Πριν από περίπου έναν μήνα traders και αναλυτές έβλεπαν μια ισχυρή ανάκαμψη για την αγορά των ομολόγων. Ο Φεβρουάριος διέψευσε μέρος αυτής της αισιοδοξίας, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουμε τις ελπίδες…

Αλλά ακόμα κι αν η επιστροφή στα Treasuries αποδειχθεί ότι είναι μια κερδοφόρα συναλλαγή, το παιχνίδι δεν θα είναι για αδύναμους παίκτες.

Όπως γράφει το Bloomberg, η αύξηση της απασχόλησης, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και ο ταχύτερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός οδήγησαν τις τιμές των ομολόγων σε πτώση και πάλι πείθοντας τους traders ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει εκεί για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Η πτώση εξαφάνισε τα ισχυρά κέρδη από τον Ιανουάριο, όταν οι αγορές στοιχημάτιζαν ότι οι κεντρικές τράπεζες είχαν σχεδόν ολοκληρώσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και ότι μέχρι το τέλος του έτους θα άνοιγαν ένα κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Πάνω από 4,5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Τι «λέει» το γερμανικό 2ετές για τα επιτόκια

«Αυτός ήταν ένας δύσκολος μήνας για την αγορά ομολόγων», δήλωσε ο George Goncalves, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην MUFG Securities Americas Inc., στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή. «Πολλά τιμολογούνται κατά κάποιο τρόπο αυτή τη στιγμή, αλλά την ίδια στιγμή, αν δεν δούμε μια κίνηση χαμηλότερα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο», στα στοιχεία για τον πληθωρισμό «τότε έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χέρια μας για την αγορά».

Πλήγμα και αισιοδοξία

Την Παρασκευή, η αγορά ομολόγων επλήγη από μια νέα περίοδο πωλήσεων μετά την απροσδόκητη επιτάχυνση του δείκτη πληθωρισμού που αγαπά να παρακολουθεί η Fed – ο δείκτης προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης – τον Ιανουάριο στο 5,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων δύο ετών σε έως και 4,84%, το υψηλότερο από το 2007.

Η μέτρηση του πληθωρισμού ακολούθησε έναν σταθερό τύμπανο ισχυρών οικονομικών μεγεθών που ενίσχυσαν τις εικασίες ότι η Fed έχει ακόμη δρόμο να διανύσει πριν κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι διαπραγματευτές Swaps τιμολογούν τώρα αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου, γεγονός που θα ωθήσει το εύρος-στόχο για το βασικό σημείο αναφοράς του στο 5,25%-5,5%.

Ωστόσο, ακόμη και με την πιο επιθετική πορεία, οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν λόγους για κάποια αισιοδοξία. Οι περισσότερες απώλειες που προκλήθηκαν από τη σύσφιγξη της κεντρικής τράπεζας εξακολουθούν να είναι πιθανές στο παρελθόν, δεδομένου ότι έχει ήδη ωθήσει το επιτόκιο από σχεδόν μηδενικό τον περασμένο Μάρτιο στο 4,5%-4,75% επί του παρόντος. Οι υψηλότερες πληρωμές τόκων στα κρατικά ομόλογα αμβλύνουν επίσης το πλήγμα.

«Φαίνεται ότι το εκκρεμές έχει αλλάξει αντίστροφα στην αγορά ομολόγων – με εμάς να αρχίζουμε να προεξοφλούμε μια πολύ επιθετική πορεία αυξήσεων επιτοκίων», δήλωσε ο Subadra Rajappa, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στις ΗΠΑ στη Societe Generale SA, ο οποίος βλέπει την απόδοση του περίπου 4 % του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ως ευκαιρία αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές