Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις εξαγωγές σαμπάνιας στην Τουρκία και στις χώρες του Κόλπου στη διάρκεια του 2022. Και όμως, δεν είναι παράδοξο. Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι οι εύποροι ρώσοι συνέρρευσαν όλον τον προηγούμενο χρόνο σε αυτές τις χώρες, καθώς ήταν ανεπιθύμητοι στη Δύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Σαμπάνιας της Γαλλίας (Comite Champagne), οι γάλλοι παραγωγοί εξήγαγαν περίπου 1,9 εκατομμύρια φιάλες του εκλεκτού αφρώδους ποτού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι, σημειώνοντας άλμα 75%, ενώ οι εξαγωγές στην Τουρκία υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, καθώς αυξήθηκαν κατά 120%.

Σαμπάνια: Ρεκόρ στις πωλήσεις το 2022

Την ίδια στιγμή, άλλα στοιχεία που προέρχονται από το Trade Data Monitor, σύμφωνα με το Bloomberg, έδειξαν ότι οι εξαγωγές σαμπάνιας από την Τουρκία προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 182% το 2022.

Άλλωστε, οι Ρώσοι έγιναν οι κορυφαίοι ξένοι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία και στο Ντουμπάι πέρυσι, καθώς οι κυρώσεις για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τους ώθησαν να επενδύσουν στο εξωτερικό. Πραγματοποίησαν αγορές ρεκόρ 16.312 κατοικιών στην Τουρκία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, και κατατάχθηκαν σε Νο 1 αγοραστές στο Ντουμπάι από τη μεσιτική Betterhomes.

Η παρουσία τους μπορεί να ενθάρρυνε τις πωλήσεις σε μέρη όπως η περιοχή του Κόλπου, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο David Chatillon, εκ των προέδρων της Ένωσης Οίκων Σαμπάνιας (L’Union des Maisons de Champagne), αν και είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς σε ποια αναλογία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Όμως, η απαγόρευση ισχύει μόνο για προϊόντα που κοστίζουν περισσότερο από 300 ευρώ και τα μπουκάλια σαμπάνιας έχουν συχνά χαμηλότερη τιμή από αυτό το ποσό.  Σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη, ορισμένες από τις χώρες στις οποίες σημειώθηκε άνοδος των εισαγωγών ενδέχεται να έχουν πραγματοποιήσει επανεξαγωγή στη Ρωσία.

Από τη 13η στην 38η θέση

Η Ρωσία, η οποία ήταν η 13η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές σαμπάνιας σε όγκο το 2021, έπεσε στη θέση 38, αφού οι αποστολές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% το 2022. Συγκεκριμένα, εξήχθησαν προς τη Ρωσία περίπου 435.000 φιάλες, έναντι περισσότερων από 2,3 εκατ. το 2021.

Οι παραγωγοί ενδέχεται να απέφυγαν τις εξαγωγές στη Ρωσία για λόγους υλικοτεχνικής υποστήριξης, ασφάλισης και πληρωμής, αλλά και για να προστατεύσουν τη φήμη τους, σύμφωνα με τον Chatillon. Η άνοδος των εξαγωγών στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, είναι επίσης πιθανόν να αντανακλά την επιστροφή του τουρισμού στην περιοχή, είπε ο ίδιος.

Οι συνολικές πωλήσεις σαμπάνιας ξεπέρασαν το ρεκόρ των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτεροι διεθνείς καταναλωτές μετά τη Γαλλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή