
Σε νέο εξωπραγματικό ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου βούλιαξε η λίρα Λιβάνου, καθώς οι τράπεζες στη χώρα που πλήττεται από μια βαθύτατη οικονομική ύφεση προχώρησαν εκ νέου σε απεργίες. Στη μαύρη αγορά του Λιβάνου το εθνικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού κατρακύλησε στο 100.000:1, δηλαδή 100.000 λίρες για ένα δολάριο.
Η λίρα συνεχίζει να βυθίζεται από τότε που ξέσπασε η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου το 2019, μετά από δεκαετίες αχαλίνωτης διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Λιβάνου άνω των 6 εκατομμυρίων ζει επί του παρόντος σε συνθήκες φτώχειας φτώχεια και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 330%.
Λίβανος: Πώς η οικονομική κατάρρευση οδήγησε σε μαζικές ληστείες και εμπρησμούς τραπεζών
Η νέα ισοτιμία των 100.000 λιρών έναντι του δολαρίου εμφανίσθηκε σε εφαρμογές για κινητά σήμερα Τρίτη οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα ιδιωτικά ανταλλακτήρια. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις τιμές από αυτές τις εφαρμογές και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να τις κλείσουν και να καταπολεμήσουν έτσι το κύκλωμα ύποπτων ανταλλακτηρίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Ενώ η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία από την Κεντρική Τράπεζα έχει ορισθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο στις 15.000 λίρες για 1 δολάριο, η ισοτιμία της μαύρης αγοράς χρησιμοποιείται πλέον για όλες σχεδόν τις συναλλαγές.
Με το εθνικό νόμισμα να έχει απαξιωθεί εντελώς, τα περισσότερα παντοπωλεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να τιμολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε δολάρια . Η «δολαριοποίηση» στοχεύει στη χαλάρωση του πληθωρισμού και στη σταθεροποίηση της οικονομίας, εντούτοις ενέχει την απειλή περισσότεροι άνθρωποι να οδηγηθούν στη φτώχεια και να βαθύνει η κρίση.
Στα τέλη του 2019, οι τράπεζες του Λιβάνου επέβαλαν άτυπα capital controls, περιορίζοντας τις αναλήψεις μετρητών από τους λογαριασμούς προκειμένου να αποφευχθεί η αναδίπλωση εν μέσω ελλείψεων σε νομίσματα. Οι πολίτες με λογαριασμούς σε δολάρια μπορούσαν μόνο να κάνουν ανάληψη μικρών ποσών σε λίρες Λιβάνου, σε συναλλαγματική ισοτιμία πολύ χαμηλότερη από αυτή της μαύρης αγοράς.
Τα capital controls εξανέμισαν τα χρήματα πολλών πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Οργισμένοι καταθέτες κατέφυγαν σε ένοπλες ληστείες τραπεζών, ζητώντας τα χρήματά τους. Άλλοι έχουν υποβάλει αγωγές στο εξωτερικό για να ανακτήσουν τα χρήματά τους σε σκληρό νόμισμα.
Τον περασμένο μήνα, οι εμπορικές τράπεζες του Λιβάνου προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αποτέλεσμα εξαγριωμένοι διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους, σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά έξω από δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας στη Βηρυτό.
Οι τράπεζες άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από αίτημα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, προκειμένου να ανακτήσουν τους μισθούς τους οι πολίτες.
Σήμερα Τρίτη, οι τράπεζες έκλεισαν ξανά τις πόρτες στους πελάτες θέλοντας να ασκήσουν πιέσεις στις δικαστικές αρχές της χώρας επειδή δεν «διόρθωσε τα ελαττώματα» στις πρόσφατες αγωγές εναντίον τους.
«Η επιφυλακτική θέση των τραπεζών, δυστυχώς, ήταν η σωστή, καθώς το δικαστικό σώμα εξέδωσε περισσότερες αυθαίρετες αποφάσεις τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η Ένωση Τραπεζών στο Λίβανο σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε της νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων