Ρώσοι χάκερ, χρηματοδοτούμενοι από την Μόσχα, εκτελούν μια «σχεδόν συνεχή ψηφιακή επίθεση» εναντίον ουκρανικών στόχων, ακόμη και σήμερα σχεδόν ένα έτος μετά την έναρξη της εισβολής.
Σύμφωνα με έκθεση της Google, που κυκλοφόρησε ενόψει της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών (TAG) της αμερικανικής εταιρείας αναφέρει ότι οι με ρωσική στήριξη χάκερ αύξησαν τις απόπειρες επίθεσης εναντίον Ουκρανών χρηστών κατά 250% την περυσινή χρονιά σε σχέση με το 2021.
Ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στις ψηφιακές απειλές
Σημειώνεται ότι η εταιρεία στην ανάλυσή της χρησιμοποίησε ως μέτρο σύγκρισης δεδομένα του 2020, χρονιά κατά την οποία επίσης σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων εν όψει του πολέμου.
Σύμφωνα με την Google μεταξύ των κορυφαίων στόχων ήταν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, όπως επίσης η Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει την Ρωσία ότι προχώρησε σε κυβερνοεπίθεση δορυφορικού δικτύου στην Ουκρανία η οποία οδήγησε σε διακοπή των επικοινωνιών σε τμήματα της χώρας, πριν από την έναρξη της εισβολής.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Bloomberg, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η συγκεκριμένη κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα αποτελεί μέρος του υβριδικού πολέμου που στόχο έχει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Επιθέσεις και εναντίον χωρών-μελών του NATO
Στόχος των χάκερ έχουν γίνει επίσης και τα μέλη του NATO, με τις Πολωνία, Γερμανία και τις χώρες της Βαλτικής να δέχονται σειρά κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με την αναφορά της Google.
Για το 2023 εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι η Μόσχα θα εντείνει τις επιθέσεις όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας αλλά και εναντίον των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Οι εκστρατείες phishing έχουν την τιμητική τους αφού αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον των χωρών του NATO παρουσίασαν αύξηση 300% πέρυσι σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με την έκθεση.
Προέλευση των επιθέσεων
Η ομάδα χάκερ Pushcha, προερχόμενη από την σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία, στόχευσε κυρίως την Πολωνία και την Λιθουανία το 2022, ενώ η ομάδα Coldriver, από την Ρωσία, στόχευσε κυρίως ευρωπαϊκούς στρατούς, αναφέρει η Google.
«Είναι σαφές ότι ο κυβερνοχώρος θα συνεχίσει να παίζει αναπόσπαστο ρόλο σε μελλοντικές ένοπλες συγκρούσεις, συμπληρώνοντας τις παραδοσιακές μορφές πολέμου», ανέφεραν στην έκθεση ερευνητές από την ομάδα TAG της Google.
Τέλος, οι επιθέσεις κατά της υποδομής του κυβερνοχώρου της Ουκρανίας δεν προήλθαν μόνο από τη Ρωσία, ανέφερε η Google, επισημαίνοντας τον «Curious George», μια ομάδα που η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών αποδίδει στον κινεζικό στρατό.
Latest News
Αλλάζει το e-commerce ξανά - Η Amazon τώρα πουλά και αυτοκίνητα
Hyundai και Amazon πρωτοπορούν σε μια συνεργασία που αλλάζει τον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων αλλά και του e-commerce
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Αντίστροφη μέτρηση για Apple στην Ινδία - Μετά τα iPhone, συναρμολογεί και τα AirPods
Τα ασύρματα ακουστικά AirPods θα ξεκινήσει να παράγει η Αpple στην Ινδία για πρώτη φορά στις αρχές του επόμενου έτους
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Η Databrics πολύ κοντά σε ρεκόρ χρηματοδότησης venture capital, συνολικής αξίας 9,5 δις δολ.
Η αμερικανική Databricks, εταιρεία λογισμικού, αποτιμάται σε πάνω από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης