Ιδιαίτερα «αλμυρός» φαίνεται ότι θα φτάσει φέτος στο ελληνικό τραπέζι ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι όσο και αν προσπαθούν δεν μπορούν να το απορροφήσουν εξολοκλήρου, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση και το έντονο ενδιαφέρον δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον σε αυτούς που θα αντέξουν και θα καθυστερήσουν τις σφαγές, για να ισοφαρίσουν από τα αυξημένα κοστολόγια, καθώς όπως όλα δείχνουν η τιμή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Κτηνοτροφία: Λιγότερο το γάλα, μειωμένα τα κοπάδια – Πώς διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού
Αυτή την στιγμή, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν αρνιά από 6,5 έως 7 ευρώ/κιλό, ενώ ευελπιστούν πως την Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή να αγγίξει ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό. Πόσο όμως, θα φτάσει το αρνί στον καταναλωτή; Στο ερώτημα αυτό απαντά στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλιας ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος τονίζοντας ότι «από την ώρα που θα φύγει από το σφαγείο στα 8 ευρώ, τα υπόλοιπα έξοδα είναι 2,5 με 3 ευρώ και άλλα 0,50 ευρώ για τον κρεοπώλη, τον έμπορο ή τον μεσάζοντα. Δηλαδή φτάνουμε στα 11 με 11,5 ευρώ/κιλό. Μία τιμή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια».
Πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο
Σημείο ορόσημο αποτελεί, όπως κάθε χρόνο, οι εξαγωγές που γίνονται για το Πάσχα των Καθολικών, μιας και τότε «φεύγει» το μεγαλύτερο μέρος των αμνοεριφίων, τα οποία δύσκολα απορροφούνται στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται κυρίως για μικρά αρνιά και κατσίκια βάρους έως 8 κιλών, τα οποία προτιμά η ιταλική και ισπανική κουζίνα, σε αντίθεση με την ελληνική …σούβλα η οποία θέλει μεγαλύτερα αρνιά 10 με 12 κιλά, που όπως λένε οι κτηνοτρόφοι είναι και τα πιο ποιοτικά.
Πάντως, η τιμή παραγωγού για τα προς εξαγωγή αμνοερίφια κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την ελληνική αγορά, και είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που προτιμούν να «διώξουν» τα αρνιά μικρά τόσο για να μειώσουν τα κόστη από το μεγάλωμα, αλλά και να κερδίοσυν από την υψηλή τιμής στο γάλα.
Σφαγές στα 8 ευρώ/κιλό
«Όπως όλα δείχνουν τις τελευταίες ημέρες θα σφάξουμε στα 8 ευρώ/κιλό. Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει το καθολικό Πάσχα και στις εξαγωγές που θα γίνουν, καθώς εκείνη την περίοδο φεύγει η μεγαλύτερη ποσότητα αμνοεριφίων, ειδικότερα μικρών αρνιών 7-8 κιλών», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, σημειώνοντας ότι οι παραγγελίες από Ιταλία και Ισπανία είναι σε καλό επίπεδο.
«Μέχρι τώρα οι τιμές για τον παραγωγό κινούνται σε καλό επίπεδο στην περιοχή μας. Η τιμή είναι περίπου στα 4,30 με 4,70 ευρώ/κιλό ζων βάρος (περίπου στα 8 ευρώ/κιλό σφάγιο), ενώ και η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, τονίζοντας ότι παρά τις καλές τιμές και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, πολλοί είναι αυτοί οι κτηνοτρόφοι που τα σφάζουν νωρίς, καθώς οι τιμές στο γάλα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα μπει το αμνοερίφιο στο καλάθι του νοικοκυριού, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι τιμές για τον παραγωγού θα καταποντιστούν».
«Όχι» στα βαφτισμένα
Την ανάγκη να γίνουν σωστοί και εντατικοί έλεγχοι τόνισε ο κ. Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτοί πραγματοποιηθούν τότε ο καταναλωτής θα φάει ελληνικό αρνί και όχι …βαφτισμένο.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι να ενταθούν οι έλεγχοι, καμία ανοχή και ο κόσμος να τιμήσει τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια», επισημαίνει.
Πάντως, για τον τρόπο που μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει το ελληνικό από το εισαγόμενο αρνί, ο κ. Γκουρομπίνος λέει: «Είναι πολύ εύκολο για τον καταναλωτή να τα ξεχωρίσει. Το ελληνικό αρνί και κατσίκι έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, ενώ στο εισαγόμενο το κρέας είναι σκούρο».
Latest News
Ποιοι εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης από την ΠΕ Φθιώτιδας
Αυξάνεται κατά 410.000 ευρώ ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
ΕΛΟΠΥ: Μάχη με τις στρεβλώσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
Στους άμεσους στόχους η διασφάλιση αποφυγής ελληνοποιήσεων των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από τρίτες χώρες
Πώς προχωρά το «μακροπρόθεσμο όραμα» για τις αγροτικές περιοχές
Οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ καλύπτουν το 83% του εδάφους της ΕΕ
Αυγενάκης: Η Ελληνίδα αγρότισσα είναι η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας
Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου
Συνάντηση ΥπΑΑΤ με εκπροσώπους του συνεταιρισμού ΕΝΙΠΕΑ Φαρσάλων
Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού ΕΝΙΠΕΑ Φαρσάλων
Συνάντηση Αυγενάκη με κτηνοτρόφους της Αταλάντης για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα
Ενημέρωση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της νόσου υης ευλογιάς στα αιγοπρόβατα
Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ: 10 διευκρινίσεις και 9 απαντήσεις
Σε καίρια ερωτήματα απαντούν οι τεχνικοί σύμβουλοι στη σύνταξη του ΣΣ της ΚΑΠ
Έρχεται προκαταβολή για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές του 2023
Τα ποσά ανά περιοχή
Κανονισμός για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων - Οι αλλαγές
Οι κύριες βελτιώσεις του υφιστάμενου συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων
Τι ισχύει για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος – Όλες οι φορολογικές αλλαγές
Οι νομοθετικές μεταβολές