Όπως έχει ήδη γράψει ο ΟΤ, η ζήτηση για χρυσό το 2022 εκτινάχθηκκε στα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από μία δεκαετία, τροφοδοτούμενη από «κολοσσιαίες» αγορές κεντρικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους γεωπολιτικών αναταραχών.

Ειδικότερα οι κεντρικές τράπεζες έκλεισαν το 2022 με αναφερόμενες καθαρές αγορές 28 τόνων χρυσού τον Δεκέμβριο. Συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μη δηλωθέντων αγορών, αυτό ανέβασε τη συνολική αγορά χρυσού από κεντρικές τράπεζες το 2022 σε 1.136 τόνους. Ήταν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο καθαρών αγορών που έχει καταγραφεί, που χρονολογείται από το 1950 και το 13ο συνεχόμενο έτος καθαρών αγορών χρυσού από τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Φρενίτιδα» στον κλάδο του χρυσού: Ποιος θέλει να φτιάξει τη νέα υπερδύναμη

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα ξεκίνησε επίσημα να αγοράζει ξανά χρυσό τον Νοέμβριο και έκανε άλλη μια μεγάλη αγορά 30 τόνων τον Δεκέμβριο. Αυτό αύξησε τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Κίνας σε πάνω από 2.000 τόνους για πρώτη φορά.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα συσσώρευσε 1.448 τόνους χρυσού μεταξύ 2002 και 2019 και στη συνέχεια ξαφνικά σώπασε. Πολλοί εικάζουν ότι οι Κινέζοι συνέχισαν να προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά τους από τα βιβλία αυτά τα σιωπηλά χρόνια.

Υπήρχαν πάντα εικασίες ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards στο Mises Daily το 2015 , πολλοί άνθρωποι εικάζουν ότι η Κίνα διατηρεί αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός από τα βιβλία» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (Τουρκία) συνέχισε τις συνεπείς αγορές της τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας άλλους 25 τόνους στα αυξανόμενα αποθέματά της σε χρυσό. Κατά τη διάρκεια του 2022, η Τουρκία πρόσθεσε περίπου 150 τόνους χρυσού στο θησαυρό της.

Η Κροατία αγόρασε 2 τόνους χρυσού αφού δεν είχε αναφέρει καμία αλλαγή στα αποθέματα χρυσού της από το 2001.

Η Ινδία

Μετά από μια παύση τον Νοέμβριο, η Reserve Bank of India επανέλαβε την αγορά χρυσού τον Δεκέμβριο, με μια μέτρια αγορά 1 τόνου. Η Ινδία κατατάσσεται ως η ένατη μεγαλύτερη χώρα κατοχής χρυσού στον κόσμο . Από την επανέναρξη των αγορών στα τέλη του 2017, η Reserve Bank of India έχει αγοράσει πάνω από 200 τόνους χρυσού. Τον Αύγουστο του 2020, υπήρξαν αναφορές ότι η RBI εξέταζε το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά τα αποθέματά της σε χρυσό .

Οι αγορές αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μεγάλες πωλήσεις από το Καζακστάν (29 τόνοι) και το Ουζμπεκιστάν (1 τόνος). Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες που αγοράζουν από την εγχώρια παραγωγή – όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν – να αλλάζουν μεταξύ αγοράς και πώλησης.

Οι αγορές του Δεκεμβρίου ανέβασαν τη συνολική καθαρή αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής τράπεζας το τέταρτο τρίμηνο στους 417 τόνους. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 862 τόνους χρυσού.

Ο μυστηριώδης αγοραστής

Η συνολική αύξηση των αποθεματικών ήταν ένας συνδυασμός αναφερόμενων αγορών, μαζί με εκτίμηση για σημαντικές μη δηλωμένες αγορές. Οι κεντρικές τράπεζες που συχνά δεν αναφέρουν αγορές περιλαμβάνουν την Κίνα και τη Ρωσία. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ο μυστηριώδης αγοραστής που αποθηκεύει χρυσό για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση στο δολάριο . Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, «εάν γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη μη αναφερόμενη δραστηριότητα, αυτές οι εκτιμήσεις ενδέχεται να αναθεωρηθούν».

Οι συνολικές αγορές 1.136 τόνων από κενρικές τράπεζες το 2022 αντιπροσώπευαν αύξηση 152% από το 2021. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο ετήσιων καθαρών αγορών χρυσού από κεντρικές τράπεζες από την αναστολή της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό το 1971 και το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο σύνολο που έχει καταγραφεί. (Το ρεκόρ ήταν το 1967.)

Γιατί γίνεται αυτό

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, υπάρχουν δύο βασικοί μοχλοί πίσω από την αγορά χρυσού από κεντρικές τράπεζες – η απόδοσή του σε περιόδους κρίσης και ο ρόλος του ως μακροπρόθεσμου αποθετηρίου αξίας.

Δεν προκαλεί έκπληξη τότε το γεγονός ότι σε ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να συνεχίσουν να προσθέτουν χρυσό στα ταμεία τους και με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Χουάν Κάρλος Αρτίγκας, δήλωσε στο Kitco News ότι οι μεγάλες αγορές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο χρυσός παραμένει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

«Αν και ο χρυσός δεν υποστηρίζει πλέον νομίσματα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Γιατί; Γιατί είναι πραγματικό πλεονέκτημα», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής