Ρώσοι χάκερ, χρηματοδοτούμενοι από την Μόσχα, εκτελούν μια «σχεδόν συνεχή ψηφιακή επίθεση» εναντίον ουκρανικών στόχων, ακόμη και σήμερα σχεδόν ένα έτος μετά την έναρξη της εισβολής.

Σύμφωνα με έκθεση της Google, που κυκλοφόρησε ενόψει της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών (TAG) της αμερικανικής εταιρείας αναφέρει ότι οι με ρωσική στήριξη χάκερ αύξησαν τις απόπειρες επίθεσης εναντίον Ουκρανών χρηστών κατά 250% την περυσινή χρονιά σε σχέση με το 2021.

Ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στις ψηφιακές απειλές

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στην ανάλυσή της χρησιμοποίησε ως μέτρο σύγκρισης δεδομένα του 2020, χρονιά κατά την οποία επίσης σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων εν όψει του πολέμου.

Σύμφωνα με την Google μεταξύ των κορυφαίων στόχων ήταν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, όπως επίσης η Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει την Ρωσία ότι προχώρησε σε κυβερνοεπίθεση δορυφορικού δικτύου στην Ουκρανία η οποία οδήγησε σε διακοπή των επικοινωνιών σε τμήματα της χώρας, πριν από την έναρξη της εισβολής.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Bloomberg, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η συγκεκριμένη κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα αποτελεί μέρος του υβριδικού πολέμου που στόχο έχει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Επιθέσεις και εναντίον χωρών-μελών του NATO

Στόχος των χάκερ έχουν γίνει επίσης και τα μέλη του NATO, με τις Πολωνία, Γερμανία και τις χώρες της Βαλτικής να δέχονται σειρά κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με την αναφορά της Google.

Για το 2023 εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι η Μόσχα θα εντείνει τις επιθέσεις όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας αλλά και εναντίον των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι εκστρατείες phishing έχουν την τιμητική τους αφού αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον των χωρών του NATO παρουσίασαν αύξηση 300% πέρυσι σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με την έκθεση.

Προέλευση των επιθέσεων

Η ομάδα χάκερ Pushcha, προερχόμενη από την σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία, στόχευσε κυρίως την Πολωνία και την Λιθουανία το 2022, ενώ η ομάδα Coldriver, από την Ρωσία, στόχευσε κυρίως ευρωπαϊκούς στρατούς, αναφέρει η Google.

«Είναι σαφές ότι ο κυβερνοχώρος θα συνεχίσει να παίζει αναπόσπαστο ρόλο σε μελλοντικές ένοπλες συγκρούσεις, συμπληρώνοντας τις παραδοσιακές μορφές πολέμου», ανέφεραν στην έκθεση ερευνητές από την ομάδα TAG της Google.

Τέλος, οι επιθέσεις κατά της υποδομής του κυβερνοχώρου της Ουκρανίας δεν προήλθαν μόνο από τη Ρωσία, ανέφερε η Google, επισημαίνοντας τον «Curious George», μια ομάδα που η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών αποδίδει στον κινεζικό στρατό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.