Οι Broncos του Denver δεδομένα δεν καμαρώνουν για την… επιρροή τους στο φίλαθλο κοινό της Ευρώπης. Δεν είναι καν μια από τις πραγματικά δημοφιλείς ομάδες του NFL στις ΗΠΑ. Είναι οι Broncos του… Denver του… Κολοράντο και τα τρία έπαθλα Super Bowl στο ράφι με τα τρόπαια –το πιο πρόσφατο το 2016- δεν τους εξασφαλίζουν μια θέση ούτε καν στις κλασικές δυνάμεις του Αμερικανικού ποδοσφαίρου. Όχι του… soccer, του άλλου.
Παρά ταύτα εδώ και μερικούς μήνες, συγκεκριμένα από τον περασμένο Αύγουστο μνημονεύονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε κάθε αναφορά, κάθε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ ως το franchise που άλλαξε για πάντα τον κόσμο των σπορ. Το πρώτο που η πώληση του, η αλλαγή ιδιοκτησίας του, έγινε αιτία να αλλάξουν χέρια 4.265.000.000 δολάρια! Τόσα ξόδεψε για χάρη τους η Walton-Penner Family Ownership Group ρίχνοντας το τελειωτικό χτύπημα σε μια «αγορά» που κάνει άλματα την τελευταία 10ετία. Το 2011 η ομάδα χόκει του Τορόντο, οι Maple Leafs έσπασαν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου (1.300.000.000 δολάρια). Ποιος θα μπορούσε να συμβεί τι θα ακολουθούσε πλην ίσως των Αμερικανών κροίσων που σύντομα κατάλαβαν ότι τα εγχώρια σπορ δεν είναι τα μοναδικά που αξίζουν τις business.
Και ο Ιλον Μασκ στο «κόλπο» για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Προς τι το μάθημα… αγοράς και οικονομίας; Μα φυσικά για χάρη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αυτές τις ώρες είναι ότι πιο hot στον κόσμο του αθλητισμού. Οι Γκλέιζερ πωλούν οριστικά, δεκαοκτώ χρόνια μετά την εξαγορά της εταιρίας. Κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο ενδιαφέρονται. Και ναι, όπως όλα δείχνουν τα 5.000.000.000 λίρες (προς 1.23 το αμερικανικό δολάριο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία) μπήκαν σε… δημοπρασία.
Ποιος θα χαμογελάσει;
Ο Σερ Ράντκλιφ… μια. Ο σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι – δηλαδή το Κατάρ-… δύο. Και ποιος θα χαμογελάσει όταν θα ακουστεί το… τρία;
Φυσικά οι Γκλέιζερ που αγόρασαν το 2005 αντί του ποσού των 790.000.000 λιρών (το ίδιο ποσό υπολογίζεται σήμερα σε 1.115.000.000 λίρες) δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται από το ρεπορτάζ προς το παρόν αξιώνουν ακόμη το συμπαθητικό ποσό των 7.000.000.000 λιρών. Τους το προσφέρει το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι παραπάνω από ένας. Ότι η Τσέλσι τον Μάη του 2022 έφτασε κάπου στα 4.000.000.000. Και βέβαια ότι φρόντισαν να πιάσουν τον «παλμό» μιας οικονομίας που εν έτη 2005 ελάχιστοι είχαν καταλάβει την δύναμη της. Αυτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Για το 2022 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε στο 19 της λίστας Forbes με τα πιο «ακριβά» sport franchises του πλανήτη, αλλά στο 3 του ποδοσφαίρου πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης (13η με «εκτίμηση» χρηματιστηριακής αξίας τα 5.100.000.000 δολάρια) και τη Μπαρτσελόνα (15η με 5.000.000.000 δολάρια). Οι Reds εκτιμήθηκαν στα 4.600.000.000 δολάρια, ποσό που οι ενδιαφερόμενοι το δίνουν… χθες.
Τι θα σημάνει μια τέτοια πώληση; Σίγουρα ένα ρεκόρ ανάλογο ενός πανίσχυρου brand. Κατ επέκταση όμως και κάτι αχαρτογράφητο για τις ποδοσφαιρικές εταιρίες και την χρηματιστηριακή αξία τους. Απαραίτητη σημείωση: Στο top 50 της λίστας Forbes υπάρχουν ακόμη πέντε ποδοσφαιρικά club: Η Λίβερπουλ, η Μπάγερν Μονάχου, η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Τσέλσι. Μπορεί κάποιος έστω να διανοηθεί τι πραγματικά τι θα ακολουθήσει αν όντως η Γιουνάιτεντ σύντομα αλλάξει χέρια;
Πηγή: In.gr
Latest News
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.
Πώς η Ελλάδα θα μπει στην τουριστική βιομηχανία του γκολφ
Ο τουρισμός του γκολφ και τα οφέλη στην οικονομία - Τι λέει ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Χρωστάει και ο... Ρονάλντο; - Η μήνυση που κατέθεσε γιατρός εναντίον του
Γιατρός από την Αγγλία κατέθεσε μήνυση στον Κριστιάνο Ρονάλντο για οφειλές από θεραπείες που του είχε προσφέρει τη σεζόν 2021-2022
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του γκολφ - Γιατί υστερεί σε ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, διαπιστώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ