Σας χαιρέτησα, δεν σας χαιρέτησα

«Ο Μικές παντρεύεται». Μια παλιά κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Βογιατζή έπαιζε χθες στο Mega την ώρα που «σκοτώνονταν» Πολάκης και ΣΥΡΙΖΑ για το ψηφοδέλτιο Χανίων.

Και ο Βογιατζής επαναλαμβάνει σ’ αυτή την ταινία: «Σας χαιρέτησα, δεν σας χαιρέτησα. Χαίρετε, τι κάνετε, καλά ευχαριστώ».

Ε, αυτό μας θύμισε η χθεσινή εξέλιξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Παύλο Πολάκη να… χαιρετά τον Αλέξη Τσίπρα για τα «μάτια» του Μιχάλη Χαιρετάκη. Και βεβαίως και η Κουμουνδούρου να «χαιρετά» τον Πολάκη από τα ψηφοδέλτια. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει υποχώρηση από την πλευρά του βουλευτή, θα ξεχάσει τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει ένα πολύτιμο στέλεχός της.

Όμως, όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου, υπάρχουν και κάποιες αρχές που δεν μπορεί να τις παραβαίνει όποιος τους καπνίσει. Αλλά να πούμε ότι ο Πολάκης το έκοψε το… κάπνισμα εδώ και μήνες.

Η βόμβα του Πολάκη

Την ώρα, λοιπόν, που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χειμερινή βουτιά στη θάλασσα για να πάρει… καθαρές αποφάσεις (όπως μας ενημέρωσε με ανάρτησή του στα social media), ο ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε με καζάνι που βράζει. Και το παρασκήνιο εξαιρετικά πλούσιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις το θέμα. Η ανάρτηση Πολάκη με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για το γεγονός ότι ο φίλος του Μιχάλης Χαιρετάκης δεν συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο Χανίων, ουσιαστικά τίναξε στον αέρα το επικοινωνιακό «γκελ» που θα έκανε πιθανότατα η ανανέωση κατά 50% των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια ο Πολάκης έβαλε βόμβα στο κόμμα του σε μια χρονική στιγμή που όλα κυλούσαν ομαλά και ήρεμα.

Όμως, το γεγονός ότι εξέφρασε την όποια διαφωνία του δημόσια, προκάλεσε όχι απλά εκνευρισμό, αλλά οργή. Στην Κουμουνδούρου μαθαίνουμε ότι ήταν έξαλλοι με την κίνηση του Πολάκη.

«Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές. Αν ήθελε ο Πολάκης να εκφράσει αντιρρήσεις ή δυσαρέσκεια να το έκανε στην Πολιτική Γραμματεία που ήταν τέσσερις ώρες και ο ίδιος», έλεγαν χθες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν σε μαύρη λίστα

Πάντως, κάποιες άλλες πηγές μας τόνιζαν ότι ο Παύλος Πολάκης είχε μπει σε «μαύρη λίστα» εδώ και αρκετό καιρό. Και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι μπορεί ο πρώην υπουργός να μην είναι στα ψηφοδέλτια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν δυσαρεστημένοι και για άλλα θέματα που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Όχι για τα αποκαλυπτικά θέματα που έβγαζε ο Πολάκης και η ομάδα τεκμηρίωσης, αλλά για άλλα εσωτερικά και κυρίως για τη γκρίνια που υπάρχει μόνιμα με τον συνυποψήφιό του Γιώργο Σταθάκη. Όχι απλά γκρίνια, έχθρα κρητική, λένε οι καλά γνωρίζοντες.

 Θα κάνει την τελική κυβίστηση ο Παυλάρας;

Δύο ώρες μετά πάντως ο κ. Πολάκης με νέα ανάρτησή του είπε λίγο – πολύ ότι θα περιμένει τις αποφάσεις των οργάνων όταν συνεδριάσουν γιατί… ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και η άλλη φορά να είναι αλλιώς. Ουσιαστικά έκανε ένα βήμα πίσω από το αρχικό «όχι» στην υποψηφιότητά του.

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης; Θα πρόκειται για έκπληξη πρώτου μεγέθους να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές ένας πολιτικός όπως ο Κρητικός βουλευτής, ο οποίος έχει αντιπάθειες αλλά έχει και πλείστες συμπάθειες.

Μέχρι χθες, πάντως, στην Κουμουνδούρου ήταν κάθετοι: «Ο καθένας τραβήξει το δρόμο του. Δεν πιέζουμε κανέναν να είναι υποψήφιος», έλεγαν, ρίχνοντας το γάντι στον Πολάκη για το αν θα επιμείνει στην απόφασή του να είναι και ο ίδιος εκτός ψηφοδελτίων, επειδή δεν μπήκε ο φίλος του Χαιρετάκης. Με απλά λόγια στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν την ομόφωνη απόφαση των συλλογικών οργάνων για χάρη του Χαιρετάκη.

Αν, συνεδριάσουν τα όργανα και δεν πάρουν την απόφαση για Χαιρετάκη πίσω, και αν ο Πολάκης δεν κάνει κρητική… κυβίστηση, θα μείνει εκτός Βουλής. Αν πάλι κάνει πίσω και πει «συγγνώμη λάθος, ήμουν υπερβολικός, θα αγωνιστώ για να φύγει ο Μητσοτάκης», θα πάει κόντρα σε όσους του έγραφαν χθες κάτω από την ανάρτησή του «μπράβο Παύλο, φοράς παντελόνια».

Αυτοπαγίδευση για τον βουλευτή Χανίων. Ή θα μας… χαιρετήσει ή θα χαιρετήσει την αξιοπιστία του και την ντομπροσύνη που κανείς δεν αμφισβητεί ότι τον διακρίνει. Μάλλον το πρώτο θα αποφασίσει, άλλωστε οι κυβιστήσεις δεν είναι ασυνήθιστες στην πολιτική.

Και ο Αλέξης τα μπάνια του

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες, ωστόσο, δεν έδειχνε καθόλου ανήσυχος. Μάλιστα… τρόλαρε το κόμμα του με τα μακροβούτια και τις απλωτές στη θάλασσα. Το μήνυμα προφανές. Κάνω μακροβούτια πριν το κόμμα βουτήξει στα βαθιά και όποιος θέλει ακολουθεί, όποιος δε θέλει πάει… για ψαροντούφεκο.

Τελική ευθεία για τo deal ΔΕΗ – Enel

Στην τελική ευθεία οδεύει το deal ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Enel για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των Ιταλών στη Ρουμανία.

Όπως μαθαίνουμε η ελληνική εταιρεία ολοκλήρωσε το due diligence στις εταιρείες προμήθειας και δικτύου διανομής ρεύματος αλλά και στα έργα ΑΠΕ που προτίθεται να αποκτήσει.

Πια οι συζητήσεις επικεντρώνονται καθαρά στο θέμα του τιμήματος, τις συμβάσεις αγοραπωλησίας και μεταβίβασης μετοχών που συνοδεύουν ένα τέτοιο deal.

Λογικά όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, με δεδομένο το ό,τι αυτό ορίζει το σύμφωνο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν θετικά τότε η ΔΕΗ θα κάνει ένα τεράστιο βήμα για την εξωστρεφή δράση της, ενώ ταυτόχρονα ωφελημένη θα βγει και η χώρα μας καθώς θα έχει μία δημόσια εταιρεία τοποθετημένη στρατηγικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Απολύσεις και στην Yahoo

Απολύσεις άνω του 20% των εργαζομένων της φαίνεται ότι εξετάζει η μηχανή αναζήτησης, στο πλαίσιο εκτεταμένης αναδιάρθρωσης του τμήματος τεχνολογίας διαφημίσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ot.gr, οι περικοπές θα επηρεάσουν σχεδόν το 50% των απασχολουμένων στο τμήμα αυτό, δηλαδή περισσότερα από 1.600 άτομα. Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι το Yahoo θα σταματήσει την πολυετή προσπάθειά του να ανταγωνιστεί τις εταιρείες Google και Meta στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Yahoo Τζιμ Λανζόουν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, είπε ότι οι απολύσεις δεν οφείλονται σε οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία αλλά στις στρατηγικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο τμήμα διαφημίσεων του Yahoo for Business, το οποίο δεν είναι κερδοφόρο. Οι αλλαγές θα είναι «εξαιρετικά ωφέλιμες για την κερδοφορία του Yahoo συνολικά» και θα επιτρέψουν στην εταιρεία να επενδύσει περισσότερα σε άλλα, κερδοφόρα τμήματά της. Η Yahoo συνολικά είναι κερδοφόρα, με ετήσια έσοδα ύψους περίπου 8 δισ. δολαρίων.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα

Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει την αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Οι κάτοχοι καταπατημένων δημοσίων ακινήτων θα αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με την καταβολή τιμήματος για το οποίο προβλέπονται εκπτώσεις έως και 80%. Μαθαίνουμε ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και η διάταξη για το «λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς και διατάξεις που ρυθμίζουν εκκρεμότητες για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων. Δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και η διάταξη που θα προβλέπει το άνοιγμα των ρυθμίσεων εξόφλησης οφειλών στους οφειλέτες που τις έχασαν.

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Αφρική

Το βλέμμα στην Αφρική στρέφει όλο και περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και η Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί την τάση σε μία προσπάθεια αναζήτησης και αναγνώρισης ευκαιριών και δυνατοτήτων επενδύσεων. Η επίσκεψη της «Team Europe» με τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, στον Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης της Ευρώπης για τη στήριξη των χωρών της Αφρικής και ειδικά του Σαχέλ. Στην ατζέντα υπήρχε, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικά φόρουμ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, στους τομείς της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, των κατασκευών. Ο Νίγηρας άλλωστε έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τη Δύση, όσο και για τη Γαλλία, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για το Σαχέλ.

Από 22 Φεβρουαρίου οι συντάξεις Μαρτίου

Νωρίτερα λόγω Καθαράς Δευτέρας, αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις του Μαρτίου, αυξημένες μάλιστα, αφού προβλέπεται να δοθούν μαζί και τα αναδρομικά ποσά της αύξησης του 7,75% από τον Ιανουάριο. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 22 Φεβρουαρίου, διότι εκτός από τις λιγότερες ημέρες που έχει ο Φεβρουάριος, στις 27 του μηνός είναι και η αργία της Καθαράς Δευτέρας. Οπότε, οι περίπου 2,46 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν νωρίτερα τα ποσά στους λογαριασμούς τους με την αποπληρωμή να ολοκληρώνεται μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, όμως, εκτός από την αύξηση που ήδη έχει μπει, θα λάβουν αναδρομικά και το αντίστοιχο ποσό της αύξησης του μήνα Ιανουαρίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories