Σε συμφωνία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα πλοία της ακτοπλοΐας και τα μεσογειακά τουριστικά σκάφη, κατέληξαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που εκπροσωπεί τους ακτοπλόους, και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

MSC: Παραδίδεται το μεγαλύτερο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο πριν την υπογραφή της ΣΣΕ που προβλέπει αύξηση 6% από 01/01/2023 έως 31/12/2023 και 5% από 01/01/2024 έως 31/12/2024.

Οι αυξήσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία δεν αφορούν μόνο το βασικό μισθό, αλλά και όλα τα επιδόματα των ναυτικών.

Συμμετοχή στην απεργία

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ συμμετέχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. Την ημέρα αυτή δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια πλοίων.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται:

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Η Ομοσπονδία μας προβάλει και υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News