
Η Τουρκία αγόρασε 23 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, διατηρώντας τα ηνία του μεγαλύτερου αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως κατά την περίοδο αυτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η χώρα κατέχει τώρα 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.
Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόσθεσαν καθαρά 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% από τον Δεκέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αγοραστές του εμπορεύματος, προσθέτοντας 15 τόνους και 4 τόνους, αντίστοιχα.
Χρυσός: Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες
Αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό
Ο χρυσός ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμόυ κάνει την Τουρκία τον μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο.
Η Τουρκία συσσωρεύει χρυσό εδώ και μερικούς μήνες και ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του μετάλλου μεταξύ των νομισματικών αρχών πέρυσι. Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμιση έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση της Τουρκίας λαμβάνει τώρα μέτρα για να περιορίσει ορισμένες εισαγωγές χρυσού μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 47.000 νεκρούς . Ζητείται επίσης από τις τράπεζες να ορίσουν ελάχιστα spreads στις πωλήσεις χρυσού σε εγχώριους αγοραστές σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ζήτηση.
Οι ξένες αγορές χρυσού ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, συσσωρεύοντας πιέσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη λίρα.
Η κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα της χώρας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής μεταξύ των δημοσίων ιδρυμάτων πέρυσι, προσθέτοντας 148 τόνους μετάλλου στα αποθέματά της.
Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού(WGC), που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Ο επίσημος αριθμός έκανε αναφορά για 542 τόνους, αυξημένος κατά 148 τόνους συγκριτικά με το 2021.
Μεγαλύτερη παραγωγή
Η ζήτηση για κοσμήματα στη χώρα αυξήθηκε και εκτινάχθηκε κατά 32% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. «Παρά την άνοδο της τιμής χρυσού κατά το 4ο τρίμηνο, ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός των καταναλωτών έφερε το επενδυτικό κίνητρο στο προσκήνιο», ανέφερε το WGC.
Η Τουρκία έχει εντείνει τις φιλοδοξίες της να παράγει περισσότερο χρυσό από τον υφιστάμενο μέσο όρο των 35 τόνων ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα. «Μαζί με το πετρέλαιο, ο χρυσός είναι ένα από τα πιο εισαγόμενα είδη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αντισταθμιστικός παράγοντας
Ο χρυσός αποτελεί ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμιση, έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας «σκαρφάλωσε» μέχρι και στο 85% πέρυσι, πριν υποχωρήσει στο 64% τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, που είχε σαν συνέπεια την μείωση των επιτοκίων παρά την ραγδαία αύξηση των τιμών. Επιπλέον, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σχεδόν κατά 30% πέρυσι.


Latest News

Ζημία άνευ προηγουμένου - Προειδοποιεί η Βρετανία για το χάλυβα
Η βιομηχανία στη Βρετανία μετρά ήδη τις επιπτώσεις από τους φόρους εισαγωγής των ΗΠΑ

Pimco: Στο 35% η πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ λόγω δασμών
Οι εμπορικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις χώρες σε «εσωστρέφεια»

Πάτησε τη σκανδάλη ο Τραμπ: Ο νέος πόλεμος του χάλυβα - Πώς απαντούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει αντιδασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισεκατομμυρίων ευρώ

Κατέρρευσε η κυβέρνηση στην Πορτογαλία - Σε πρόωρες κάλπες η χώρα
Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης

Στο σφυρί ακίνητα της οικογένειας Μαλαματίνα στη Μύκονο
Πλειστηριάζονται οικόπεδα και ακίνητα της οικογένειας που έχει ταυτίσει το όνομά της με την ελληνική ρετσίνα

Οι... ρακέτες στο στόχαστρο του Τραμπ: Έκανε πίσω στο 50% - Σε ισχύ το 25% στον χάλυβα
Η υπαναχώρησε έρχεται αφότου η επαρχία του Οντάριο αναίρεσε ην επιβάρυνση για τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ
![Μισθοί: Κρίσιμο ζήτημα η γεφύρωση του χάσματος των δύο φύλων[γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_men_women_salaries-600x352.png)
Πόσο απέχουν οι μισθοί ανδρών - γυναικών στις χώρες της Ευρώπης [γραφήματα]
Η μελέτη του ΚΕΠΕ για τους μισθούς ανδρών και γυναικών στην ΕΕ - Σε αρκετές χώρες, οι αποδοχές των ανδρών ξεπερνούν σημαντικά αυτές των γυναικών

Stablecoin: Η νέα γη της επαγγελίας για τις τράπεζες
Παγκοσμίως κυκλοφορούν stablecoins αξίας 210 δισ. δολαρίων
![Πανδημία: Πέντε χρόνια μετά, ο Covid 19 ταλαιπωρεί ακόμη την οικονομία [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/lockdown-600x400.jpg)
Πέντε χρόνια μετά την πανδημία, ο Covid 19 ταλαιπωρεί ακόμη την οικονομία
Οι επιπτώσεις της πανδημίας επιπτώσεις της εξακολουθούν να γίνονται αισθητές στην παγκόσμια οικονομία

Ιταλία και Ελλάδα επιταχύνουν τις εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ
Ο φόβος επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ παραμένει και προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα - Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική αγορά