Ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο, φτάνοντας σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων καθώς μια σειρά ανθεκτικών οικονομικών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς ότι επίκεινται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Η ερώτηση των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Federal Reserve

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, ενώ άλλα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι μηνιαίες τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων επτά μηνών τον Ιανουάριο.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις στοιχείων έδωσαν ώθηση στο αμερικανικό δολάριο, ρίχνοντας τη στερλίνα, το ευρώ και το ιαπωνικό γεν σε νέα χαμηλά έξι εβδομάδων την Παρασκευή.

Αυτό ώθησε τον δείκτη δολαρίου ΗΠΑ σε ανώτατο επίπεδο έξι εβδομάδων, στο 104,44.

Το ευρώ κινείται κατά 0,34% χαμηλότερα στα 1,0635 δολάρια, ενώ η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,32% στα 1,1949 δολάρια.

Μακριά ακόμα η ύφεση

«Η αμερικανική οικονομία, από τα πρόσφατα στοιχεία, δείχνει ότι εξακολουθεί να είναι υγιής. Δεν φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση σύντομα», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια αγοράς στην CMC Markets. «Οι αγορές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης λόγω της περαιτέρω αναπροσαρμογής των επιτοκίων, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων να διαμορφώνονται στο 4,6762%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 3,9010% την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 30 Δεκεμβρίου.

Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν περίπου στο 5,29% έως τον Ιούλιο.

Αξιωματούχοι της Fed έχουν επίσης δώσει το σήμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δηλώνουν την Πέμπτη ότι πιθανότατα θα έπρεπε να είχε αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από τις 25 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές