Σε ράλι έχουν επιδοθεί σήμερα οι μετοχές τεσσάρων εταιρειών που ανήκουν στον όμιλο Adani, μετά τη σανίδα σωτηρίας που προσέφερε το fund GQG Partners, επενδύοντας το ποσό του 1,87 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή από το επενδυτικό fund πηγαίνει «κόντρα στο ρεύμα», που θέλει τον όμιλο του Ινδού μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι να είναι απαγορευτικός για επενδύσεις.

Η επένδυση αυτή συνιστά την πρώτη μετά την έκθεση της Hindenburg Research κατηγορώντας τον όμιλο Adani για χειραγώγηση μετοχών, οικονομικές ατασθαλίες και απόκρυψη κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους, όπως και για υψηλά επίπεδα χρέους. Η έκθεση συντάραξε συθέμελα τον όμιλο, διαγράφοντας από την αξία του περί των 130 δισ. δολαρίων.

Αντάνι: Περιορίζει τις δαπάνες για να μην καταρρεύσει

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, η GQG αγόρασε το 3,4% των μετοχών της Adani Enterprises για σχεδόν 662 εκατ. δολάρια, 4,1% της Adani Ports and Special Economic Zone για 640 εκατ. δολάρια, το 2,5% της Adani Transmission για 230 εκατ. δολάρια και το 3,5% της Adani Green Energy για 340 εκατ. δολάρια.

Σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων εταιρειών επιδίδονται σε υψηλές πτήσεις, με αυτή της Adani Enterprises να πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 11,4%, της Adani Ports να σημειώνει κέρδη περί του 8%, ενώ των Adani Green Energy και Adani Transmission ενισχύονται κατά 5%.

Ποιος κρύβεται πίσω από τη GQG Partners

Ιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής στη GQG Partners είναι ο Ραζίβ Ζαΐν. Το fund έχει μετά βίας επτά χρόνια ύπαρξης καθώς ιδρύθηκε το 2016 και είναι γνωστό κυρίως για τις τοποθετήσεις του σε ασφαλείς επενδύσεις και αμυντικές μετοχές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Με πλειοψηφικό μερίδιο στη δική του εταιρεία, αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του από αυτήν.

Ο Ζαΐν έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει την Ινδία. Το 1990 μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Με περισσότερα από 23 χρόνια τεχνογνωσίας, ίδρυσε τη GQG Partners το 2016. Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, είναι επίσης  διαχειριστής χαρτοφυλακίου για όλες τις στρατηγικές GQG Partners και τιμήθηκε ως Morningstar Fund Manager of the Year (Global Equities) το 2012. Τον περασμένο μήνα, η επενδυτική του εταιρεία ανακηρύχθηκε «Fund Manager of the Year- Global Equities» στα βραβεία Morningstar Australia.

Το LiveMint αναφέρει ότι η καριέρα του Ζαΐν ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου ξεκίνησε το 1994. Αφού διετέλεσε ως επικεφαλής επενδύσεων και επικεφαλής μετοχών στη Vontobel Asset Management από τον Ιανουάριο του 2002, διορίσθηκε ως ένας από τους CEO από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Μάιο του 2016.

Μέχρι να αποχωρήσει από τη Vontobel, το Αμοιβαίο Κεφάλαιό της για τις Αναδυόμενες Αγορές απέδωσε συνολικά 70% σε 10 χρόνια, περισσότερο από το διπλάσιο του δείκτη MSCI Emerging Markets σύμφωνα με το Bloomberg.

Το 2021, η GQG πέρασε την πόρτα του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας, αντλώντας 893 εκατ. δολάρια που ήταν η μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) για εκείνο το έτος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, απασχολεί διαχειριστές κεφαλαίων από 10 χώρες και διαχειρίζεται περισσότερα από 88 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία για περισσότερα από 800 νομικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News