Σε νέα συμφωνία προχώρησε στον χώρο του αθλητισμού η CVC Capital Partners, ένα venture capital το οποίο συνηθίζει να επενδύει στον αθλητισμό (κάποτε ήταν ιδιοκτήτρια της Φόρμουλα 1).

Ειδικότερα, το VC ήρθε σε συμφωνία με την Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA) προκειμένου να επενδύσει στο επαγγελματικό γυναικείο τένις 150 εκατ. δολάρια, αποκτώντας το 20% στη νέα θυγατρική εταιρεία η οποία θα ονομάζεται WTA Ventures. Το αντικείμενο της νέας εταιρείας θα είναι αποκλειστικά η δημιουργία εσόδων από τη διαχείριση των αγώνων, τους χορηγούς καθώς και από τα δικαιώματα μετάδοσης αλλά και δεδομένων. Η CVC δεν θα έχει εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της WTA, αλλά θα έχει δύο από τις οκτώ έδρες στο νέο συμβούλιο της WTA Ventures, του οποίου θα προεδρεύει ο Στιβ Σάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA.

Επικυρώθηκε η πολύκροτη συμφωνία La Liga και CVC Capital Partners

Η προϊστορία της CVC στον αθλητισμό

Η CVC, με έδρα το Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε το 1981, διαθέτει 25 γραφεία σε όλο τον κόσμο και έχει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Η επένδυση στην WTA είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τα περισσότερα από 2 δισ. δολάρια που δαπάνησε το 2021 για να αποκτήσει το 10% στον εμπορικό βραχίονα της La Liga, του κορυφαίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Η CVC έχει επενδύσει επίσης περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια το 2021 για να αποκτήσει το franchise της Premier League κρίκετ της Ινδίας και περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα την ίδια χρονιά για να αποκτήσει το 14,3% στη σειρά Six Nations στο άθλημα του ράγκμπι. Η επενδυτική εταιρεία το 2016 ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική Liberty Media προκειμένου να πουλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο που κατείχε στη Φόρμουλα 1.

Το χάσμα στα χρηματικά έπαθλα

«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η συνεργασία θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο χάσμα μεταξύ των εμπορικών δικαιωμάτων που μπορούμε να εξασφαλίσουμε και των δικαιωμάτων που μπορούν να εξασφαλίσουν οι άνδρες», δήλωσε ο Στιβ Σάιμον, σε τηλεφωνική συνέντευξη από το Ίντιαν Ουέλς της Καλιφόρνια, Καλιφόρνια, όπου το BNP Paribas Open πρόκειται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Τα χρηματικά έπαθλα είναι τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες στα τέσσερα μεγάλα τουρνουά Grand Slam. Ωστόσο, η διαφορά στα χρηματικά έπαθλα σε πολλά τουρνουά τένις υπέρ των ανδρών διευρύνεται τα τελευταία χρόνια. Το χάσμα εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών το 2022, με τους άνδρες να κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 70 % περισσότερα από τις γυναίκες (εξαιρουμένων των τουρνουά Grand Slam).

Πέρυσι, τα ATP Finals, τα πρωταθλήματα που τελειώνουν τη σεζόν στην περιοδεία των ανδρών, πρόσφεραν 14,75 εκατ. δολάρια σε χρηματικά έπαθλα. Τα αντίστοιχα έπαθλα στους τελικούς της WTA ανήλθαν στα 5 εκατ. δολάρια, γεγονός που οδήγησε τη Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης Ίγκα Σφιόντεκ, να εκφράσει την απογοήτευσή της για τη διαφορά.

Τα χαμένα έσοδα εξαιτίας της Κίνας

Η WTA έχασε σημαντικά έσοδα επειδή δεν διεξάγονταν τουρνουά στην Κίνα. Η ένωση είχε έντονη παρουσία στην ασιατική χώρα και είχε υπογράψει μια προσοδοφόρα 10ετή συμφωνία για τη διεξαγωγή των τελικών του WTA στην πόλη Σενζέν. Το 2019 στην πρώτη χρονιά ως οικοδέσποινας της Σενζέν τα έπαθλα ανήλθαν στα 14 εκατ. δολάρια. Όμως η Κίνα ακύρωσε τα περισσότερα επαγγελματικά αθλητικά γεγονότα μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020 και η WTA ανέστειλε όλα τα τουρνουά στην Κίνα στα τέλη του 2021 μετά τους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση από την Πενγκ Σουάι, μια Κινέζα πρώην παίκτρια που παραμένει στην Κίνα.

Η WTA έχει πει ότι δεν θα επαναφέρει τα τουρνουά στην χώρα μέχρι να καταφέρει να έρθει σε επαφή με την Πενγκ και να διεξαχθεί πλήρης και διαφανής έρευνα από τις κινεζικές αρχές σχετικά με τους ισχυρισμούς της.

Χθες Δευτέρα ο Σάιμον δήλωσε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν τηρήθηκε και ότι η WTA συνέχιζε να διερευνά την πολυετή συμφωνία για τη διεξαγωγή των τελικών της σε άλλες πόλεις σε περίπτωση που το παράθυρο της Κίνας παραμείνει κλειστό.

«Θα αποφασίσουμε στο τέλος αυτού του μήνα πώς θα προχωρήσουμε», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα συμφωνία με την CVC θα επιφέρει σχετικά νωρίς αύξηση στα χρηματικά βραβεία «Σίγουρα θα δείτε ένα σχέδιο σχετικά με αυτό, το οποίο θα παρουσιασθεί σύντομα».

Οι νέοι στόχοι

Αυτό που θέλησε να ξεκαθαρίσει ο Σάιμον είναι ότι η επένδυση της CVC θα επιτρέψει στην ένωση να επενδύσει περισσότερα στο μάρκετινγκ και την παραγωγή και διανομή του υλικού στα μέσα ενημέρωσης, κάτι που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις παίκτριες και τα τουρνουά.

«Να πούμε την ιστορία, να χτίσουμε το εμπορικό σήμα και να φτάσουμε απευθείας στον καταναλωτή, είναι μερικά από τα βασικά πράγματα που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά από ό,τι κάνουμε σήμερα για να βελτιώσουμε τα εμπορικά αποτελέσματα. Καθώς βελτιώνουμε τα εμπορικά αποτελέσματα, θέματα όπως η ανταμοιβή των παικτριών καθίσταται πολύ πιο εύκολη συζήτηση», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι περισσότερες από τις τρέχουσες συμφωνίες για τα δικαιώματα της WTA λήγουν το 2026, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει χρονοδιάγραμμα για το πότε η ένωση θα λάβει την επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων από τη CVC.

Οι χαμένες ευκαιρίες

Το τένις έχει καταγράψει μεγάλες αποτυχίες από πλευράς επενδυτών. Το 1999, η ISL Worldwide, μια εταιρεία μάρκετινγκ με έδρα την Ελβετία, υπέγραψε 10ετή συμφωνία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με την ATP η οποία διαλύθηκε δύο χρόνια αργότερα. Το 2018, η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης υπέγραψε συμφωνία 25 ετών, αντί του ποσού των 3 δις. δολαρίων με την Kosmos, έναν ισπανικό επενδυτικό όμιλο, που οδήγησε σε ριζικές αλλαγές στην ομαδική διοργάνωση του Davis Cup, με τη συνεργασία να καταρρέει φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport