Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και τις απειλές στον κυβερνοχώρο, με τον τομέα του ransomware να βιώνει μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές.
Αυτό διαπιστώνει η τελευταία Έκθεση Απειλών της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET (που καλύπτει την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022) ενώ υπογραμμίζεται ο αντίκτυπος του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στη διεθνή σκηνή αλλά και την κυβερνοασφάλεια.
Αύξηση του όγκου των κυβερνοεπιθέσεων το 2023
Στο T3 2022 Threat Report συνοψίζονται τα στατιστικά που καταγράφηκαν από τα συστήματα εντοπισμού που διαθέτει η εταιρεία, αλλά και τα σημαντικότερα ευρήματα από έρευνες κυβερνοασφάλειας που έχει διεξάγει.
«Ολοένα και πιο καταστροφικές τακτικές»
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα χάσμα στους φορείς εκμετάλλευσης ransomware, με κάποιους να επιτίθενται και άλλους να αποκρούουν τις επιθέσεις. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν επίσης ολοένα και πιο καταστροφικές τακτικές, όπως η ανάπτυξη κακόβουλων wipers που μιμούνται το ransomware και κρυπτογραφούν τα δεδομένα του θύματος χωρίς πρόθεση παροχής κλειδιού αποκρυπτογράφησης», εξηγεί ο Roman Kováč, Chief Research Officer της ESET.
Ο πόλεμος επηρέασε και τις επιθέσεις brute-force εναντίον εκτεθειμένων υπηρεσιών RDP, αλλά παρά τη μείωση αυτών των επιθέσεων το 2022, η μέθοδος αποκάλυψης συνθηματικού (password guessing) παραμένει ο πιο δημοφιλής τρόπος επίθεσης εναντίον δικτύων. Η ευπάθεια Log4j, για την οποία τα διορθωτικά patches είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο του 2021, εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των φορέων εξωτερικής παραβίασης.
Ενέργεια και κρυπτονομίσματα
Η έκθεση εξηγεί επίσης τον αντίκτυπο που έχουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των κρυπτονομισμάτων και η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας στις διάφορες κρυπτο-απειλές, με τις απάτες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα να γνωρίζουν επανάκαμψη. Στο τρίτο τετράμηνο του 2022, τα προϊόντα της ESET κατέγραψαν αύξηση 62% σε ιστοσελίδες phishing που αναφέρονται σε κρυπτονομίσματα, ενώ το FBI εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση για επενδυτικές απάτες με κρυπτονομίσματα. Οι συνολικές ανιχνεύσεις infostealer είχαν πτωτική τάση τόσο στο τρίτο τετράμηνο όσο και στο σύνολο του 2022- ωστόσο, το τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό αποτέλεσε εξαίρεση, με τις ανιχνεύσεις να διπλασιάζονται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Άλλες τάσεις στο τρίτο τετράμηνο περιλαμβάνουν την αυξημένη δραστηριότητα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) κατά την περίοδο των εορτών και την αύξηση των ανιχνεύσεων adware για Android λόγω της τοποθέτησης κακόβουλων εκδόσεων παιχνιδιών για κινητά σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων πριν από τα Χριστούγεννα. «Στην πλατφόρμα Android παρατηρήθηκε επίσης αύξηση του spyware καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω των εύκολα προσβάσιμων κιτ spyware που διατίθενται σε διάφορα διαδικτυακά φόρουμ και χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες επιτιθέμενους» πρόσθεσε ο Kováč.
Tα σημαντικότερα ευρήματα
Aυτό το τετράμηνο, οι ερευνητές της ESET εντόπισαν:
Την εκστρατεία επιθέσεων spear-phishing με την ονομασία Mirror Face εναντίον πολιτικών φορέων υψηλού προφίλ στην Ιαπωνία, και το νέο ransomware με την ονομασία Ransom Boggs που επιτίθεται σε οργανισμούς στην Ουκρανία.
Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν επίσης μια εκστρατεία που διεξάγεται από τη διαβόητη ομάδα Lazarus, μέσω της οποίας αποστέλλονται spearphishing emails που περιέχουν έγγραφα με ψεύτικες προσφορές εργασίας. Ένα από τα δολώματα στάλθηκε σε υπάλληλο αεροδιαστημικής εταιρείας.
Σχετικά με τις επιθέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ειδικοί της ESET εντόπισαν ένα νέο κακόβουλο λογισμικό wiper και το εργαλείο εκτέλεσής του, τα οποία αποδίδουν στην ομάδα APT Agrius, με στόχο τους χρήστες μιας ισραηλινής σουίτας λογισμικού που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία διαμαντιών.
Εκτός από αυτά τα ευρήματα, η έκθεση παρουσιάζει και τις εισηγήσεις που έκαναν δημόσια οι ερευνητές της ESET τους τελευταίους μήνες και τις ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για τα συνέδρια RSA και Botconf.
Latest News
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits