτή, όπως είναι λογικό και επόμενο, εγείρει το ερώτημα, αν τα κατασκευαστικά έργα ανατεθούν και πάλι στη «Συμμορία των 5» με κατασκευασμένους δημόσιους διαγωνισμούς και τα ανάλογα τραγικά αποτελέσματα σε μερικά χρόνια από σήμερα.
Το ερώτημα του Μπέρναρντ Σω «αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος;» μοιάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Ανεπίδεκτος μαθήσεως ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν, όπως φαίνεται, είναι σκέτο στουρνάρι, αν πιστεύει πραγματικά ότι με τα 500 ευρώ που θα δώσει σε κάθε σεισμοπαθή Τούρκο, θα ξεχάσει τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασε και τα όνειρα του που θάφτηκαν στα συντρίμμια.
Τα πράγματα για τον Τούρκο πρόεδρο δεν είναι ούτε εύκολα, ούτε απλά. Δεν είναι μόνο ο οι 25.000 νεκροί, που όλα δείχνουν ότι θα καταλήξουν σε 50.000 στον τελικό απολογισμό, ούτε τα 3.5 εκατομμύρια των Τούρκων που επηρεάζονται άμεσα από τον σεισμό.
Είναι και το γεγονός ότι οι 10 επαρχίες, που επλήγησαν περισσότερο από τη δόνηση των 7.8 Ρίχτερ και βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, είχαν ουσιαστική συμβολή έως τώρα στην οικονομία.
Για την ακρίβεια καλύπτουν το 15% του πληθυσμού της χώρας, το 9% του ΑΕΠ, το 15% της αγροτικής παραγωγής, το 9% της βιομηχανίας και το 6% έως 8% του εξωτερικού εμπορίου, σύμφωνα με την Capital Economics.
Η πλάστιγγα υπέρ του
Η μικρή διαφορά όμως με τις μεγάλες (ίσως) συνέπειες είναι ότι πρόκειται για υποβαθμισμένες περιοχές, που ουδέποτε υπήρξαν μαζικά ψηφοφόροι του.
Αν δηλαδή ο Ερντογάν καταφέρει να πείσει όλους τους υπόλοιπους Τούρκους ότι στέκεται στο ύψος των τραγικών περιστάσεων, και με δεδομένο ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία ούτε η αντιπολίτευση μπορεί να του επιτεθεί, ούτε η διεθνής κοινότητα να του γυρίσει την πλάτη, ίσως μπορέσει να γυρίσει και πάλι την πλάστιγγα προς τη μεριά του.
Πηγή: in.gr
Latest News
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση