Καθυστερεί τη συνταξιοδότηση λόγω αυξημένων αναγκών. Αναζητά δεύτερη εργασία για να τα βγάλει πέρα. Εργάζεται υπερωρίες προκειμένου να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος ζωής.

Έρευνα καταδεικνύει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Έλληνας εργαζόμενος και στους τρόπους με τους οποίους επιχειρεί να βγει από το αδιέξοδό του.

Αποκαλυπτική έρευνα για το μέλλον της εργασίας

Το 22% των εργαζομένων αυξάνει τις ώρες εργασίας, ενώ τέσσερις στους δέκα αναζητούν και επιπλέον επαγγελματικούς ρόλους προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Ενδεικτικό είναι επίσης το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 16% των εργαζομένων καθυστερεί τη συνταξιοδότησή του, ώστε να αποφύγει τη μείωση των εισοδημάτων του που δεν θα του επιτρέπει να εξυπηρετήσει το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Η έρευνα

Πρόκειται για την έρευνα Workmonitor της εταιρείας Randstad, η οποία διεξήχθη τον προηγούμενο Οκτώβριο στην Ελλάδα σε δείγμα 1.000 εργαζομένων.

Τα στοιχεία της έρευνας, καθιστούν σαφές ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους ανησυχούν για τον αντίκτυπο της οικονομικής αβεβαιότητας στην ασφάλεια της εργασίας τους. Ωστόσο οι εργαζόμενοι, στο σύνολό τους, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τα αιτήματα και τις προσδοκίες που διαμόρφωσαν ήδη από την περίοδο της πανδημίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 97% των εργαζομένων θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τόσο στην τρέχουσα όσο και στη μελλοντική του απασχόληση.

Παρά τη γενικότερη οικονομική αστάθεια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, περίπου ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα έχει παραιτηθεί από μια εργασία που δεν συμβάδιζε με την προσωπική ζωή του.

Δεύτερη εργασία

Οι Έλληνες εργαζόμενοι αναζητούν νέες πηγές εισοδήματος, για να ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, το 22% των Ελλήνων εργαζομένων σκοπεύει να αυξήσει τις ώρες εργασίας στην τρέχουσα θέση εργασίας, ενώ το 40% επιδιώκει να αναζητήσει και να αναλάβει έναν δεύτερο ρόλο εργασίας.

Καθυστερεί την συνταξιοδότηση

Η κρίση του κόστους ζωής έχει αντίκτυπο και στις προσδοκίες των εργαζομένων και για τη συνταξιοδότηση. Το 16% δηλώνει ότι σκοπεύει να καθυστερήσει την συνταξιοδότησή του, καθώς επιθυμεί να συμβάλει στα αυξανόμενα κόστη διαβίωσης, ενώ το 61% εκφράζει έντονη ανησυχία για την πτώση του εισοδήματός του, ως αποτέλεσμα της συνταξιοδότησης.

Το κόστος διαβίωσης και οι συνολικές οικονομικές απολαβές από την εργασία αποτελούν αποθαρρυντικούς παράγοντες και λειτουργούν ανασταλτικά στην απόφαση των εργαζομένων να ολοκληρώσουν την εργασιακή τους πορείας. Παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας της για το προηγούμενο έτος είχαν καταγράψει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων εξέφραζε την πεποίθηση ότι θα συνταξιοδοτηθεί πριν τα 65 έτη, στην τρέχουσα έρευνα αποκαλύπτεται μια σαφώς διαφορετική προοπτική και γίνεται σαφές ότι η οικονομική αβεβαιότητα αποτελεί κεντρικό παράγοντα αυτής της αλλαγής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους δύο ερωτηθέντες υποστηρίζει πως θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 65 έτη, ενώ στην Ελλάδα στην ίδια ερώτηση αποκρίθηκε θετικά μόνο το 44,2%.

Η εικόνα των συντάξεων

Όμως ποιο στοιχείο λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη συνταξιοδότηση; Τα οικονομικά στοιχεία των συντάξεων είναι ενδεικτικά. Έξι στους δέκα συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη των 1.000 ευρώ μεικτά ενώ ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων φθάνει μόλις 674,8 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος για τις συντάξεις χαρακτηριστικό της ευρύτερης εισοδηματικής κατάστασης των συνταξιούχων είναι ότι το 57,29% των κύριων συντάξεων, που καταβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, κυμάνθηκαν από 500 έως 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, μόλις το 34,97% των κύριων συντάξεων είναι από 1.000 ευρώ και άνω.

Εκτός από τις κύριες συντάξεις γήρατος (παλαιές και νέες) που παρέμειναν για άλλον ένα μήνα σε χαμηλά επίπεδα (841,80 ευρώ), ανάλογη εικόνα καταγράφηκε τόσο στις επικουρικές συντάξεις (194,01 ευρώ κατά μέσο όρο), όσο και στα μερίσματα (105,06 ευρώ κατά μέσο όρο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax